Translate

1 Nisan 2022 Cuma

Diş Apsesi Çenede Şişlik

 


Diş apsesi çenede şişlik, hemen hemen hepimizin başına gelmiş rahatsızlıklardan biridir. Aniden yada ara sıra ağrıyan dişin sabah kalktığınızda çenenizde bir şişlik oluşturması kaçınılmaz olabilmektedir. Bir an panik olabilirsiniz yada o gün bir toplantınız olabilir. 

Ancak diş apsesi ve çenede şişlik endişe edecek bir durum değildir. Ancak vakit kaybetmeden diş hekimine gidip hangi dişten kaynaklandığı ve tedavinin şekli belirlenmelidir. Peki diş apsesi nedir?


Diş apsesi nasıl olur?

Apse bir iltihap birikintisi olmaktadır. İltihabın oluşmasına neden olan enfeksiyon bakteri kaynaklı olmaktadır. Apse türleri iki şekilde olmaktadır. Birincisi diş kökünde diğeri ise diş ile diş eti arasında meydana gelmektedir. Diş kökünde oluşan apse daha önce yanlış tedavi edilmiş yada hiç tedavi edilmemiş dişlerde görülür. Diş etindeki apse ise burada yanlış fırçalama sonucunda oluşan bakteri birikimi yüzünden oluşmaktadır. 

Diş apsesi ve çenede şişlik de bu aşamada ortaya çıkmaktadır. Ağrılı bir seyir gösterebilen apse, çeneyi açmada güçlük ve ateş de yapabilmektedir. Ağızda koku da oluşabilmektedir. Diş apsesine şekerli yiyecekler ve gazlı içeceklerin çok tüketilmesi yada diş minesindeki çatlaklarda neden olabilmektedir.

Diş apsesi çenede şişlik tedavisi,

Diş apsesi çenede şişlik inebilmesi için iltihabın kurutulması yada boşaltılması gerekmektedir. Çürük dişe gerekiyorsa kanal tedavisi uygulanacaktır. Eğer kurtarılamayacak duruma gelmişse çekilmesi gerekebilmektedir. Apsenin kurumasını sağlayacak antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. 

Ancak evde kendi başınıza yada eş dost tavsiyesi ile antibiyotik tedavisine başlamanız sakıncalıdır. Antibiyotik şişliğin inmesini sağlasa da altta yatan neden çözülmez ise diş apsesi çenede şişlik tekrar edebilecektir. 

Genelde antibiyotik tedavi diş çekilme kararı verildiği zaman başlatılmaktadır. Ancak diş çekimi en son çare olabilecektir. Diş apsesi ve dolayısı ile çenede şişliği önlemek için dişlerinizi her gün fırçalamalısınız. Diş fırçanızı ayda bir değiştirmelisiniz. Düzenli diş kontrolleri yaptırmalısınız. Yoksa çene şişliği kaçınılmaz hale gelebilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg