Translate

28 Ekim 2022 Cuma

Gözde Astigmat

 


Gözde astigmat, Gözünüzün ön kısmındaki tabakanın yani koneanın şekil bozukluğuna uğrayarak dışarıdan gelen ışığı doğru biçimde kıramamasından dolayı görüntü retinada bulanık oluşmasına neden olan görme bozukluğuna gözde astigmat denilmektedir. 

Göz yapısındaki kornea normalde düzgün bir yuvarlaklığa sahiptir. Gözde astigmat rahatsızlığı ise yumurta şeklinde eliptik bir basıklık ile yatay veya dikey olarak bombeleşme oluşarak tek odak noktası yerine iki odak noktasının meydana getirir. Bu nedenden dolayı yatay yada dikey bozulmalar meydana gelir.


Gözde astigmatın bulguları

Bu rahatsızlığı olan kişilerde uzak veya yakını bulanık görürler. Görmüş oldukları görüntü hiçbir zaman kesin değildir. Hastada bir tarafta net olan çizgiler 90 derecenin aksinde bulanıklaşabilir. Gözde astigmat değişik derecelerde olabilir. Gözlük yada lens kullanan kişilerin %30-40'ında astigmat bulunmaktadır.

 Astigmat rahatsızlığı tek başına olabileceği gibi miyop veya hipermetropla beraberde olabilmektedir. Bilgisayar, ışı ve ekran gibi faktörler gözün yorulmasına neden olmaktadır. Astigmat zamanla bir kısım artma, azalma ve açı değiştirme göstermektedir.

Gözde astigmat belirtileri

normalde anlaşılması zordur, dikkat gerektiren bir kusurdur. Küçük yaşlarda meydana gelen astigmatlar ileri yaşlarda göz tembelliğine sebep olmaktadır.

Çocuklardaki gözde astigmatın belirtileri
  1. Okuma esnasında okuma sırasında yüze iyice yaklaştırma
  2. Çok yakından okuma
  3. Gözleri kısarak etrafa bakınma
  4. Yazıların düzgün okunamaması
  5. Koşma ve yürüme esnasında nedensiz yere dengenin kaybedilmesi
  6. Astigmat olan çocuğun karşı tarafa bakarken başını yan pozisyonda olması ve kafasını sola ve sağa doğru eğerek karşı tarafa bakması şeklinde belirt edilebilir.
Yetişkinlerde astigmatın belirtileri
  1. Baş ve göz çevresinde oluşan ağrılar
  2. Okumadan sonra meydana gelen baş ve göz ağrıları
  3. Mesafe arttıkça oluşan netlik kaybı
  4. Bulanık görme
  5. Yatay ve dikey çizgilerde bozulmalar olması
  6. Gözlerde oluşan erken yorulmalar
  7. Bir şeyi okurken dikkat toplayamama
  8. Okuduğunuz yazıların üst üste binmesi
Yukarıda belirtilerden biri yada bir kaçı söz konusu ise acilen göz hekimine başvurunuz. Göz doktorunuza yıl en az 1 kere kontroller için gidilmesi gereklidir.

Gözde astigmatın tedavi yöntemleri

Bu hastalık tedavisi olan bir hastalıktır. Astigmat rahatsızlığı tedavi şekilleri;
  1. Gözlük: Kısaca klasik bir tedavidir. Göz doktorunun muayenesi sonucunda hastaya uygun olan görebileceği gözlük ile tedavi sağlanır. Verilen gözlüğü devamlı olarak kullanmalısınız. Yalnızca bir şey okurken, bilgisayar başındayken veya televizyon seyrederken kullanmanız pek doğru değildir. Gözlük kullanarak da gözde astigmat sorununuz olan numara azalıp yok olmaz. Bazı zamanlarda bu numara yükselebilir. Bazı zamanlarda tam tersi de düşebilir.
  2. Lens: Gözlük kullanmayı tercih etmeyen hastalar için lens tercih edebilecekleri bir alternatiftir. Lensler türü ve kullanımı kişiler için pek kolay değildir. Astigmat numaraları düzenli ve düzensiz olmasından dolayı  kullanılan lenslerde de değişik tedailer göstermektedir.  Bu durumlar hakkında göz doktorunuzdan bilgiler edinebilirsiniz.
  3. Laser: Astigmat hastalığında da uygulanan lazer tedavilerinde başarı oranları iyice artmıştır. Her astigmat rahatsızlığına bu tedavi yöntemi yapılamamaktadır. Astigmat hastaların yalnızca % 50'lik bir kısmı bu tedavi için uygundur. Lazer ameliyatlarının başarılı olduğu grup yalnızca miyop olanlardır. Diğer göz rahatsızlık yani hipermetrop ve mix astigmat rahatsızlıklarında bu başarı oranı lazer tedavisinden sonra % 90-95 gibi gerilemektedir. Kişinin gözde astigmat rahatsızlığını doktoru tarafından detaylı bir muayeneden sonra kornea kalınlığı, kişinin yaşı, astigmatın tipi, bununla beraber başka bir hastalığının olup olmadığından sonra karar verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg