Anksiyete Nöbeti: Anksiyete tüm canlıların yasadığı korku, kaygı ve gerilim, sıkıntılı haline denmektedir. Anksiyete nedensiz yere endişelenmek, tedirgin olmak haline de denmektedir. Bu davranışlar canlıların dış ortama uyum sağlamak amaçlı kendini koruma tepkisidir. Bu hastalık psikiyatride anksiyete bozuklukları bir gurup hastalığı olarak belirtilmektedir.
Anksiyete nöbetlerinin belirtileri nelerdir ? Anksiyete nöbetleri çoğunlukla şiddetli korku, panik atak olarak
kendini göstermektedir.
Anksiyete nöbetleri: Anksiyete nöbetleri kişinin durumuna göre birçok şekilde görülmektedir.
- Kontrol kaybı.
- İstem dışı hareketler.
- İstem dışı panik atak göstermesi.
- Delirme hissi duyması.
- Göğsünde sıkışma ve kalp çarpıntısı hissi.
- Nefes almakta zorlanma, bayılacak gibi olması. Ateş basması, mide bulanması hissi.
- Başına kötü bir şey gelecek düşüncesi, rezil olma korkusuna kapılması veya komik duruma düşme hissi.
- Zihinsel veya bilinçaltı soyutlanmış hissi duyması gibi etmenler anksiyet nöbetlerinde çok sık karşılanmaktadır.
Anksiyete nöbetleri anında yapılacaklar nelerdir ? anksiyete nöbetleri esnasında kişi kendisi veya yanında bulunan kişilerin bu ani durumlarda yapabilecekleri birçok şeyle hastaya yardımcı olacaktır.
Hastanın korkularını not etme: Anksiyete nöbetleri esnasında yaşanan korkuları not alarak bu rahatsızlıktan hızlı şekilde kurtulmaktadır.
Endişelenme priyotları oluşturmak: Anksiyete rahatsızlıktan kurtulması için bazı çalışmalar yapılması gerekmektedir. Hasta kendi oluşturduğu periyotlar ile anksiyete neden olan durumlardan kurtulmak için bazı şeyleri düzeltmeye çalışır. Bu periyotları aksatmadan günlük yapıldığında hasta çok iyi sonuç alacaktır.
Anksiyete nöbetinde rahatlama tekniği uygulaması Nasıldır ? Kişi anksiyete nöbeti geldiğinde derin nefes alıp vererek, kaslarını gevşeterek ve güzel anlarını düşünüp hoşuna giden hareketleri yapmasında çok fayda görmektedir.
Hastanın sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesi nasıl olur ? Sağlıklı beslenme çoğu hastalıkta önemli olduğu gibi anksiyete hastalığında önemi olmaktadır. Günlük iyi bir sabah kahvaltısı yapılmalı ve gün içerisinde ana öğünlerini, ara öğünlerini atlamamalı düzenli beslenme ile fiziksel ve ruhsal olarak bu rahatsızlıktan kurtulmayı başarırlar.
Anksiyete tedavisi: Anksiyete tedavisinde hastanın durumuna, şiddetine göre birçok tedavi uygulanmaktadır. Hastaya davranış terapileri uygulanır. Bu tedavi ile hastanın geçmişte yaşadığı sorunlar giderilmektedir. Hastaya maruz bırakma tedavisi uygulan ılır. Bu tedavide hastanın korkularıyla baş başa bırakılır ve bu durumdayken hasta kendini kontrol etmeyi, korkusunun yersiz olduğunu anlayıp korkusunu yenmektedir. Anksiyete hastasının ilaç tedavisinde genellikle antidepresan ilaçları ile tedavi edilmektedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder