Translate

16 Mayıs 2023 Salı

Gut Artriti Nedir ?

 


Gut Artriti, kanda bulunan ürik asidin birikmesi ve eklemlerde kristalleşmesi, şişmesine ve ağrı oluşmasıdır. Gut artriti genetik olabildiği gibi alkol, beslenme düzensizliği ve bazı rahatsızlıklarda gut hastalığına yakalanma riskini artırmaktadır.

Gut hastalığı vücut ısısının en düşük olan bölgelerine yerleşmektedir. Gut ilk olarak ayak başparmaklarına, el ve ayak bileklerini etkiler uyarı vermeden aniden gelişir. Vücutta bulunan ürik asit kristalleri vücudun üşüyen bölgesine toplanıp yerleşmeye meyillidir.


Gut hastalığında genellikle ayaklarda vücut ısısının düşüklüğü nedeniyle ilk önce bu bölgeleri etkiler. Gut hastalığı olan bölgelerin etrafındaki diğer eklemleri etkileyebilir ve etkilenen eklemlerde şişlik, ağrı ve katılaşma görülür. Gut hastalığı zaman zaman ortaya çıkabilen bir romatizmal hastalıktır müzmin bir hastalık olduğu için kesin tedavisi bulunmamaktadır.

Gut artritin nedenleri: İnsan vücudunda bulunan ürik asit miktarının dokularda ve kanda artması neden olmaktadır.

  • Böbrek hastalarının böbrek iltihabı ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar kullananlarda kandaki ürik asidi miktarını artırmaktadır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon aşırı şişmanlık gibi bazı hastalıklar gut hastalığını ortaya çıkarmaktadır.
  • Vücutta ürik asidin artması ve ürik asidin böbreklerden atılması zorlaşmasından dolayı oluşur. Gut hastalığı kalıtsal olduğu gibi doğuştan gelen bazı hastalıklarında risk faktörüdür.
  • Gut artriti hastalığı kadınlara oranla erkeklerde 35-50 yaş arasında daha çok görülmektedir. Bunun nedeni ise erkeklerde ürik asit seviyesinin daha yüksek olmasıdır.
  • Şişmanlık, sigara kullanımı, alkol alımı gut hastalığına yakalanma faktörünü artırmaktadır. Kadınlarda gut hastalığına yakalanma menopoz dönemine göre değişmektedir. Kadınlarda menopoz öncesi gut hastalığı görülmesi nadir olur fakat 50 yaş sonrasında gut görülmeye başlar.

Gut artritin belirtileri: Gut hastalığı ilk şiddetli ataklarla kendini belirtir. Gut hastalığı daha çok geceleri aniden ortaya çıkar ve gut hastalığından etkilenen eklemler ağırlaşır, şişer, katılaşır.

Eklem hareketlerinden kısıtlanma görülür, eklem çevresinde kızarıklık görülür ağrının şiddetine göre morarma görülebilir. Gut hastalığında etkilenen eklemler ataktan 1-2 saat önce yanma, kaşınma, hafif tutulmuş ve ağrı, uyuşma gibi belirtiler gösterir.

Gut artriti hastalığına yakalanan kişi bu belirtiler görüldüğünde uzman bir doktora gidip tedavi olunmalıdır. Gut hastalığında tedaviyi geciktirilmesinde ataklar sıklaşır eklemleri daha ok etkileyerek dayanılmaz hal alır.

Gut artritin tedavisi: Gut hastalığında beslenmeye ve ilaç tedavisine önem verilmelidir. Ürik asidi seviyesini yükselten yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Alkol sigaradan uzak durmak gün içinde bol su tüketilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg