Translate

25 Ocak 2023 Çarşamba

Salisilik Asit Nedir ?

 


Salisilik asit, kimyasal formülü C6H4 (OH9 CO2H olan, bir beta hidroksi asittir. Bu organik asit renksiz, kristal yapıda olan ve çoğunlukla bitkisel hormon şeklinde kullanılır. Aspirinin etken maddesi olarak kullanılan salisilik asit, sağlık üzerinde çok sayıda faydaya sahiptir. Yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. 

Salisilik asidin cilt sağlığından, akne sorununa, nasırlara, kolon kanserine kadar pek çok rahatsızlıkta önemli faydaları bulunur. Kozmetik alanında nemlendirici, tonik gibi malzemelerin içeriğinde kullanılır. Cildi yenileme özelliği olduğundan, ölü hücrelerin temizlenmesinde etkilidir.


Salisilik asidin kullanım alanları

Aspirin yapımında kullanılan salisilik asit, 155 derecede erir, sıcak suyun içinde fazla, soğuk suyu içinde az çözünen özelliğe sahiptir. Özellikle ilaç sanayinde, kozmetik ürünlerde ve parfümeri alanında kullanılan bir maddedir. Bu asidin metalik tuzları salisilat olarak tanımlanır. Bunlar önemli kimyasallardır. 

Sodyum salisilat tıp alanında, ağrı kesici, romatizma tedavisi, antiseptik olarak kullanılmakta, sanayi sektöründe boya üretimi ve koruyucu olarak kullanılmaktadır. Keklik üzümü içinde fazla miktarda bulunan metil salisilat, ilaç ve tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Fenil salisilat ise, güneş yağı kremlerinin yapımında ve bağırsakta çözünen ilaçların üretiminde kullanılmaktadır.

Salisilik asit ve nasır üzerindeki etkisi

Özellikle ayaklarda oluşan nasır sorununa karşı destekleyici bir maddedir. Ayaklar dışında, kol dirseklerinde, ellerde de oluşan nasırlarda salisilik asit, düzenli olarak kullanıldığında, tedavi edici olur. Direkt olarak nasırın üzerine tatbik edilen çözelti, belirli sürede tedaviye yardımcı olur.

Salisilik asit ve akneler

Ciltte gözeneklerin içinde biriken ölü hücrelerle ve yağla tıkanmasıyla oluşan akne sorununda, salisilik asit iyi bir savaşçıdır. Ciltten fazla yağı ve ölü hücreleri kolayca uzaklaştırır. Cildin üst tabakasını soyarak, gözeneklerin temizlenmesini sağlar ve tıkanmaya engel olur. Antienflamatuar özelliği olduğu için, kırmızı ve şiş olan sivilcelere karşı iyi gelir. 

Cildi temiz tutarak, yeniden akne ve sivilce oluşumunu önler. Bu etkilerini cildi kurutmadan, tahriş etmeden gösterir. Ancak düzenli şekilde, içeriğinde salisilik asit olan ürünlerle cilde bakım yapılmalıdır.

Salisilik asit ve kolon kanseri

Bağırsakların son 25-30 cm lik bölümünde etkili olan kolon kanseri, karın ağrısı, kabızlık, şişkinlik ve ishal gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bu rahatsızlıkta erken teşhis oldukça önemlidir. Bazı çalışmalarda kolon kanserinden korunmak için, anti romatizmal ilaçların bir kısmının etkili olduğu belirlenmiştir. 

Yine çalışmalarla saptanan bulgulara göre bağırsaklardaki poliplerin azaltılmasında, aspirin kullanımının etkili olduğu belirlenmiştir. Aspirinin etken maddesinin salisilik asit olması, kanserden korunma etkisi göstermektedir. 

Bu çalışmalarda bitkilerin kendilerini bazı zararlılardan, mikrobik hastalıklardan korumak için salisilik asit ürettiği belirlenmiştir. İnsanlar yeteri kadar sebze ağırlıklı beslendiğinde, kansere yakalanma risklerini azaltmaktadır. 

Çünkü bitkilerin çoğunun yapısında salisilik asit bulunmaktadır. Bu çalışmalar sırasında aspirin tüketen kişilerle, sebze yiyen kişilerin kanserden korunma etkisinin aynı olduğu tespit edilmiştir. Çünkü aynı miktarda salisilik asit almaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg