Translate

7 Ocak 2022 Cuma

Çocuklarda Apandisit

 


Çocuklarda Apandisit, Yaygın bir hastalık olarak bilinen apandisit, karnın alt kısmında bulunan apandis de denilen kör bağırsağın iltihaplanmasıdır. Apandis 9 cm uzunluğunda uzun ince bir borudur. 2-25 cm arasında değişen uzunluğa sahiptir. 

Çocuklarda yetişkinlere oranla daha uzundur. Vücutta genelde karnın sağ alt bölgesinde bulunurken bazı kişilerde farklı konumlanabilir. Vücutta ne işe yaradığı pek bilinmeyen apandis, bademcik gibi lenfoid doku bakımından zengin bir organdır.


Apandisit nasıl oluşur?



Apandisit %90 oranda, apandisin iç kısmının dışkı ile tıkanmasından kaynaklanır, sık görülen nedenlerden biri de lenf dokularının şişmesi olabilmektedir. Farklı nedenlerle apandisin içi tıkandığı zaman, apandisin içinde sıvı birikerek mikropların çoğalmasına ortam hazırlar ve iç basınç artar. Basınç artarsa apandis şişmeye başlar, beslenmesi ve kanlanması bozulur. Sonrasında ise nekroz yani çürüme ve patlama gerçekleşir. İltihaplanmanın durdurulması ve önlenmesi için herhangi bir ilaç ve yöntem henüz bulunmamaktadır.

Çocuklarda Apandisit Belirtileri ve Tanımlama

Karın ağrısı, iştahsızlık ve kusma en temel belirtileri olmakla birlikte bunların üçü aynı anda görülürse tanı kolaylaşır. Karın ağrısı, apandisitin en önemli belirtisidir ve genelde göbek çevresinde ve mide üzerinde başlar. Azalma ve çoğalma görülse de ağrı hiçbir zaman yok olmaz. 4 ile 6 saat arası süren ağrı, sonra karnın sağ alt bölgesine yerleşir ve orada kalır. Ağrı bazen sırtta, kasıkta, mesane üstü veya makattan hissedilebilir.

İştahsızlık da hastaların %95 inde görülse de fazla önemsenmez. Bulantı ve kusma da önemli göstergeler arasındadır ve hastaların %75 inde görülür. Genellikle hasta bir şeyler yedikten sonra kusar eğer hastanın midesi boş ise kusmaz. Bu belirtiler yanında hastanın kabızlık, ishal veya gaz kaçırma gibi şikayetleri olsa da, bu  şikayetler tanı değeri taşımaz. 

Çocuklarda Apandisit Tedavisi

Özellikle gençlik dönemlerinde ortaya çıkan bu rahatsızlığı ilaçla tedavi etmek mümkün olmamakla birlikte, tedavisi en kolay hastalıklar arasında yer alıyor. Kesin tedavinin tek yolunun ameliyat olduğu biliniyor, Hasta kapalı veya açık ameliyat edilerek apandisit alınıyor.

 Apandisit tanısı konulan hastaların ağızdan beslenmeleri ve ağrı kesici almaları önerilmiyor. Patlamış veya apse yapmış apandisitin hemen alınması gerekiyor. Apandisit ameliyatları çok basit bir operasyon gibi görünse de ihmal edildiği taktirde tehlikeli olabiliyor. İhmal sonucu iltihaplı apandisitin patlaması ölüme sebep oluyor. Çocuklarda %50 ile 85'i arasında patlama ihtimal bulunuyor. 

Çocuklarda Apandisit İçin Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
  1. Çocuklarda karın ağrısı hissedildiği zaman ilaçla tedavi etmeye çalışmak yerine, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
  2. Doktorun da yanılma ihtimali göz önünde bulundurularak, ağrılarınız geçmiyor ise tekrar doktora gidilmelidir.
  3. Erken teşhis ve doğru tedavi hayat kurtarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg