Translate

8 Aralık 2018 Cumartesi

D Vitamini Düşüklüğü Hakkında İlginç Bilgiler



D Vitamini Düşüklüğü Hakkında İlginç Bilgiler,D Vitamini Düşüklüğü Hakkında Önemli Bilgiler, D vitamini İndeksi,D Vitamini Düşüklüğü Hakkında İlginizi Çekecek Bilgiler,D vitamini düşüklüğünde güneş ve vitamin takviyesinden nasıl yararlanabilirim,D vitamini düşüklüğü belirtileri nelerdir,D vitamini düşüklüğünde görülen hastalıklar konusu hakkında Bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makaleyi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz..............

D vitamini düşüklüğü; D vitamini fosfor ve kalsiyum dengesini düzenleyerek vücutta kemik erimesi oluşmasını engelleyen vitamin türüdür. D vitamini kasları ve kemikleri güçlendirir, pankreasın insülin salgılamasını düzenler ve damarlarda basıncı düzenleyerek tansiyonu dengede durmasını sağlar. D vitamin vücutta kalsiyum ve fosforun işlenmesini sağlayarak kemik sağlığını da korur. Ayrıca D vitamini düşüklüğü kolon kanseri, meme kanseri, pankreas kanseri, depresyon ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıkları tetiklemektedir.

D vitamini düşüklüğü belirtileri


Aslına bakarsanız günde ayırabileceğiniz 10-15 dakika vücudunuzun güneş ışığı görmesi D vitamini üretmesine yardımcı olmasına karşın D vitamini düşüklüğü sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Dünya nüfusunun % 20'sinde fazlası bu sorunla karşı karşıyadır. Cinsler arasında bakıldığında yaşlı kadınların % 50'lere kadar bu oran çıkmaktadır. Vücudumuz D vitamini üretme kapasitesine sahiptir. Bunun nedeni D vitamini içeren gıdaların sayısının az olmasıdır. D vitamini düşüklüğünden dolayı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar;
  • Depresyon: D vitaminin düşüklüğünden dolayı sebepsiz yere hüzünlü hissetmenize neden olmaktadır. Bunun sebebi beyinde üretilen ve ruh halinizi belirleyen serotonin seviyesinin D vitaminine göre düşmesidir.
  • Kemik ağrıları: Kış aylarında D vitamini düşüklüğünden dolayı kemik ağrıları görülme ihtimali artmaktadır. Bu kemik ağrıları bütün vücutta hissedilebilir.
  • Soğuk algınlığı: Sıklıkla yaşanan soğuk algınlığı var ise bunun nedeni D vitamini düşüklüğü olabilir.
  • Kasların zayıflaması: İskelet kaslarındaki kasların zayıflamasına sebep olmaktadır.
  • Başın terlemesi: Yaş ne olursa oldu bebek, çocuk veya yetişkinlerde baş terlemesi D vitamini düşüklüğünü işaret etmektedir.
  • Diğer belirtileri: Halsizlik, eklem ağrıları, kas krampları, kilo alma, baş ağrısı, yüksek tansiyon, baş ağrısı, mesane sorunları, konsantrasyon eksikliği, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunları görülmektedir.
D vitamini düşüklüğünde görülen hastalıklar
  • Raşitizm: Çoğunlukla 6-12 aylık bebeklerde görülen bir hastalıktır. Bebeklerin vücudunun yeterince D vitamini alamamasından dolayı emiliminin gerçekleşmemesi sebebinden dolayı meydana gelmektedir.Bu oluşan rahatsızlığın önüne geçilebilmesi için çocuk ve bebeklerin yeterince güneş ışığı aldırılmalı, nem ve rutubetten uzak tutmalı ve anne sütü içmesi sağlanmalıdır.
  • Osteomalazi: Bu rahatsızlık ise raşitizm hastalığının büyüklere göre olanıdır. Belirgin özellikleri ise kemiklerde kırılganlık, kas zayıflığı ve kaslarda yorgunluk ile beraber ağrı hissedilmesidir. Korunma yöntemi güneş ışığıdır.
  • Diş çürümesi: Görsel açıdan ve sindirim sisteminin temel başlangıç noktası olan dişlerin çürümesine ve diş etlerinin çekilmesine neden olmaktadır. Bu nedenden ötürü diş macunu kalsiyum takviyeli üretilmektedir.
  • Osteoporoz: Vücuttaki kemiklerin minerallerin azalmasında dolayı kemik kırılganlığında artış ve kemik metabolizmasında bozulmalar meydana gelmektedir. Genellikle 40 yaşı üzeri kadınlarda görülmektedir. Bu hastalığın önüne geçebilme yöntemi bir tek D vitamini takviyesidir.
  • Kalp krizi: D vitamini kan basıncını düzenleyerek, kalp krizini, felç riskini ve damar tıkanıklığına bağlı olarak kalp hastalıklarının azaltan bir vitamindir.
  • Bunama: 65 yaş üzeri kişilerde D vitamini düşüklüğünden dolayı %53' ünden fazlası davranış bozukluğu, hafıza zayıflaması, alzheimer hastalığı, problem çözme ve düşünme yeteneğinde zayıflamalar meydana gelmektedir.
  • Kanser: D vitamini düşüklüğü yaşayan erkeklerde prostat kanseri daha yaygındır. Aynı durum meme kanseri içinde geçerlidir.
  • Diğer hastalıklar: Kronik ağrılar, obezite, diyabet, hipertansiyon, parkinson hastalığı, osteoartrit, sedef hastalığı, gut, kısırlık ve fibromiyaljidir.
D vitamini düşüklüğünde güneş ve vitamin takviyesinden nasıl yararlanabilirim

Haftada 3-4 gün 10-15 dakika vücudun vitamini üretebilmesi için kollar, sırt bölgesi ve bacaklara güneş kremi sürmeden güneşe göstermek yeterli olacaktır. Ayrıca çok uzun süre güneşin altında kalınmamalıdır. D vitamini alma süresi 15 dakika civarıdır. 

Bundan fazla güneşin altında durursanız cilt kanseri olma ihtimali söz konusudur. 15 dakikadan sonra güneş kremi sürmenizde yarar vardır. D vitamini takviyesi ne kadar da güvenli de olsa olsa uzmana danışılmadan kullanılmamalıdır. 

Eğer D vitamini düşüklüğü yaşıyorsanız doktorunuz size reçetede gerekli olan ilaçları verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg