Bağırsak solucanı, Acarididae familyasındandır. Omurgasız bir canlı türü olmakla beraber asalak olarak yaşar. Vücuda girince ince bağırsağa yerleşerek çeşitli enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Bağırsak solucanı insan vücuduna kirli sular ve kirli yiyecekler aracılığıyla larva halinde geçmektedir. Silindirik yapıda olan bu canlı 35 santimetre boyuna ulaşabilmektedir.
Eğer bağırsak solucanının larvaları akciğere kadar ulaşırsa o zaman “Löffer pnomonisi” adı verilen bir çeşit akciğer iltihaplanması oluşmaktadır. İlaçlar ile tedavi edilebilmesi mümkündür. Bağırsak solucanı vücuda dışarıdan bulaşır ancak tedavisi güç ağır hastalıklara yol açmaz.
Kişinin yaşam kalitesini düşüren tarzda hastalıklara yol açabilmektedir. Sıklıkla tekrarlanan karın ağrısı, geçici ishal gibi belirgin olumsuz etkilere yol açabilmektedir. bağırsak solucanının en sık görülebilen türü kıl kurdu olarak adlandırılmaktadır. Bağırsak solucanı bağırsak kurdu olarak da adlandırılabilmektedir.
Çoğu zaman enfeksiyonlar normalde oluşabilen hastalık belirtileri göstermeden de gelişme gösterebilmektedirler. Çocuklarda sıkça rastlanabilen bağırsak solucanı rahatsızlıkları okul, yurt, ve çocuk yuvası gibi aynı tuvaletlerin kullanıldığı ortamlar nedeniyle görülebilir. Bağırsak kurtlarının görülen çeşitleri şunlardır;
- Oksiyürler : Bu tür bağırsak solucanı 3 mm- 10 mm boyundadırlar. Çocukların kalın bağırsaklarında çok sık görülebilmektedirler. Bunlar çocuklarda huzursuzluk ve sinir bozukluğu gibi durumlara neden olabilmektedirler.
- Askarit : İnce bağırsakta yaşayan bağırsak solucanı çeşididir. İnsana insan gübresi kullanılarak yetiştirilen ve çiğ olarak tüketilen sebzeler aracılığı ile geçmektedirler. Bu solucan çeşidi oldukça tehlikelidir çünkü yumurtalarından çıkan larvalar bağırsak yüzeyini delerek oradan kan damarlarına geçerler. Bu şekilde kana karışan bağırsak solucanı larvası başka organlara bulaşarak iltihaplanmaya yol açabilmektedir.
- Şerit yada tenyalar : Bunlar bir kaç metre uzunluğa ulaşabilmektedirler. Bu bağırsak solucanı sığır eti, tatlı su balıkları ve domuz eti aracılığı ile insan vücuduna geçebilmektedir. Asıl bulaşma yolu çiğ et tüketilmesiyle olmaktadır.
- Çengelli kurt : Kirli suların içilmesiyle vücuda girerler. Oniki parmak bağırsağına yerleşirler. Sürekli olarak kan emmeleri nedeniyle kansızlığa yol açabilirler. Beslenme bozuklukları oluşmasına da yol açabilmektedirler.
Bağırsak solucanının genel tedavisi doktora gidilerek bazı tahlillerin yapılması sonrasında solucanın türü saptanır. Sonrasında da belirlenen türe uygun bir tedavi yöntemi uygulanır.
Bağırsak solucanı tedavisi için pratik çözümler :
- Bağırsak solucanından kurtulmak amacıyla bazı pratik bitki kürleri tedavi amaçlı olarak uygulanabilir.
- Ekşi nar bitkisinin kökü kaynatılarak aç karnına içilir.
- Bağırsak solucanını düşürebilmek için birinci gün bir tane, ikinci gün iki tane, üçüncü üç tane ve böyle devam edilerek yirmi birinci gün 5 diş sarımsak çiğnenmeden yutulur.
- Kıl kurdu olanlar bir hafta boyunca aç karnına bir avuç kadar kabak çekirdeği yiyilir ve üzerine bir bardak süt içerler.
- Bağırsak solucanı tedavisi için kullanılacak olan nar bitkisi kabızlık yapabilir. Özellikle aç karnına alındığında faydasının olma ihtimali daha yüksektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder