Translate

12 Mayıs 2023 Cuma

Artrit Çeşitleri


 

Artrit Çeşitleri, Romatizma, travma veya enfeksiyondan kaynaklanan iltihaplı bir eklem rahatsızlığı olan artrit, akut, kronik yada deforman yani şekil bozucu olabilir. Akut yani ilerleyen artrit, eklemlerde oluşan ağrı, şişkinlik, kızarıklık, yüksek ateş ve güçsüzlük gibi belirtiler verir ve sebeplerine göre birçok çeşidi vardır.


Enfektif (bulaşıcı) artritler:

Mantar, enfeksiyon ve bakteri gibi çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu eklem iltihapları olan bulaşıcı artritler kaynaklandığı sebebe göre birçok tipte görülebilir.


Süpüratif (irinli) artrit: Piojen adı verilen ve irin yapıcı özelliğe sahip olan mikroplardan meydana gelen iltihaplı bir eklem rahatsızlığıdır. Çoğunlukla streptokok, stafilokok ve pnömokok gibi mikroplardan kaynaklanır. Mikroplar eklemlere eklem yaralanması, kemik iltihaplarının ekleme ulaşması ya da kan yoluyla ulaşabilirler. İrinli artrit tedavisi doktorun önereceği birtakım antibiyotik ilaçlarla ve yatarak dinlenme ile yapılır.

Tüberküloz artriti: Verem hastalığından kaynaklanan bir eklem iltihabı olan tüberküloz artriti, birçok eklemde olabilir. Ancak çoğunlukla diz, omurga araları ve kalça eklemlerinde daha sık rastlanır. Genellikle genç yaşlarda ve çocukluk döneminde oluşan bu artrit çeşidi eklemlerde şişkinlik, kızarıklık ve işlev bozukluğu ile belirti verir. iNF streptomisin ve eklemin alçıya alınması ile tedavi edilebilir.

Romatizma artritleri:

Romatizma artritleri otoimmün yani kendine dönük bağışıklık ile oluşan bir artrit çeşitleridir.

Akut romatizmal Artrit: Bu artrit çeşitdi çoğunlukla çocukluk döneminde oluşur ve birkaç eklemde yer değiştirerek şişkinlik, kızarıklık ve şiddetli ağrı şeklinde belirtiler gösterir. Akut romatizmal artrit çoğunlukla eklemlere kalıcı bir hasar ya da bozukluk vermeden geçer.

Romatoid artrit: Çoğunlukla ilerleyen yaşlarda daha sık görülen romatoid artrit kadınlarda erkeklerden daha çok görülür. Çoğunlukla birkaç eklemi kapsayan, eklemlerin yapısında değişikliklere neden olan ve tedavisi oldukça uzun sürebilen bir artrit çeşididir. Hastalığın ilerleyen saflarında şekil bozuklukları ve eklemlerin yüzey kısmında kaynama oluşabilir. Romatoid artrit virüs enfeksiyonları veya otoimmun bir hastalıktan kaynaklanabilir. Kesin bir tedavi yöntemi olmayan bu artrit çeşidinde doktorun önereceği antifilojistik ilaçlar ve altın solüsyonlardan faydalanılabilir.

Psoriatik artrit: Şiddetli bir şekilde kendini belli eden bir psoriasis yani sedef hastalığı esnasında belirebilen ve genellikle el parmaklarında bulunan eklemlerin uç kısımlarında ortaya çıkan bu artrit çeşidi çoğunlukla otoimmun bir nedenden kaynaklanır.

Juvenil romatoid artrit (stil hastalığı): Çoğunlukla 15 yaş altı çocuklarda rastlanan bu artrit çeşidi tek bir eklem de görülebileceği gibi birçok eklemde de görülebilir ve eklemlerde ağrı, şişkinlik ve aşırı duyarlılık gibi belirtilerle kendini gösterir. Juvenil romatoid artrit çocukların büyüme ve gelişmesini olumsuz olarak etkileyebilir. Kol, bacak ve göğüste döküntüler ve ateşin inip çıkması gibi şikayetler görülebilir ve aynı zamanda dalak, lenf bezleri ve karaciğer büyümesi görülebilir.

Travmatik artrit: Çarpma, darbe ve vurma gibi travmalar ile meydana çıkan travmatik artrit eklemlerde ağrı, hareket güçlüğü ve şişkinlik gibi belirtiler gösterir.

Ankilozan spondil artrit: Çoğunlukla genç yaştaki erkeklerde rastlanan ve kalça ve bel kemiği arasında yer alan eklemlerde, bütün omurga, omuz ve kalça gibi eklemlerde de görülebilen, oldukça uzun süren ve romatizma kökenli bir artrit çeşididir. Hastalığın ileri safhalarında artrit oluşan eklemlerde meydana gelen kaynama ve kireçlenmeler hareket etmekte güçlüğe neden olabilir. Bu artrit çeşidinin kalıtsal olduğu düşünülmektedir.

Dejeneratif artrit: Eklemlerde oluşan zedelenme, yıpranma ve aşınma gibi durumlarda ortaya çıkan dejeneratif artrit sebepleri arasında yaşlılık, bazı travmalar, eklem içinde oluşan sıkıntılar, aşırı şişmanlık ve doğuştan kaynaklanan bozukluklar sayılabilir.

Gut artriti: Damla rahatsızlığı yaşayan kişilerde oluşan ve asidin eklemlerde aşırı miktarda oluşmasından meydana gelen bir artrit çeşididir.

Nöropatik artrit: Bir takım sinirsel hastalıklar esnasında eklemlerin aşırı derecede aşınması ile meydana gelen bir artrit çeşididir.

Hemofilik artrit: Hemofili adı verilen kanın pıhtılaşma etkenlerinin bir tanesinin eksikliği neticesinde hafif bir şekilde meydana gelen mafsal kanamalardan kaynaklanan bir artrit çeşididir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg