Translate

4 Aralık 2018 Salı

B Vitamini Nedir Hakkında İlginç Bilgiler


B Grubu Vitaminleri Nerelerde Bulunur,B Grubu Vitaminlerinin Faydaları Nelerdir,B Vitamini Nedir Hakkında İlginç Bilgiler,B Vitamini Nedir Hakkında Önemli Bilgileri Hakkında Bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makalemizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz............


B Vitamini NedirSuda erime özelliği gösteren ve vitamin gibi çalışan bazı koenzimlerin yapıları da B vitamini grubu adını almaktadırlar. Bunların hücre metabolizmasında oldukça önemli yerleri de bulunmaktadır. B grubu olarak adlandırılan vitaminlerin arasında folik asit, nikotinik asit, pantotenik asit gibi asitlerde bu gruba dahil edilip vitamin olarak sayılmaktadır. B vitaminleri vücuda enerji verdikleri gibi sinir hücrelerinde bulunan fonksiyonları da düzenlemektedir. 



Vücutta bulunan karbonhidratların parçalanması ve enerjinin açığa çıkmasından sorumludurlar. Bu iki nitelik vücuttaki adale gelişimi ve adale fonksiyonları için oldukça önemli ve gerekli bir konumdadır. Bu kadar özelliği bulunan B grubu vitaminlerinin fazla alımı vücuda bir yarar sağlamaz ve boşuna alınmış olur, vücut gerekli olan vitamini alıp depo eder.

Boza bir B vitamini kaynağı olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra günlük ihtiyaç olarak 100 gram yulaf ezmesi ve 3 ile 5 tane yer fıstığı da günlük B vitamini ihtiyacı karşılayabilir. B vitaminleri damar sertliklerine ve dolaşım sisteminde koruyucu özellik gösterebilmektedir. 

B vitaminlerinde bulunan bir diğer özellik ise yağların hazmedilmesini kolaylaştırdığı için vücutta ishal oluşumunu engellemesidir. Sinirleri dinlendirip, ciltte parlaklık yaratan, cildi canlı ve diri tutar ve tırnak uçlarının kırılmasını engeller. B vitaminleri sıralı bir şekilde oluşmuşlardır. B1, B2, B3, B5, B6 ve B12 gibi isimler almışlardır. Bu isimlerin hepsi bir isim altında yani B vitamini adı ile anılmaktadır. 

Hekimlere göre şu an kırktan fazla B vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminler şeker ve tuz gibi suda eridiği için günlük olarak alınmalıdır. Vücutta depolanmaları fazla uzun sürmez. Bu vitaminler hayati öneme sahiplerdir. B vitamini eksiklikliğinde ortaya bir çok rahatsızlık çıkmaktadır. Bu rahatsızlıkların başında iştahsızlık, yorgunluk hissi, mide ve bağırsak bozukluğu, sinir iltihapları ve gelişme geriliği görülebilir.

B Grubu Vitaminleri Nerelerde Bulunur ve Faydaları Nelerdir?

B vitaminleri bir çok besin maddesinde bulunmaktadır. Tahıllar, yağsız etler, karaciğer, yürek, yer fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği B vitamini bulunduran besinlerin sadece bir kaçıdır.Süt ve süt ürünlerinde, balıklarda, yumurtanın sarısında, kuru baklagil, ıspanak ve bezelyede daha çok da görülmektedir. 

Suda eriyen ve fazla depo süresi olmayan B vitaminlerinin bir çok faydası ve özelliği bulunmaktadır. Yemeklerde pişirilen suyun dökülmesi veya atılması bu vitaminlerin yok olmasını sağlar. Gelişme, sinir ve sindirim sistemi gibi sistemlere yardımcı olur, onarır ve düzenler. B vitaminleri birbirlerini tamamlayıcı özellik göstermektedir bu yüzdende toplu olarak verilmektedir yada alınmalıdır.

B1 Vitamini

Sığır etinde, bira mayasında ve tahılların kabuklarında oldukça fazla bulunmaktadır. Bunların haricinde ceviz, fındık, soya fasulyesi, bezelye, kuşkonmaz, mısır ekmeği ve patateste azımsanmayacak oranlarda bulunur. Gebelik durumlarında, iştahsızlık ve sinir ağrılarında B1 vitamini oldukça etkilidir. O yüzden bu rahatsızlıkları bulunan hastalıklara bu vitamin verilmektedir.

B2 Vitamini

Vücutta bulunan asit oranını düzenlemesi en büyük özelliğidir. Solunum sisteminin çalışmasına yardımcı olmaktadır. Cildin parlaklığını, tırnak kırıklarının olmamasını sağlar. Et, balık ve süt ürünlerinde oldukça fazla bulunmaktadır. Bu vitaminin eksikliği büyük çoğunlukla vejetaryen olan insanlarda görülmektedir. Ağır çalışma temposu olan ve yoğun antrenman yapan insanlarla daha fazla gereksinim duyulur.

B3 Vitamini

Yüksek kolesterole iyi geldiği ve iyileştirici özelliği bulunduğu söylenmektedir. Sinir sisteminin çalışmasına yardımcı ve deri sağlına yararlıdır. Et ürünlerinde, karnabahar, havuç, peynir, yumurta ve süt ürünlerinde oldukça fazla miktarda bulunmaktadır. Kas kramplarının oluşumunu engellediği gibi kas gelişiminde de oldukça etkilidir.

B5 Vitamini

Tüketilen her besinin içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Her türlü besinin içerisinde olduğu özellikle şu besinlerde vardır denilemez. Kan hücrelerini ve antioksidanların üretimi için gereklidir. Sindirim sisteminin çalışmasında etkili ve yardımcı bir rol üstlenir. Hemen hemen her besinde olduğu için eksikliğine pek fazla rastlanmaz. Diyet yapanların kalori hesabı yaparak kalorisi düşük beslenmeleri sırasında eksikliği görülebilir. Büyüme ve gelişmede oldukça önemli bir yere sahiptir. Salgı bezlerinde bulunan fonksiyonların bozulmasını engeller.

B6 Vitamini

Vücut fonksiyonlarının hemen hemen hepsinde etkisi bulunan bir B vitamini çeşididir. Bu vitaminin eksikliği vücutta yıkımlara sebep olabilir, bu denli önemli bir vitamin eksik alınırsa eğer kas hücrelerinde bulunan aminoasit emilimleri de düşecektir. Bu gibi durumlar yoğun antrenman ve diyet gibi durumlarda kendilerini göstermektedirler. Bu durumların büyüme hormonu ve ensülin salgısından kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bu vitaminin günlük dozajı protein alımıyla orantılıdır. 5 gram B6 vitamini için vücuda 50 gram protein alınmalıdır.

B12 Vitamini


Bu vitaminin eksikliği çoğunlukla vejetaryenlerde görülmektedir. Bu vitaminin eksikliği sonucu ortaya çıkacak en büyük rahatsızlık anemi hastalığıdır. Eksikliği sonucu sinir sisteminde oluşacak olan tahribat geri dönüşü olmayan bir yol ve sorunlara açmaktadır. Bu vitamin hayvansal gıda ve ürünlerden alınabilir. Sinir sistemini düzenleyici, onarıcı özelliği bulunmaktadır. Bu özellikleri sayesinde sinir fonksiyonlarının düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Eksikliği sonucunda görülen diğer hastalıklarda; ishal, mide bulantısı, iştah kaybı, hafızada zayıflama, yorgunluk ve huzursuzluk gibi şeylerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg