Translate

29 Nisan 2023 Cumartesi

Bağırsak Parazitleri Hakkında Bilinmeyenler

 


Bağırsak parazitleri, gözle görülemeyen yumurtaların ağız yoluyla alınması ve belirli bir süre geçmesi ile birlikte ortaya çıkan, sindirim sisteminde yaşamaya başlayan kurtçuklardır. Konak olarak kullandıkları kişinin beslenmesine bağlı bir şekilde büyüyüp, çoğaldıklarından dolayı kişinin gelişimini ve sağlığını büyük ölçüde sekteye uğratarak kişiye zarar verirler. 

Birçok türü olan bağırsak parazitlerinin özellikle görüldüğü bir yaş aralığı yoktur ancak genellikle çocuklarda daha sık rastlanırlar.

Bağırsak parazitlerinin oluşum nedenleri

 Bir çok koşula bağlıdır. Örneğin; bulunulan ortamların temiz ve hijyenik olmaması, kişisel bakıma ve temizliğe özen göstermemek, meyve ve sebzelerin iyice yıkanmadan yenmesi, çiğ ve ya iyi pişmemiş et ürünleri tüketmek, vb daha çok hijyenik sorunlarla alakalı durumlardır. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok daha sık görülür.


Bağırsak parazitlerinin belirtileri 

Genellikle karın ağrısı ile başlar. Uzun süre besin tüketilmediği takdirde giderek artan bu ağrılar bazen azalsa hatta hissedilmese dahi parazitler var olduğu sürece etkilerini tam anlamıyla kaybetmeyecek, tekrarlayacaklardır. Ağızdan salya akması da parazitlerin belirtisi olabilir. 

Bilhassa uyurken sık sık ağızdan su akabilir ve parazitler ağız kokusuna da sebep olmaktadırlar. Dışkı kıvamı sık sık değişiyor ve ishale benzer bir hal alıyorsa bu da parazitlerin varlığını işaret edebilir. Mide bulantısı, kilo kaybı ve kilo alamama, gelişimde gerilik, ciltte kaşıntı da diğer belirtiler arasındadır. 

İleriki safhalarda bağırsak dışında karaciğer, akciğer gibi organlar da zarar görmeye başlar ve görevlerini tam ve sağlıklı bir şekilde yerine getiremeyebilirler. Tenya tarzı bağırsak kurtları ise anüs çevresinde bulunabildiklerinden dolayı görülme ihtimallleri yüksektir ve yoğun kaşıntıya sebep olduklarından farkedilmeleri kolaydır ancak her bağırsak paraziti gözle görülmez. Bu yüzden şüpheli durumlarla karşılaşıldığında gerekli test ve tetkiklerin yapılabilmesi, doğru bir teşhis konulabilmesi adına uzmanlara danışılmalıdır.

Bağırsak parazitlerinin kıl kurdu, tenya, bağırsak solucanı gibi farklı türleri bulunmaktadır ve tümü ağız yoluyla yumurta olarak vücuda girse de bazıları birkaç ay içinde gelişirken bazılarının gelişimlerini tamamlamaları 1 yılı bulabilir. Boy ve şekilsel açıdan da farklılık gösteren bağırsak parazitleri birkaç mm ile 1 metre arasında değişik boylarda ve şekillerde olabilmektedirler. Türlerine göre tedavi şekilleri de değişiklik göstermektedir.
Bağırsak parazitlerinin tedavisinde ilk aşama bağırsaklara yerleşmiş olan parazit türünün belirlenmesidir. Bunun için dışkı testi dahil ultrason, MR gibi çeşitli uygulamalar gerçekleştirilebilir. Parazit türü belirlendikten sonra uygun ilaç tedavisine başlanabilir ve çoğu durumda ilaç tedavisi yeterlidir ancak bazı ilerlemiş vakalarda parazitlerin ameliyatla alınması durumu da söz konusu olabilmektedir. 

Tedaviye ek olarak giyilen giysilerin ve kullanılan çarşafların kaynar suda yıkanması, meyve ve sebzelerin iyice temizlenmesi, çiğ ya da tam anlamıyla pişmemiş et ürünlerinin tüketilmemesi, bulunulan ortamların hijyenine dikkat edilmesi, rahatsızlığa sahip olan kişi dışında aile bireylerinin de bu konuda dikkatli olması parazitlere karşı alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg