B Vitamini Eksikliğinin Tedavisi Varmı,B vitamini eksikliğinde tedavi yöntemi nasıl olur,Kimler B Vitamini Eksikliği Bakımından Risk Altındadır,B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?,B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur Hakkında İlginç Bilgiler,B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur Hakkında Önemli Bilgileri Hakkında Bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makaleyi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.........B vitamini hangi besinlerde bulunur? B vitamini vücut için hayati önemler taşıyan birçok fonksiyonların yerine getirilmesinde görevli bir vitamindir. Enerji metabolizmasında rol alır, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini artırır, Beyine etkide bulunarak beynin normal fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar. Daha birçok önemli görevleri plan B vitamini eksikliğinde vücut bazı fonksiyonlarını yerine getiremez bu nedenle de sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar.
Hafif şiddetli B vitamini eksikliğinde belirtiler de hafif şiddetli olur. Tedavi edilmediğinde şiddet artarak önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. B vitamini diğer birçok vitaminler gibi vücut tarafından üretilmez, dışarıdan gıdalar yoluyla veya takviyelerle alınması gerekmektedir. Bu nedenleB vitamini hangi besinlerde bulunur diye araştırma yaparak sizleri bilgilendirmek istedik.
B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
- Ciğer: Ciğerler arasında özellikle kuzu ciğeri B vitamini bakımından en zengin besinlerden en başı çekmektedir. Sadece 100 gram kuzu ciğeri tüketmekle günlük B vitamini ihtiyacının 10 katı temin edilebilir.
- Kabuklu Deniz Ürünleri: Midye gibi kabuklu deniz ürünleri B vitamini bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olmakla beraber demir, bakır ve çinko mineralleri bakımından da son derece zengin bir kaynaktır. Bu ürünlerin kolesterol değerlerinin yüksek olmasından dolayı kolesterol hastaları bu ürünleri tüketirken dikkat etmeliler.
- Sığır eti: Sığır eti hem B vitamini bakımından zengindir hem de protein, demir ve çinko mineralleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Sığır etinde her bölgedeki b vitamini miktarı farklılık göstermektedir. Bu nedenle sığır etindeki B vitamini araştırılırken hayvanın hangi bölgesinin eti olduğu iyi bilinmelidir. Günlük B vitamini ihtiyacının tamamını karşılamanız için 160 gram sığır eti tüketmeniz yeterli olacaktır.
- Kuzu eti: Sığır etine göre B vitamini düzeyi biraz düşük olsa da kuzu eti de bol miktarda B vitamini içermektedir. 100 gram kuzu eti tüketerek günlük ihtiyacınızın yarısını karşılayabilirsiniz.
- Balıklar: B vitamini bakımından zengin ürünler sınıfına giren balıklar omega-3 yağ asidi ile meşhur bir besin türüdür.
- Yumurta: Ortalama 60 gram olan bir yumurta günlük B vitamini ihtiyacının %20'sini karşılayabilmektedir. Günlük kahvaltıda tüketilen iki yumurta ile ihtiyacın %40'ını karşılayabilirsiniz. Fakat yumurta kolesterol içerdiği için kolesterolü olan hastalar yumurta tüketirken dikkat etmeliler.
- Peynir: Kalsiyum ve protein bakımından meşhur olan peynir B vitamini bakımından da zengindir.
- Süt ve yoğurt: Süt ve sütten üretilen her şey B vitamini içermektedir. Yağlı veya yağsız süt fark etmeden B vitamini içermektedir.
- Tavuk eti: tavuk eti de diğer et ürünleri gibi B vitamini içermektedir.
Kimler B Vitamini Eksikliği Bakımından Risk Altındadır?
- Özellikle vejetaryen beslenen kişiler B vitamini eksikliğinin tehditi altındadır. Çünkü bitkilerde B vitamini olmadığı için sadece süt ve süt ürünlerinden B vitaminini karşılayabilirler. Bu da günlük ihtiyaç için yeterli olmayabilir.
- Bazı diyabet ilacı veya antibiyotik türünü kullanan kişiler bu eksikliği yaşayabilirler.
- Pernisiyöz hastalığı olan kişiler B vitamini eksikliği yaşar.
B Vitamini Eksikliğinin Tedavisi
B vitamini eksikliğinde tedavi yöntemi eksikliğin sebebine göre değişiklik göstermektedir. Şayet B vitamini eksikliği yaşayan kişi vejetaryen beslenme uygulayan biriyle dışarıdan takviye ile bu eksiklik giderilir. B vitamini içeren haplar kullanılabilir veya eksiklik ileri boyutlardaysa doktorunuz enjekte yoluyla B vitamini takviyesi yapar.
B vitamini eksikliği yaşayan kişi dengesiz beslenme yoluyla bu eksikliği yaşıyorsa kişinin beslenme alışkanlığı değiştirilerek yukarıdaki B vitamini bakımından zengin içerikli besinlerle beslenmesi tavsiye edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder