Astım testi, astım hastalığının şiddetinin ve sınıfının belirlenmesinde, akciğer fonksiyonlarının ölçümü, başka bir hastalık sebebiyle astımla aynı belirtilerin olup olmadığı, bronşiyal astım testi, dışsal yada içsel olup olmadığının anlaşılabilmesi için yapılması uygun görülür.
Astım testinde alt solunum yolu denilen bronşlar ve akciğerlerin kapasitesini, hava yolu akımını, akciğer hacmini, akciğer daralmasını, kalıcı olan yada geçici olan akciğer fonksiyonlarını dinamik ve statik şekilde ölçerek astımın teşhisi, tedavisi ve takibi için uygulanır. Kimi zaman nefes açıcı ilaç yada helyum gazı ilave edilerek de ek fonksiyonlar akciğer difüzyonunun ölçümü de bu yolla yapılır.
Astım Testi Nasıl Yapılır
Astım testi uygulaması spirometre denilen özel bir cihaz yardımıyla yapılmaktadır. Bu testin yapılışında astım hastası olan kişiye belirli komutlar verilir. Hasta hazırlık aşamasından geçtikten sonra, solunum fonksiyonları ölçüm laboratuvarına alınmaktadır, net ve anlaşılır bir dille uygulanacak olan astım testi hastaya belirtilir.
Astım hastası olan kişi derin bir nefes alır ve daha sonra küçük bir ağızlıklı olan boru yardımıyla bütün nefesini sonuna kadar cihaza üfler. Hastanın nefesi bittikten sonra çok derin bir nefes alıp tekrardan bırakır. Daha sonra gerekirse nefes açıcı ilaçlar uygulanarak uygulama tekrarlanır. Değişik solunum manevralarıyla akciğerlere giren hava ve çıkan hava, akımlar ölçülmüş olacaktır.
Astım Testi Önemi
Astım testi, astım hastalarının sağlığı açısından hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmesinde hastalığın aşamasını belirlemek için uygulanır. Astım hastalarında ilaç sonrası solunum kapasitesi belirlenir.
Bu ölçüm sayesinde büyük ve küçük hava yollarının darlığı, hava yollarının fonksiyonları, hava yollarının hacimleri, dışarı boşaltılmış olan havanın hızı değerlendirilir, satım hastalığının tanısı koyulur, astımın şiddeti ölçülür, bu aşama sonrasında uygun tedavi seçimi ve uygulanan tedavinin takibi hususunda bilgi edinilmiş olur.
Hava yolu darlığı oluşturan astım, alerjik bronşit belirtisi, kronik bronşit belirtisi, amfizem belirtisi gibi bir grup hastalığın ayrımında, bu hastalıkların ağırlık derecelerinin saptanmasında ve takibinde gerçekleşen son derece önemli testlerdir.
Astım Testi Kimlere Uygulanır
- Nefes darlığı yaşayan kişilerin kalp yada akciğer kaynaklı olup olmadığının öğrenilmesi gereken kişilere,
- Uzun süre zarfında inatçı öksürük şikayetleri olan kişilere,
- Uzun zaman sigara içen kişilere, öksürük yada hırıltılı solunum şikayeti olan kişilere,
- Uzun yıllar sigara içmiş olan ve 45 yaş üzeri olan kişilere,
- Kirli hava yada meslek hastalıklarına maruz kalan kişilere,
- Cerrahi riskin değerlendirilmesinde ameliyat olacak hasta kişilere,
- Astım belirtisi olup da türünün astım belirlenmesi gereken kişilere,
- Kimi spor dallarında sporcu olabilirlik, sporcu yeterlilik raporu almak isteyen kişilere,
- Mesleki hastalıkları olan kişilere ve bu hastalıkların takip edilmesi gereken kişilere,
- Büyük hava yolu darlığının ayırt edilmesi gereken ve küçük hava yolu darlığından ayırt edilmesi gereken kişilere uygulanmalıdır.
Metakolin Bronşiyal Astım Testi
Doktorunuz, spirometre astım testiyle yeterli veri elde edemediği taktirde metakolin bronş provokasyon testi adı verilen farklı bir test uygular. Metakolin astım testi, hafif dereceli astım krizini tetikleyen bir maddedir ve madde solunduktan sonra akciğerde oluşturduğu etki gözlemlenir. Eğer akciğerlerde kanalları daraltıcı bir etkisi olursa astım teşhisi bu test sayesinde konulabilir.
Astım Testi Sonrasında Astımın Sınıflandırılması
- Hafif dereceli astım: Belirtileri hafif gerçekleşir ve ara sıra görülmektedir.
- Hafif dereceli ısrarlı astım: Daha fazla görülür fakat yaşanan astım atakları ciddi değildir.
- Orta dereceli ısrarlı astım: Daha dikkatli bir tedavi gerektirecektir, orta dereceli astımın belirtileri gece saatlerinde yada gündüz saatlerinde görülebilir, günlük yaşamı etkiler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder