Romatoid artrit diyeti, bir veya daha fazla sayıda eklemin
inflamasyon olması sonucu oluşan hastalıktır. Bu hastalıkta sabah egzersiz
sonrası ağrı, eklemlerde şişkinlik, hareketlerde güçsüzlük, hareketlerde
azalma, deformasyon gibi problemler yaşanır. Günlük yapılacak diyet ile
beraber bu hastalığın gerilemesi sağlanırken; oluşan problemlerin azalması
desteklenir.
- Anti-enflamatuar gıdalar tercih edin: Romatoid artritin iltihaplanmayı artırabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, diyetinize anti-enflamatuar etkileri olan besinleri ekleyin. Bunlar arasında somon, ton balığı, uskumru gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yağlı balıklar, ceviz, badem, chia tohumu gibi omega-3 kaynakları, zeytinyağı, avokado, renkli sebzeler ve meyveler bulunur.
- Antioksidan zengini besinler tüketin: Romatoid artrit, vücuttaki serbest radikallerin artmasıyla ilişkili olabilir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle, böğürtlen, yaban mersini, çilek, brokoli, ıspanak, lahana gibi antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeleri diyetinize ekleyin.
- Lifli gıdaları tüketin: Lifli gıdalar, bağırsak sağlığını iyileştirir ve bağışıklık sistemini destekler. Tam tahıllar, fasulye, mercimek, nohut gibi baklagiller, sebzeler ve meyveler lif bakımından zengindir. Bu gıdaları diyetinizin bir parçası yaparak sindirim sisteminizi destekleyebilirsiniz.
- İşlenmiş gıdalardan kaçının: İşlenmiş gıdalar genellikle trans yağlar, yüksek miktarda şeker ve rafine edilmiş tahıllar içerir. Bu tür gıdalar, inflamasyonu artırabilir ve semptomları kötüleştirebilir. Rafine şeker, şekerli içecekler, beyaz ekmek, abur cubur gibi gıdaları mümkün olduğunca sınırlayın.
- Glütensiz diyeti düşünün: Bazı romatoid artrit hastalarında gluten duyarlılığı veya hassasiyeti görülebilir. Bu nedenle, glütensiz bir diyet denemek semptomları hafifletebilir. Buğday, arpa, çavdar gibi glüten içeren tahılların yerine quinoa, kinoa, esmer pirinç gibi glüten içermeyen tahılları tercih edebilirsiniz.
- Dengeli bir beslenme planı oluşturun: Romatoid artrit hastaları için dengeli bir beslenme planı
Romatoid artrit diyetinde yapılması gerekenler
Hastaların Romatoit artrit diyetine devam etmeleri halinde şikayetlerinde
azalmalar olur. Günlük kullandıkları besinlerin sülfür içeren besinler
olması gerekir. Kuşkonmaz, sarımsak, yumurta, lahana çeşitleri, soğan,
brokoli, baklagiller, karnabahar gibi besinlerin sülfür içermesi sebebiyle
sık tüketilmesi fayda sağlar. Ayrıca kemik, kıkırdak ve bağ dokularının
onarımı için romatoid artrit hastalığında sülfür miktarı çok önemlidir.
Kalsiyum emiliminin artırılması bu hastalığın gerilemesine fayda
sağlar. K vitamini içeren yeşil yapraklı yulaf, tam buğday,
kahverengi pirinç, balık, avakado gibi ürünlerin kullanması romatoid artrit
hastalığının ilerlemesini engelleyecektir.
Romatoid artrit diyetinde Omega 3
Omega 3 içeriği yüksek olan su balıklarının tüketilmesi artrit semptomlarını
azaltması sebebiyle faydalı olur. Omega 3 içeren besinlerin kullanılması
eklem ağrılarının hafifletilmesine katkı sağlarken; bağışıklık sisteminin
güçlenmesini destekler. Ayrıca alabalık, uskumru, sardalye gibi balıkların
tüketilmesi romatoid artrit hastalığının gerilemesini sağlar. Keten tohumu
yağı Omega 3 alımı için en uygun olan besinlerden birisidir. Bu yağı
yemeklerde ve salatalarda kullanarak Omega 3 alımı sağlanır. Böylelikle
romatoid artrit hastalığının ilerlemesi engellenir.
Romatoid artrit diyetinde kiraz ve ananas
Bu hastalıkta kiraz tüketilmesi ağrı ve enflamasyonu azalttığı için, artrit
hastalıklarında azalmalar sağlar. Artrit hastalarının histidin amino asidi
yüksek olan tam buğday, çavdar ve kahverengi pirinci tercih etmeleri,
vücutta bulunan bakır ve demir düzeylerini yükseltecektir. Bu hastaların
taze ananas tüketmesiyle ananas meyvesinde bulunan bromelainin enzimi
enflamasyonu azaltmak için kullanarak; romatoid artrit hastalığının
ilerlemesi engellenir. Enfekte olabilmesi için ananasın taze olarak
tüketilmesi gerekir.
Romatoid artrit diyetinde egzersiz ve temiz hava
Romatoid artrit hastalarının bu diyeti yaparken temiz hava ve güneş
ışınlarından bolca yararlanmaları gerekir. Bu hastalılarının düzenli
egzersiz yapmaları gerekir. Romatoid artrit hastaları dengeli beslenerek ve
günlük spor ve egzersiz uygulayarak daha rahat yaşayabilirler.
Romatoid artrit diyetinde yeşil yapraklı bitkiler, dut
Yapılan araştırmalara göre bu hastaların kansızlık problemi yaşadıkları
görülmektedir. Bu sebepten dolayı kıvırcık marul, lahana ve ıspanak gibi
koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi oldukça önemlidir. İçerdiği folik
asit açısından zengin olması ve antioksidan özelliği ile romatoid artrit
hastalarının sorunu olan minimize etmesine yardımcı olur. Bağışıklık
sisteminin güçlenmesini destekler. Ayrıca bu hastalıkta dut tüketilmesinde
fayda vardır. Lif oranı yüksek olduğu için romatoid artrit hastalarının
diyetine katkı sağlar. İltihaplanmayı azaltması sebebiyle dutun tüketilmesi
oldukça önemlidir. Yine doymuş yağ oranı düşük besinlerin tüketilmesi bu
hastalıkta son derece önemlidir. Bu sebepten dolayı günlük taze meyve-sebze,
tam tahıllar ve yağsız protein gıdaların tüketilmesi romatoid artrit
hastalığının ilerlemesini engeller.
Romatoid artrit diyetinde dikkat edilmesi gereken konular
Romatoid artrit hastalığı için ideal kilo oldukça önemlidir. Aşırı kilolar
halinde eklemlerin daha fazla yorulması ve eklem rahatsızlıklarının ortaya
çıktığı gözlenir. Romatoid artrit diyeti yapan kişilerin süt ve süt
ürünlerini az tüketmeleri; bu tüketim esnasında miktarların hesaplarını
yapmaları oldukça önemlidir. Ayrıca kırmızı etin romatoid artrit
hastalığında önemli bir miktarda tüketilmesi fayda sağlayacaktır.
Turunçgiller, kafein, kırmızı biber, tuz, şeker içeren gıdalar, sigara gibi
ürünlerin tüketiminin sınırlandırılması romatoid artrit hastalığının
ilerlemesini engelliler. Ancak bu ürünlerin tüketiminin fazla olması bu
hastalığının ilerlemesini sağlar.
Domates, biber, patlıcan, taze patates gibi gıdalarda bulunan solanin
maddesinin romatoid artrit hastalarında sakınca yaratması; hastalığın
artmasına neden olacaktır. Eğer romatoid artrit hastaları nonsteroidal
antienflamatuar ilaçlar kullanılıyorsa, ödeme neden olması dolayısıyla
mutlaka tuz oranının azaltılması gerekir. Romatoid artrit hastalarının
diyetleri haricinde demir elementi ya da demir içeren vitaminler
kullanmaları sakınca teşkil eder. Herhangi bir besine alerjisi ya da
hassasiyeti bulunan kişilerin kendilerini iyi tanımaları ve besinleri tercih
ederken dikkatli olmaları önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder