Translate

27 Eylül 2022 Salı

Astım Başlangıcı Nedir ?

 


Astım Başlangıcı, astım hastalığının başlangıcında göğüste hırıltı, uzun süreli öksürük, nefes almakta ve vermekte zorlanma yani nefes darlığı ve göğsünüzde sanki bir tıkanıklık varmış hissi oluşmaktadır. Nefes darlığı, aralıklarla gelip uykuda iken bile uyandırma etkisi gösterebilir. Bu aralıklar dışında hastanın herhangi bir şikayeti ya da hastalık belirtisi yoktur. 

Hasta yoğun buhar bulunan ya da koku bulunan bir yere girdiğinde ve alerji yapacak şeylerle karşılaştığında nefes alıp veremediğini hisseder. İlerleyen nefes darlığı hastanın yaşamını, günlük çalışmalarını, uyku saatlerini bozup daha fazla ilerlediğinde hastaneye yatmasına neden olabilir.


 Astım her hastada nefes darlığı şeklinde kendini belli etmez. Özellikle geceleri öksürmek, herhangi bir iş yaptıktan sonra yani vücut enerji kaybettikten sonra öksürmek astım hastalığının başlangıcı olacak belirtilerdir.


Astımın en basit anlaşılacak yöntemi belirli aralıklarla belirti vermesidir. Bu aralıklara 'astım krizi' denmektedir. Bu astım krizleri çok ani olacağı gibi uzun bir zamana yayılarak da oluşabilir. Astım krizleri, genellikle hava sıcaklıklarının çok değişkenlik gösterdiği dönemlerde sıklıkla görülür. Bazı hastalar astım krizinin başlayacağını önceden anlayabilir. 

Hapşırmak, burun tıkanıklığı, boğazda yanma, kısa kısa sürekli olarak öksürmek ve ense, burun ve saçlarda kaşıntı astım krizinin başlayacağını gösteren belirteçlerdir. Bu belirtiler çocuklarda burun akması, boğaz ağrısı ile başlayıp öksürük, özellikle nefes verirken hırıltı ve nefes darlığı olarak astım krizine yol açmaktadır. 

Astım krizleri sürekli ve düzenli olarak tedavi görmeyen kişilerde hayati tehlikeye yol açacak kadar ilerleyebilir. Bu kişiler derhal doktor gözetiminde tedavi olması gerekir.

Astım nasil başlar?

Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda, hava yolu etrafındaki düz kaslar, alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar; bu durum hava yolunun daralmasına neden olur

Hafif astım geçer mi?

Astım alerjik bir hastalıktır ve öldürücü değildir. Geçmeyen ve sabah görülen öksürüğün en sık nedeni astımdır. Hastalık tamamen iyileşmez ama tam kontrol altına alınabilir. Astımın tedavisi eğitimle başlar

Astım geçici bir hastalık mı?

Astım solunum yollarının has- saslığı ve aşırı duyarlılığına bağlı olarak geçici süreyle ve geri dönüşümlü olarak daralması ile karak- terize bir hastalıktır.

Astım nelere sebep olur?

Çevresel faktörler sıklıkla bahar aylarında ortaya çıkan polenler, her türlü koku, toz, rutubet, mantar sporları ve küf gibi etkenlerdir. Bunların yanında, stres, hava kirliliği, sigara dumanı, parfüm gibi keskin kokular, klimaların üflediği hava da alerjik astımın tetikleyicileri arasında yer almaktadır

Evde astım testi nasıl yapılır?

Hasta derin bir nefes aldıktan sonra küçük bir ağızlıklı boru yardımıyla tüm nefesini sonuna dek cihaza üfler. Nefes bittikten sonra çok derin bir nefes alıp bırakır. Daha sonra gerekirse nefes açıcı ilaçlar verilerek tekrarlanır. Değişik solunum manevraları ile akciğerlere giren-çıkan hava ve akımlar ölçülmüş olur.

Astım kaç yaşında geçer?

Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!

Sadece alerji saptanmayan çocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir.

Astım ilaçları hangileri?

Örneğin salbutamol ( ventolin, ventosal gibi), terbutalin (Bricanyl gibi), ipratropium ( Atrovent gibi) bu gruptandır. Bu ilaçlar inhaler dediğimiz sprey yoluyla alınan ilaçlardır ve nefes yolu ile kullanılır Sprey türü ilaçlar astım tedavisinde tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg