Translate

27 Haziran 2023 Salı

Romatoid Artrit Diyeti Nasıl Yapılır ?


 


Romatoid artrit diyeti, bir veya daha fazla sayıda eklemin inflamasyon olması sonucu oluşan hastalıktır. Bu hastalıkta sabah egzersiz sonrası ağrı, eklemlerde şişkinlik, hareketlerde güçsüzlük, hareketlerde azalma, deformasyon gibi problemler yaşanır. Günlük yapılacak diyet ile beraber bu hastalığın gerilemesi sağlanırken; oluşan problemlerin azalması desteklenir.

Romatoid artrit, bir otoimmün hastalık olduğu için diyet, semptomları hafifletmek ve genel sağlığı desteklemek için önemli bir rol oynayabilir. İşte romatoid artrit için önerilen bir diyetin temel prensipleri:

  1. Anti-enflamatuar gıdalar tercih edin: Romatoid artritin iltihaplanmayı artırabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, diyetinize anti-enflamatuar etkileri olan besinleri ekleyin. Bunlar arasında somon, ton balığı, uskumru gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yağlı balıklar, ceviz, badem, chia tohumu gibi omega-3 kaynakları, zeytinyağı, avokado, renkli sebzeler ve meyveler bulunur.
  2. Antioksidan zengini besinler tüketin: Romatoid artrit, vücuttaki serbest radikallerin artmasıyla ilişkili olabilir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle, böğürtlen, yaban mersini, çilek, brokoli, ıspanak, lahana gibi antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeleri diyetinize ekleyin.
  3. Lifli gıdaları tüketin: Lifli gıdalar, bağırsak sağlığını iyileştirir ve bağışıklık sistemini destekler. Tam tahıllar, fasulye, mercimek, nohut gibi baklagiller, sebzeler ve meyveler lif bakımından zengindir. Bu gıdaları diyetinizin bir parçası yaparak sindirim sisteminizi destekleyebilirsiniz.
  4. İşlenmiş gıdalardan kaçının: İşlenmiş gıdalar genellikle trans yağlar, yüksek miktarda şeker ve rafine edilmiş tahıllar içerir. Bu tür gıdalar, inflamasyonu artırabilir ve semptomları kötüleştirebilir. Rafine şeker, şekerli içecekler, beyaz ekmek, abur cubur gibi gıdaları mümkün olduğunca sınırlayın.
  5. Glütensiz diyeti düşünün: Bazı romatoid artrit hastalarında gluten duyarlılığı veya hassasiyeti görülebilir. Bu nedenle, glütensiz bir diyet denemek semptomları hafifletebilir. Buğday, arpa, çavdar gibi glüten içeren tahılların yerine quinoa, kinoa, esmer pirinç gibi glüten içermeyen tahılları tercih edebilirsiniz.
  6. Dengeli bir beslenme planı oluşturun: Romatoid artrit hastaları için dengeli bir beslenme planı

Romatoid artrit diyetinde yapılması gerekenler
Hastaların Romatoit artrit diyetine devam etmeleri halinde şikayetlerinde azalmalar olur. Günlük kullandıkları besinlerin sülfür içeren besinler olması gerekir. Kuşkonmaz, sarımsak, yumurta, lahana çeşitleri, soğan, brokoli, baklagiller, karnabahar gibi besinlerin sülfür içermesi sebebiyle sık tüketilmesi fayda sağlar. Ayrıca kemik, kıkırdak ve bağ dokularının onarımı için romatoid artrit hastalığında sülfür miktarı çok önemlidir. Kalsiyum emiliminin artırılması bu hastalığın gerilemesine fayda sağlar. K vitamini içeren yeşil yapraklı yulaf, tam buğday, kahverengi pirinç, balık, avakado gibi ürünlerin kullanması romatoid artrit hastalığının ilerlemesini engelleyecektir.

Romatoid artrit diyetinde Omega 3
Omega 3 içeriği yüksek olan su balıklarının tüketilmesi artrit semptomlarını azaltması sebebiyle faydalı olur. Omega 3 içeren besinlerin kullanılması eklem ağrılarının hafifletilmesine katkı sağlarken; bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler. Ayrıca alabalık, uskumru, sardalye gibi balıkların tüketilmesi romatoid artrit hastalığının gerilemesini sağlar. Keten tohumu yağı Omega 3 alımı için en uygun olan besinlerden birisidir. Bu yağı yemeklerde ve salatalarda kullanarak Omega 3 alımı sağlanır. Böylelikle romatoid artrit hastalığının ilerlemesi engellenir.

Romatoid artrit diyetinde kiraz ve ananas
Bu hastalıkta kiraz tüketilmesi ağrı ve enflamasyonu azalttığı için, artrit hastalıklarında azalmalar sağlar. Artrit hastalarının histidin amino asidi yüksek olan tam buğday, çavdar ve kahverengi pirinci tercih etmeleri, vücutta bulunan bakır ve demir düzeylerini yükseltecektir. Bu hastaların taze ananas tüketmesiyle ananas meyvesinde bulunan bromelainin enzimi enflamasyonu azaltmak için kullanarak; romatoid artrit hastalığının ilerlemesi engellenir. Enfekte olabilmesi için ananasın taze olarak tüketilmesi gerekir.

Romatoid artrit diyetinde egzersiz ve temiz hava
Romatoid artrit hastalarının bu diyeti yaparken temiz hava ve güneş ışınlarından bolca yararlanmaları gerekir. Bu hastalılarının düzenli egzersiz yapmaları gerekir. Romatoid artrit hastaları dengeli beslenerek ve günlük spor ve egzersiz uygulayarak daha rahat yaşayabilirler.

Romatoid artrit diyetinde yeşil yapraklı bitkiler, dut
Yapılan araştırmalara göre bu hastaların kansızlık problemi yaşadıkları görülmektedir. Bu sebepten dolayı kıvırcık marul, lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi oldukça önemlidir. İçerdiği folik asit açısından zengin olması ve antioksidan özelliği ile romatoid artrit hastalarının sorunu olan minimize etmesine yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler. Ayrıca bu hastalıkta dut tüketilmesinde fayda vardır. Lif oranı yüksek olduğu için romatoid artrit hastalarının diyetine katkı sağlar. İltihaplanmayı azaltması sebebiyle dutun tüketilmesi oldukça önemlidir. Yine doymuş yağ oranı düşük besinlerin tüketilmesi bu hastalıkta son derece önemlidir. Bu sebepten dolayı günlük taze meyve-sebze, tam tahıllar ve yağsız protein gıdaların tüketilmesi romatoid artrit hastalığının ilerlemesini engeller.

Romatoid artrit diyetinde dikkat edilmesi gereken konular
Romatoid artrit hastalığı için ideal kilo oldukça önemlidir. Aşırı kilolar halinde eklemlerin daha fazla yorulması ve eklem rahatsızlıklarının ortaya çıktığı gözlenir. Romatoid artrit diyeti yapan kişilerin süt ve süt ürünlerini az tüketmeleri; bu tüketim esnasında miktarların hesaplarını yapmaları oldukça önemlidir. Ayrıca kırmızı etin romatoid artrit hastalığında önemli bir miktarda tüketilmesi fayda sağlayacaktır. Turunçgiller, kafein, kırmızı biber, tuz, şeker içeren gıdalar, sigara gibi ürünlerin tüketiminin sınırlandırılması romatoid artrit hastalığının ilerlemesini engelliler. Ancak bu ürünlerin tüketiminin fazla olması bu hastalığının ilerlemesini sağlar.
Domates, biber, patlıcan, taze patates gibi gıdalarda bulunan solanin maddesinin romatoid artrit hastalarında sakınca yaratması; hastalığın artmasına neden olacaktır. Eğer romatoid artrit hastaları nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar kullanılıyorsa, ödeme neden olması dolayısıyla mutlaka tuz oranının azaltılması gerekir. Romatoid artrit hastalarının diyetleri haricinde demir elementi ya da demir içeren vitaminler kullanmaları sakınca teşkil eder. Herhangi bir besine alerjisi ya da hassasiyeti bulunan kişilerin kendilerini iyi tanımaları ve besinleri tercih ederken dikkatli olmaları önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg