Laktik Asit Fermantasyonu, oksijen yetersizliği sırasında bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde görülmekte olan bir fermantasyon biçimi olarak tanımlanabilmektedir. Normal şartlar altında glikozun glikoliz yoluyla parçalanması söz konusudur. Bu parçalanma sonucunda iki molekül ATP, iki molekül NADH ve iki molekül de pirüvat elde edilmektedir.
Ancak yeni glikoz moleküllerinin parçalanmaya devam edebilmesi için NADH moleküllerinde bulunan hidrojen atomunun başka bir moleküle aktarılarak NAD+'nın tekrar oluşturulması gerekmektedir.
Ortamda yeterli oksijen bulunduğu takdirde NADH molekülünde bulunan
hidrojenin bir takım ara moleküller aracılığı ile oksijene aktarılması ve
glikozun ilk aşamalarında ortaya çıkan bir hidrojen iyonunun da
kullanılmasıyla bir molekül su meydana geldiğini görebilirsiniz. Bu süreç
sırasında da hücreye enerji sağlamakta olan ATP moleküllerinin ortaya
çıkması söz konusudur.
Ortamda yeteri kadar oksijen bulunmaması durumunda ise pirüvatın laktik
aside dönüşmesi NADH'dan tekrar NAD+ elde edilmesini sağlamaktadır. Bu
durumda laktat daha fazla parçalanmasa bile NAD+ yenilendiğinden dolayı yeni
glikoz moleküllerinin parçalanmasında kullanılabilmektedir. Bu durumda az
miktarda ATP üretiminin sağlanması ve laktatın hücreden difüzyonla
çıkarılması mümkündür.
İnsan Vücudunda Laktik Asit Fermantasyonu
Kas hücrelerinin kandan yeterince oksijen elde edememesi durumunda laktik asit fermantasyonu ile enerji üretmeye devam etmektedir. Ancak laktik asidin de ortamın pH'ını
düşürme gibi bir etkisi olduğundan glikozun tersinmez bir tepkimesini
sentezlemekte olan fosfofruktokinaz enziminin düşük pH'de inhibe olması ve
be sebeple de aşırı laktat üretimi ve kanda asidoz meydana gelmemesi söz
konusu olur.
Bazı hücrelerin laktatı kolaylıkla içlerine alıp onu pirüvata
çevirdiklerini ve sonra da normal yolla metabolize ettiği görülür. Oksijen
kıtlığı çekmekte olan kas hücrelerinin aksine bu hücrelerde bol oksijen
bulunması sebebiyle onlarda laktat birikmediği ve bu sayede de kas
hücrelerinin de glikozu parçalamaya devam edebildiklerini
görebilirsiniz.
Laktik Asit Fermantasyonunun Gıda Üretimindeki Rolü
Laktik asit fermantasyonu neolitik çağdan beri kullanılmaya devam eden bir
bileşimdir. Laktik asidin etkisi ile gıdaların asitlenmesi ve buna bağlı
olarak da bozulmaya neden olacak mikroorganizmaların büyümesini engellemekte
ve hatta öldürebilmektedir. Bunun örneklerini sütün ekşimesinden elde edilen
yoğurt, yayık ayran, tuzsuz peynir gibi ürünlerde görebiliriz. Ayrıca
Almanların lahana turşusu ve Korelilerin kimçisi ve diğer bazı turşular da
bu gruba örnek olarak verilebilir.
Laktik Asit Fermantasyonunun Hayvancılıktaki Rolü
Yaz mevsiminde elde edilen yeşil otlar kışa kadar dayansın diye silaj
denilen laktik asit fermantasyonu işlemine tabi
tutulmaktadır. Bu işlemde yeşil otların silolara doldurularak ya da
plastikle örtülerek oksijenle temasının kesilmesi söz konusudur. Bu ortamda
büyüyen laktik asit bakterilerinin ortamı asitlendirmesi ve silajın
bozulmasına neden olabilecek diğer organizmaların büyümesine engel olduğu
görülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder