Bağırsak Kanseri Ameliyatı, canlı vücudunun sindirim sisteminin bir parçası olan kalın ve ince bağırsak olarak bulunan ve bu organların obezite ve çeşitli kanser sebeplerinden dolayı kalın veya ince bağırsağa yapılan cerrahi müdahaledir. Bağırsak kanseri ameliyatı bağırsakta bulunan kanserli hücrelerin vücuttan temizlenerek dışarı alınmasıdır. Bağırsak kanseri ameliyatı günümüzde daha da kolay yapılmaya başlamıştır.
Çünkü bağırsak kanseri ameliyatı karnın ön bölümünden 4-5 delik açılarak bu açılan deliklerden yapıldığı bilinmektedir. Karın ön bölgesinden açılan bu deliklerden teleskop görüntüleme aracı sokularak bağırsak kanserinin bulunduğu dokular bu teleskop sayesinde monitöre yansıtılarak bağırsak kanseri ameliyatında kullanılacak olan diğer aletlerde açılan diğer deliklerden içeri sokularak monitörde izlenerek kanserli hücrelere ve dokulara bu şekilde müdahale yapılarak bağırsak kanseri ameliyatı gerçekleştirilir.
Bağırsak kanseri ameliyatında bu sisteme tıp dilinde laparoskopik
ameliyat tekniği olarak bilinmektedir. Bağırsak kanseri ameliyatından önce
hastanın mutlaka duş alması gerekmektedir.
Bağırsak kanseri ameliyatı cerrahi yöntem olarak ele alacağız ama bağırsak kanseri için uygulanan kemoterapi, ışın tedavisi ve hedefli tedavilerde bulunduğunu da hatırlatalım istedim. Bağırsak kanserinde bulunan tümörlerin ve lenf bezlerinin çıkarılması yöntemi olarak uygulanan en yaygın yöntem arasında bağırsak kanseri ameliyatı ön planda tutulmaktadır.
Bağırsak kanseri ameliyatı öncelikle hastanın bağırsaklarının hazırlanması yani temizlenmesi ile başlanır. Ameliyat öncesinde hastaya enfeksiyonlardan korunmak için antibiyotik verilir ve ayrıca bağırsak kanserlerinde çok sık rastlanan hastanın damarlarında oluşacak kan pırtısını önlemek için yine hastaya bağırsak kanseri ameliyatı öncesinde kan sulandırıcı düşük ağırlıklı heparin uygulanması yapılır.
Bağırsak kanseri ameliyatı açık cerrahi kapalı cerrahi (laparoskopik) veya robotik cerrahi olarak bilinen cerrahi yöntemleri uygulanarak yapılmaktadır. En yaygın kullanılan laparoskopik cerrahi kullanılmaktadır öncelikle hastanın karın ön bölgesinden küçük delikler açılarak bağırsakta bulunan kanserli hücrenin açılan deliklerden teleskop yardımı ile çeşitli aletler ile açılan deliklerden girilerek kanserli hücrelerin deriye temas ettirilmeden bu kanserli hücrenin deriye temas ettirilmemesi o bölgeye kanser ekimini önlemek için çok önemlidir. B
u sebeple bir torba içerisinde dışarıya alınması ile gerçekleşen cerrahi müdahale ile bağırsak kanseri ameliyatı gerçekleşmektedir. Bağırsak kanseri ameliyatı karın bölgesinden delik açılarak uygulanan yani laparoskopik cerrahi 1991 yılından günümüze kadar kullanılan etkili bir bağırsak kanseri ameliyatı yöntemi olarak ta bilinmektedir. Bağırsak kanseri ameliyatı genel cerrahi uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Bağırsak kanseri ameliyatından sonrasında bağırsakların hareketlenmesi için hastanın düzenli günlük kısa mesafeler yürümesi çok önemlidir.
Bağırsak kanseri ameliyatı kaç saat sürer?
Kolon kanseri ameliyatı, hastanın durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte, 1 ile 4 saat arası sürebilmektedir. Ameliyat sonrası hastaya gerekli müdahalelerin yapılabilmesi ve vücudun iyileşip kendini toparlayabilmesi için genellikle hasta 4-5 gün hastanede gözetim altında kalır.
Bağırsak kanseri ameliyatı riskli mi?
Ameliyat (Cerrahi Girişim) Sırasındaki Riskler
Genelde
yapılacak cerrahi işlem ne kadar zor ve karmaşık (komplike) ise riskte o
oranda artmaktadır. Küçük cerrahi girişimlerin ve biyopsi alınmasının
riski büyük cerrahi girişimlere göre düşüktür. Kesi yerindeki ağrı ve yara
yerinin iltihaplanması en önemli sorunlardır.
Bağırsak kanseri ameliyatı nasıl yapılır?
Bu kanserlerde sağ hemikolektomi ameliyatı yapılır. Bu ameliyat ile kalın bağırsağın sağ tarafı ve lenfatik çevre dokusu çıkarılır. Ardından ince bağırsak kalın bağırsağın geride kalan kısmı ile tekrar birbirine eklenerek bağırsak devamlılığı eskiden olduğu gibi sağlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder