Translate

28 Eylül 2022 Çarşamba

Astım Çeşitleri Nelerdir ?

 


Astım Çeşitleri, Astım hastalığı bir akciğer hastalığıdır ve genellikle hastalık ve çeşitli alerjilerden dolayı, akciğerlerimize havayı ulaştıran yolların daralmasına sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra, astım hastalığı kronik, yani kendini tekrarlayan bir hastalıktır.

 Astım hastalığı genellikle kendiliğinden düzelmekle beraber, bazen de tedavi gerektirecek ve çocuklarda daha fazla belirgin olan krizlere sebep olabilmektedir.


Astım çeşitleri alerjik olmayan ve alerjik astım olmak üzere iki çeşittir. Çoğunlukla iltihaplar sebebi ile oluşan astım çeşidine alerjik olmayan astım yani intrensekastma adı verilmektedir ve bu astım çeşidi daha çok orta yaşlardaki kişilerde görülmektedir. Bu astım çeşidinin daha uzun süre devam eden atakları olduğu için hastaların birçoğu acile başvurmak zorunda kalmaktadır. 

Astım çeşitlerinin bir diğeri olan alerjik astım ise, genellikle çocuk yaştaki kişilerde görülmektedir ve en fazla görülen astım çeşidi olmaktadır. Bu astım çeşidinin atakları daha kısa olmakla beraber, nefes darlığı ise daha fazladır. Tedavisi ise, kısa süreli ve diğer asrım çeşidine göre daha kolay olan alerjik astım hastaları çoğunlukla ataklar haricinde bir belirti hissetmemektedirler.

Astım Krizi Ve Tedavisi: Hava yollarının birdenbire, hiç sebep yokken daralması sonucunda astım krizi ya da atağı meydana gelmektedir ve en fazla nefes darlığı belirtisi görülmektedir. Uzmanlara göre, astım krizine bazı ilaçlar ve kokular sebep olmaktadır.

Astım krizinin tedavi edilebilmesi için uzman doktor tarafından yazılan ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Doktorun verdiği ilaçların bir işe yaramaması ya da fazla bir etkisinin olmaması durumunda ise, aynı doktora başvurulması ve hastanın durumunu anlatması gerekmektedir. Astım hastalarına genellikle ventolin isimli ilaçlar verilmektedir. 

Astım krizi esnasında kullanılması için bronş açıcı ilaçlar verilmektedir. Astımın çocuklarda görülmesi ise, genel olarak anne ya da babada astım hastalığı olması ya da yakın akrabada astım olması sebebiyle oluşan kalıtsal bir durumdur.

Astım Tanısı, Nedenleri ve Belirtileri: Astım hastalığına tanı koyulması esnasında genel olarak başka akciğer hastalıkları ile karıştırılabilmektedir. Bunun sebebi ise, hastalığın belirtilerinin akciğer hastalıklarında görülen belirtiler ile aynı olmasıdır. Astım hastalığını akciğer hastalıklarından ayıran bir belirti bulmak oldukça zor olmaktadır. Astım hastalığının tanısı için ilk olarak fizik muayene yapılmaktadır. Daha sonra ise, solunum fonksiyon testleri ve detaylı akciğer grafisi ile kesin olarak koyulabilmektedir.

Astım hastalığına en çok sebep olan dış etken sigara kullanımıdır. Ayrıca, astım hastalığı sanayi ve fabrika çalışanlarında daha sık görülmektedir ve bunun sebebi kişinin sürekli hava kirliliğine maruz kalmasıdır. Bayanların adet ve hamilelik dönemlerinde daha fazla olan hormonlar içinde hava yollarını kontrol eden hormonlar da bulunmakta olduğu için, bu dönemlerde geçici astımlar ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra, bronşit ve zatürre gibi iltihap sonucu oluşan hastalıklar, çeşitli gıda ve ilaçlar, uyuşturucu kullanımı, psikolojik sorunlar gibi sebeplerle de astım hastalığı oluşabilmektedir.

Astım hastalığının en fazla görülen belirtisi nefes darlığıdır. Havadan alınan oksijenin hastaya yetmemesi sebebi ile nefes darlığı ortaya çıkmaktadır. Alerjik olmayan hastalarda görülen bir belirti ise, hava yollarındaki anormalliklerden dolayı oluşan kuru öksürüktür. Bunun yanı sıra, astım hastalığında göğüste yanma hissinin oluşması, uykudan uyandıracak derecede olan kuru öksürük ve soluma esnasında hırıltı gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Astım Hastalığının Tedavisi: Astım hastalığının tedavisi hastalığın oluşma nedenine göre değişmektedir. Alerjik sebeplerden dolayı ortaya çıkmış ise, hastanın bu sebeplerden uzak durması gerekmektedir. Diğer sebeplerden dolayı oluşan astım hastaları için krizlerde kullanılmak üzere bronş genişletici ilaçlar ve kortikosteroid verilmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg