Translate

12 Ekim 2022 Çarşamba

Alt Göz Kapağında Arpacık Hakkında Bilinmeyenler

 


Alt Göz Kapağında Arpacık, Göz arpacığı, mikrobik kökenli gözlerde ve göz kapaklarında oluşan bir enfeksiyon olarak bilinir. Bu hastalık herkesi etkileyebilir. Bu rahatsızlığın sebebi dış etkilerden kaynaklanacağı gibi, bakterilerin enfekte olmasıyla da oluşabilir. Vücudun direnci düştüğü zaman, bakterilerin baskın olduğu bir ortam oluşur. 

Bu bakteriler gözlere etki ederek alt göz kapağında arpacık oluşmasına neden olabilir. Özellikle bu durum hijyen sağlanmadığında bu risk daha yüksek olur. Alt göz kapağında arpacığın meydana gelmesiyle kalıtsal özelliklerin hiçbir etkisi yoktur. Ama aynı ortamda bulunan insanların bundan etkilenmesi mümkün olabilir. Alt göz kapağında arpacık bazı kişilerde tedavi edilse bile, yeniden oluşma riski vardır.

 Bu nedenle özellikle iltihaplı olan alt göz arpacığının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Arpacık iki farklı şekilde kendini gösterir. Bunlardan biri aniden meydana gelen akut arpacıktır, diğeri ise iç ve dış olarak oluşan kronik arpacıktır. Göz kapağının dışında olan dış arpacık, göze yakın olanlara da iç arpacık denir. 

Alt Göz Kapağında Arpacık Neden Oluşur? 

Mikrobik faktörlü olan arpacık, göz silleri denilen cilia mikroplarından kaynaklanmaktadır. Uykusuzluk, güneşte kalma gibi etkenlerde alt göz kapağında arpacık oluşumunu tetikler. Fakat bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarla birlikte de oluşmaktadır. Ortak kullanım alanları olan havuz gibi yerler bu rahatsızlık konusunda çok büyük risk taşır. Her şeye rağmen, genel nedenlerini vücudun direnci oluşturur. Bu sebeple korunmanın en iyi yolu vücut direncini yükseltmektedir. 
Alt Göz Kapağında Arpacık Tedavisi 

Alt göz kapağında oluşan arpacığa kontrollü bir şekilde dikkat edilmezse gözün şeklini bozar ve bulanık görmeye neden olabilir. Bu oluşum özellikle göz kapağına yakın yerlerde kırmızı ve ağrılı şişlikler şeklinde ortaya çıkar. 

Kirpik köklerinde ya da kirpik arkasında bulunan yağ bezelerindeki bakteri enfeksiyonundan oluşurlar. Öncelikle temizliğe dikkat edilmesi, gözlerdeki makyajın iyi temizlenmesi, gözlere kirli olan ellerle temas edilmemesi gerekir. İlk adım gözlerde hassasiyet ve kızarıklığa sebep olan oluşumlar, ilerledikçe ağrılı, merkezde ve kirpik dibi apseli ortası şiş olan kırmızı bir hale gelirler. 

Alt göz kapağında oluşan arpacık iyileşene kadar her gün 3-5 defa olmak şartıyla pansuman yapılarak tedavi edilmelidir. Buna rağmen iyileşme göstermeyen alt göz kapağında oluşan arpacık için mutlaka doktora görünülmesi gerekmektedir. Göz kapaklarında çok sayıda yağ bezi bulunmaktadır. Yağ bezlerindeki kanallarda tıkanma olduğunda, burada yağ birikimi olmaktadır. 

Bu sebeple göz çevresindeki temizliğe önem verilmelidir. Alt göz kapağında arpacık oluşumunda sarımsak sürme gibi işlemlerden kaçınılmalıdır. Çünkü bunlar gözlerde enflamasyona neden olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg