Translate

30 Nisan 2023 Pazar

İnce Bağırsak Nedir ?

 


İnce Bağırsak Nedir? Vücutta boşaltım sistemine yardım eden organlar arasındadır.  Uzun olduğu ve katlı halde durduğu bilinir. Şayet katlı halde vücutta istiflenmemiş olsaydı insan boyunu aşacağı için böyle bir şey mümkün olamazdı. 7 ila 8 metre kadar uzunluğu ve 2 ila 3 cm kadar çapı olan, kıvrımlı yapısı bulunan ve sindirilmiş besinlerin bizzat kana geçtiği alandır.

İnce bağırsak yer ve görev bakımında çeşitli bölümlere ayrılır. Başlangıç bölümü mideden sonra gelmekte ve 25 cm kadar ilk kısmı oluşturmaktadır.  Bu kısım on iki parmak bağırsağı ismi ile anılan kısımdır.  Bu bölmeye bağlı olan karaciğer ile pankreas ince bağırsak ile iş birliği yapmaktadır. Pankreas ve karaciğerden salgılanmış olan enzimler açığa çıkardıkları salgıları komşusu olan ince bağırsağa ulaştırır.


İnce bağırsak yapı olarak yağların kimyasal olarak sindirilmeye başladığı alandır. Besinler ilk olarak ağız yolun ile sindirilmeye başlanır. Burada sindirimi gerçekleşemeyen maddeler mideye gönderilir. Mide de sindiremediği yağları, proteinleri ince bağırsağa yollayarak ince bağırsağa görev yükler. İnce bağırsak içerisinde mekanik türden sindirim gerçekleşmeyecek ancak kimyasal sindirim gerçekleşecektir.

İnce Bağırsak Görevleri Nelerdir?

  • İnce bağırsak yapı olarak fiziki ve kimyasal tarzda sindirimi üstlenmiştir.
  • Besinlerin sindirilmesi, aynı zamanda emilmesi, tuz ile suyun emilmesini sağlar
  • Yağların ilk olarak kimyasal açıdan sindirimi ince bağırsakta gerçekleşmektedir.
  • Bu yapıya ulaşmış besin parçaları en minik moleküllerine kadar ayrışabilir.
  • Sindirim sistemini görev edinmiş organlar içerisinde önemli bir yapıdır ve hastalığında çeşitli sıkıntılar açığa çıkabilir.

İnce bağırsak ve kalın bağırsağın sağlıklı olarak görevini yapabilmesi için gün içerisinde yeterli oranda su tüketmek ve organlara hayat kazandırmak gerekir. Sindirim sistemi organları için suyun ayrıca önemi vardır; artık olarak besinlerin vücut dışına gaita yolu ile çıkabilmesi için bu konu önemlidir.

İnce Bağırsağın Görevleri

İnce bağırsak sindirilmiş besinlerin emildiği yerdir. Sindirim açısından da ince bağırsakta gerçekleşen oran %90’dır. Sindirimin kanalının diğer elemanları ola mide ve kalın bağırsakta ise %10 gerçekleşir. Bu durum ince bağırsağın sindirimin temeli olduğunu göstermektedir

İnce Bağırsakta Sindirim

Sindirim, yutulan (yiyecek) malzemenin, daha sonra emilebilecek ve sonrasında vücudun dokularına geçebilecek bir biçime dönüştürülmesidir.

Sindirim temel olarak ikiye ayrılır:

  1. Mekanik sindirim (örneğin çiğneme, öğütme, çalkalama, karıştırma)
  2. Kimyasal sindirim (örneğin sindirim enzimlerinin, safra, asit vb. yapıların eylemler)

Protein, yağ ve karbonhidratların kimyasal sindirimi ince bağırsakta tamamlanır. Bunlardan karbonhidratların sindirimi ağızda, proteinlerin midede, yağların ise ince bağırsakta başlar.

Yağların sindirimi için karaciğerde üretilen safra sıvısı safra kesesinden ince bağırsağa dökülür. Ayrıca bütün sindirim süreçlerinin sona ermesi için çeşitli enzimler de üretilir.

Böylelikle mideden katı macun kıvamında ince bağırsağa gelen karışım ince bağırsaktan çıkarken sulu cıvık bir yapıya dönüşmüş olur.

İnce Bağırsakta Emilim

İnce bağırsağın en önemli görevlerinden biri emilimdir. Emilim olmadan sindirimin bir anlamı olmaz. İnce bağırsakta yağ, protein ve karbonhidratların tamamının emilimi gerçekleşir.

Emilimin gerçekleşmesi için bağırsak yüzeyinin artması gerekir. İnce bağırsakta içeriye doğru çıkıntı yapan villus ve mikrovilluslar bulunur. Bunlar hücre zarının kıvrılmasıyla oluşmuş tümör benzeri küçük yapılardır. İnce bağırsağın içinde beş milyondan fazla böyle çıkıntı olduğu tahmin edilmektedir. Bu çıkıntılar sayesinde emilme yüzeyi katlanmaktadır.

İnce bağırsağının dış yüzeyine tutulan damarlar emilen besinleri karaciğere götürür. Buradan besinler gereken işlemlere tabi tutulup sınıflandırılır. Böylece sindirimin önemli bir kısmı tamamlanmış olur.

İnce bağırsakta emilmeyen su ve mineraller kalın bağırsaktan emilmektedir.

Bağırsaktaki Mikroorganizmalar

Bağırsağımızda çok sayıda mikroorganizma bulunmaktadır. Bu canlılar bizimle mutualist bir yaşam ilişkisi içindedirler. Bağırsaklarımızda yaşam alanı bulurlar ancak bize de fayda sağlarlar.

İnsan bağırsağında yaşayan bakterilerin vücut için önemli birçok salgı üretildiği bilinmektedir. Mutluk hormonu olan serotoninin önemli kısmının bu bakteriler tarafından üretildiği tespit edilmiştir.

Dolayısıyla bağırsakların sindirim ve emilim işlevlerinin dışında bu bakterilere ev sahipliği yapma gibi bir görevi de bulunmaktadır.

Günümüzde yapılan çalışmalar bağırsaktaki bakteri mikroorganizmalarının vücut için çok önemli olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle bakteri varlığını korumaya dikkat etmeliyiz. Yanlış antibiyotik kullanımı bağırsak mikroorganizmalarına zarar vermektedir.

İnce Bağırsağın Yapısı

Biraz da ince bağırsağın yapısı üzerinde duralım.

İnce bağırsağın uzunluğun 6,7 metre ortalamaya sahip olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte çapı 2 - 3 santimetre civarındadır. Ancak içerisindeki çıkıntılar sayesinde ince bağırsağın yüzey alanı çok daha büyük hale gelmektedir.

İnce bağırsak üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar:

  1. Duodenum (oniki parmak bağırsağı)
  2. Jejunum
  3. İleum

Olarak sıralanabilir. Oniki parmak bağırsağının 25 – 30 cm civarında olduğu bilinmektedir. Jejenum ve ileum ise bağırsağın geri kalan kısmını oluşturur ve aralarında kesin bir sınır yoktur.

 İnce bağırsağın yapısı ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi almak için bu makaleyi okumanızı öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg