Bağırsak ameliyatı, sindirim sistemi problemleri nedeniyle bazı hastalar için gerekebilen bir tıbbi prosedürdür. Ameliyatın türü ve amacı, hastanın durumuna ve semptomlarına göre değişebilir.
Bağırsak ameliyatı, sindirim sisteminin bir parçası olan ince bağırsak yada kalın bağırsakta yapılan cerrahi müdahaledir. Bağırsaklarda yapılan cerrahi müdahalenin amacı farklı olabilmektedir. Bağırsaklar ince bağırsak, kalı bağırsak(kolon) ve kalın bağırsağın son bölümü olan rektum olmak üzere üç kısımda incelenmektedir.
Bağırsak ameliyatının yapılma nedenleri arasında obezite ile mücadele ve bağırsak kanseri tedavileri ön plana çıkmaktadır. Bağırsaklar sindirimin son aşamalarının geçtiği yerler olarak bilinirler. İnce bağırsakta sindirimin son aşamaya geçmesi tamamlanır, en son aşama kalın bağırsakta tamamlanır. Bu nedenle bağırsak ameliyatı için sindirimin son aşamalarındaki bozulmaları tedavi etmeyi amaçladıkları söylenebilir.
Bağırsak ameliyatı yöntemleri arasında son zamanlarda ilerleyen teknolojik imkanların etkisi çok büyüktür çünkü bağırsak ameliyatı artık karnın ön tarafında açılan 4 veya 5 delikten yapılabilmektedir. Açılan deliklerin birinden teleskop adı verilen görüntü aracıyla bağırsak ameliyatının yapılacağı kısmın görüntüsü monitöre yansıtılır. Diğer açılan deliklerden de ameliyat aletleri yerleştirilir. Bu bağırsak ameliyatı tekniği laparoskopik ameliyat tekniği olarak adlandırılmaktadır.
Laparoskopik yöntem ile yapılan bağırsak ameliyatının avantajlı yönleri :
Laparaskopik bağırsak ameliyatı yada halk arasındaki adıyla kapalı bağırsak ameliyatı açık olarak yapılan ameliyata göre sahip olduğu çeşitli avantajlı tarafları bulunmaktadır. Bu avantajları şöyle sıralamak mümkündür;
Bağırsak ameliyatı daha az ağrı şikayetinin olması
Hasta ameliyat sonrası hastanede daha kalır
Bağırsak ameliyatı sonrası hastanın normal beslenme düzenine geçişi daha kısa olmaktadır
Bağırsak ameliyatı öncesinde hasta neler yapmalıdır ?
Cerrahi müdahale öncesinde hastanın akşam veya sabah duş alması önerilmektedir.
Ameliyat öncesi gece yarısından sonra hasta herhangi bir şey yiyip içmemelidir. Eğer alınması gereken ilaçlar var ise o zaman az miktarda su ile ilaçlar alınabilir.
Bağırsak ameliyatı yapılmadan önce kalın bağırsağın ve rektumun boş olması gerekmektedir bu nedenle ameliyattan önceki akşam ve sabah lavman yapılması gereklidir. Ameliyattan bir kaç gün önceden hastanın sıvı ağırlıklı lifsiz beslenmesi için diyet verilir.
Aspirin, kanı sulandırıp akışkanlığını arttıran ilaçlar, E vitamini preparatları ameliyattan 4-5 gün önce başlayarak alınmamalıdır.
Hastanın ameliyat sonrası dönemde dikkat etmesi gerekenler :
Bağırsak ameliyatının yapılmasından sonraki dönemde doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uymanız gerekir çünkü ameliyat sonrası için yapılan önerilerin yerine getirilmesi büyük önem taşır.
Hastaların büyük çoğunluğu ameliyat sonrasında kendilerini çok iyi hissederler ancak unutulmaması gereken konu vücudun eski sağlığına kavuşması için zamana ihtiyacı vardır.
Ameliyattan sonra kasların güçsüz hale gelmemeleri ve bağırsakların hareketlenmesi hasta kısa yürüyüşler yapabilir.
Yukarıda belirtilen tavsiyelere ek olarak doktorun önerilerine uyulduğunda kişinin 1 yada 2 haftalık süre sonrasında bağırsak ameliyatı etkilerini atlatıp normal günlük yaşamına ve günlük aktivitelerini yapmaya başlayabilmektedir. Örnek olarak ameliyat sonrası araba kullanmaya tekrar başlamak gibi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder