Translate

15 Nisan 2023 Cumartesi

Bağırsak Daralması Nedir ?



Bağırsak daralması, bağırsağın bir kısmının daralması veya tıkanması nedeniyle oluşan bir sağlık sorunudur. Bağırsak daralması, barsakta oluşan tümör, polip, iltihaplı bağırsak hastalığı, enfeksiyon veya diğer nedenlerden kaynaklanabilir.

Bağırsak daralması belirtileri, tıkanıklığın şiddetine ve yerine bağlı olarak değişebilir. Bazı yaygın belirtiler arasında şiddetli karın ağrısı, kusma, ishal, kabızlık, şişkinlik, gaz ve kilo kaybı yer alabilir.


Bağırsak daralması teşhisi, genellikle endoskopi, röntgen, ultrason veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları gibi görüntüleme testleri ile yapılır. Tedavi, darlığın nedenine, tıkanıklığın yerine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır.

Bağırsak daralması tedavisi, hastanın semptomlarını hafifletmeyi ve barsaktaki daralmanın çıkarılmasını veya genişletilmesini içerebilir. Bazı durumlarda, ameliyat gerekebilir. Ameliyat sırasında, daralmış bölüm çıkarılabilir ve sağlıklı bağırsağın birleştirilmesi için anastomoz yapılabilir.

Bağırsak daralması tedavi edilmediğinde, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, bağırsak daralması semptomları yaşarsanız, bir doktor veya gastroenterolog ile görüşmeniz önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, tedavi seçeneklerinin daha etkili olmasına yardımcı olabilir.

Bağırsak daralması, bağırsaklara kan taşıyan ve beslenmelerini sağlayan atardamarların tıkanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Kısacası bağırsaklarda yeteri kadar kan taşınamaması bu hastalığın ana nedenidir.


Damarlarda tıkanıklık oluşmasının ana nedeni tıp dilinde ateroskleroz olarak isimlendirilen damar sertliğidir. Bağırsak tıkanmasına yol açan damar sertliği kişinin yaşam tarzı ile yakından alakalı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bağırsak atardamar sisteminin tıkanması yaşlılık faktörü ile birlikte, fazla sigara içen kişilerde ve kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerde görülebilmektedir. Bağırsak daralması sorunu özellikle ince bağırsaklarda oluşabilen sorundur.

 Bu durumun nedeni ince bağırsakların bağırsak daralmasına yol açan kansızlık durumuna karşı daha fazla duyarlı olmalarındandır. Bağırsak daralması hastalığı teşhis edildikten sonra kısa süre içinde tedavi edilmez ise bağırsaklarda kangren oluşumu gözlenir ve o zamanda kişinin ölümü ile sonuçlanabilen durumlar ortaya çıkabilir. Bağırsak daralması, bağırsak atardamar sisteminde tıkanıklık olmasıyla gelişen mezenterik iskemi ani olarak ortaya çıkan akut hastalığa yada sürekli olarak görülebilen kronik durumlara neden olabilir.


Bağırsak daralmasının belirtileri
Tıp dilinde mezenterik iskemi olarak adlandırılan bağırsak daralması, bağırsak atardamar sisteminin uzun zamandan beri tıkanık olmasına bağlı olarak ortaya çıkmış ise, bu kişilerde yemek yedikten 15 dakika veya bir saat sonra şiddetli karın ağrısı görülür. Ağrının görüldüğü bölgeler karnın orta bölümleri ve üst bölümleridir. 

Bağırsak daralmasının şiddeti zamanla azalır ve 60 dakika ile 90 dakika içinde azalarak kendiliğinden kaybolur ancak bir sonraki yemek öğününde aynı sıkıntılar tekrar yaşanır. Bu ağrıları yaşamak istemeyen hasta yemek yemekten kaçınır ve kilo kaybına uğramaya başlar. Bazı durumlarda bağırsak daralmasının neden olduğu şikayetler başka hastalıklarda görülen ishal, kusma, mide bulantısı ve kabızlık gibi şikayetler görülebilmektedir.

 Ateroskleroz zamanla bağırsaklara kan getiren atar damarların daha fazla tıkanmasına neden olur, bu duruma bağlı olarak bağırsak daralması daha da şiddetli olarak hissedilir. O zamanda akut bağırsak daralması oluşur. Bağırsak daralması görülen hastaların kalbinde düzensiz ritm görülür. Kalpte düzensiz ritm görülmesi sonucunda bağırsaklara giden kan miktar olarak ani artma yada azalma görülür.

Bağırsak daralmasının tanı ve tedavi süreci
Bağırsak atar damarlarında hastalığa neden olan oluşumların tanısının koyulabilmesi, kişinin yakındığı şikayetlerin bağırsak daralmasından değil de başka hastalıklardan dolayı oluşup oluşmadığının belirlenmesi için bir takım görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Kullanılan görüntüleme yöntemleri şunlardır;

Anjiyografi, doppler ultrason, çeşitli kan testleri, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans anjiyografidir. Tedavi aşamasında tıkanmış olan damarların açılması ve bağırsaklara normal kan akışının sağlanması temel amaçtır. Bağırsak daralmasına neden olan damarlardaki tıkanıklığın akut veya kronik nedenlerden dolayı oluşmuş olması uygulanacak olan tedavi yöntemini değiştirmektedir. Mesela damarlardaki tıkanıklığın giderilmesi için damarlara balon ted

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg