Translate

12 Aralık 2018 Çarşamba

D Vitamini Nasıl Alınır Hakkında Önemli Bilgiler



D Vitamini Nasıl Alınır Hakkında Önemli Bilgiler,D Vitamini Nasıl Alınır Hakkında İlginç Bilgiler,Yaşa göre D vitamini ihtiyacı ne kadardır,D vitamini bulunan gıdalar hangileridir,D vitamininin fazla alınmasına bağlı oluşan komplikasyonlar nelerdir,D vitamini için kullanılması gereken ilaçlar nelerdir,Güneş cilt kanserine neden olmuyor mu,Yaşlılar D vitamini almalı mı,Kan D vitamini seviyesini kimler ölçtürmeli hakkında Bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makaleyi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz............


D vitamini nasıl alınır, D vitamini en çok güneşten alınır. D vitamini gıdalarla alımı çok azdır. D vitaminin bazı balıklarda ve yumurta sarısında mevcuttur. D vitamininin yapım yolu güneş ışığıdır. D vitamini için güneşten yeterince yararlanamıyorsanız D vitamini yapılamaz. D vitamini kalsiyumun emilimini sağlamaktadır. D vitamininin yeterince alınmayıp kalsiyumu emilimi sağlanamazsa, kalsiyum kemiklerden alınmaya ve kana gitmeye başlar. Bu da kemikleri yumuşamasına sebep olmaktadır. 



D vitamini eksikliği daha önceleri çocuk hastalığı olarak bilinmekteydi. Günümüzde ise yetişkinlerde bile çok yüksek oranda görülmektedir. D vitamini alabilmek için güneşli günlerde 30 dakika güneş kremi sürmeden güneşlenmek gerekmektedir. 

D vitamini almak için özellikle saat 12-15 arasında güneşlenmek gerekir. Güneş ışınlarına maruz kaldığını zaman D vitamini yapımı tetiklemektedir. Böylecede D vitamini ihtiyacı vücutta karşılanmaktadır. D vitaminin günlük vücuttaki ihtiyacı 25 mikrogramdır. 

D vitaminin emilmesi insanın cilt rengine de bağlıdır. D vitamini açık tenlilerde 5 dakikada D vitamini sentezlenir ve emilir.D vitamini buğday tenlilerde 15 dakika sentezlenir. D vitaminin zenci insanlarda sentezlemesi için ise yarım saat gerekmektedir. Bu yüzden Esmer ve zenci insanlarda D vitamini eksikliği daha çok görülmektedir.

D vitamini için kullanılması gereken ilaçlar

D vitamini içeren tabletler (alpha D3 kapsül, osivit kapsül), ampuller (calsijeks ampul, one alpha ampul), multivitaminler ve damlalar ( monovit D3 damla, coledan damla) mevcuttur. Bunları doktor önerisine göre kullanabiliriz.

Fakat esas kaynağımız güneş ışığı olduğu için günde en az 10-15 dakika cilt renginizin tonuna göre güneşlenip direkt güneş ışınlarına maruz kalarak D vitamini açığınızı kapatabiliriz. Yaşlılarda D vitamini eksikliği daha çok olmakla birlikte kemik erimesine de sebebiyet vermektedir. Bunun nedeni dışarı daha az çıkmaları ve güneşe daha az maruz kalmalarıdır. Güneşlenirken cam arkası gibi güneş ışınlarını etkisiz hale getiren herhangi bir barikat olmamalıdır. Direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde güneşlenilmesi gerekir.

D vitamininin fazla alınmasına bağlı oluşan komplikasyonlar;

D vitaminin fazla alınması vücutta kalp ve ciğerlerde kalsiyum birikmesine sebep olmaktadır. Kalsiyumun birikmesi sonucunda, zihin karışıklığı, böbreklerde hasar ve böbrek taşları olmaktadır. D vitamini fazlalığında mide bulantısı, güçsüzlük, kusma, kabızlık kilo kaybı, iştah kaybı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

D vitamini bulunan gıdalar;

Balık yağı, somon balığı, uskumru, pisi balığı, ton balığı, sardalya balığı, ringa balığı, karides, inek sütü, soya sütü, peynir, tereyağı, istiridye, mantar en çok bu yiyeceklerde bulunmaktadır.

Yaşa göre D vitamini ihtiyacı;

0-7 ayda=10 mikrogram, 7-12 ayda=5 mikrogram, 1-3 yaşta=15 mikrogram, 4-8 yaşta=15 mikrogram, 9-70 yaşta=15 mikrogram, 70 yaşın üzerinde=20 mikrogram'dır.

D vitaminin enerji kaynağı güneştir. Kemik sağlığı için gerekli olan fosfat ve kalsiyum için D vitamini çok önemlidir. Kalsiyum ve fosforun emilimini sağlanması için D vitaminine ihtiyaç vardır. Sağlıklı günler.

Geçen hafta D vitamininin faydalarını yazmıştım, bu gün soru cevaplarla D vitaminini nasıl alacağımızdan bahsedeceğim.

Normal bir insanın D vitamini ihtiyacı ne kadardır?
Günlük D vitamini ihtiyacımız yaklaşık 5.000 Ünitedir.

Bu miktarı en sağlıklı ve kolay bir şekilde nasıl alırız?
Güneşten alırız. Güneşlenme imkânı olmayanlar D vitamini küpsüllerinden (veya ampul damla şeklindeki ürünlerden) faydalanabilir. Vücudunun üst yarısı çıplak, 10-15 dakika güneşlenen bir kişi günlük D vitamini ihtiyacını karşılamış olur. Sokakta yürürken elinize yüzünüze gelen güneş ışınları D vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yetmez. Bu yüzden ister Türkiye’nin güneyinde, ister kuzeyinde yaşayalım yaz kış demeden on on beş dakika vücudumuzu güneşe göstermemizde fayda var.  

Güneş cilt kanserine neden olmuyor mu?
Güneşe maruz kalmanın cilt kanseri riskini artırdığı doğrudur ama güneşin dik geldiği öğlen saatleri dışındaki on onbeş dakikalık kısa süreli güneşlenmeler cilt kanseri yapmaz. Güneşin kanser yapıcı etkisi daha çok güneşin tepede olduğu saatlerde uzun saatler güneş altında kalanlarda görülür. Özellikle çocukluk döneminde vücudunda büller şeklinde güneş yanıkları olanlarda, meslek icabı bütün günlerini güneşin altında geçiren denizci ve çiftçilerde risk yüksektir. (Ben ve çocuklarım, yaz tatilinde bile onbeş dakikadan fazla süre güneşin altında kalmamaya dikkat ediyoruz.)   

Yazın tatilde aldığımız D vitamini bütün yıl yeter mi?
Yetmez. Yazın aldığımız D vitamini depoları kısa sürede tükenir. Bu yüzden özellikle kış aylarında mümkün olan her fırsatta güneşlenmeye çalışmalıyız. Kuzey Avrupa ülkelerine gidenler, orada yaşayan insanların parklarda ve bahçelerde güneşi görür görmez soyunduklarını görmüşlerdir.  

D vitamini eksikliği açısından esmerlerle beyaz tenliler arasında fark var mı?
Esmer insanların D vitamini sentezi, cildimize renk veren pigmentin yaptığı engelleme yüzünden daha zor olur. Beyaz tenli bir İngilizin güneşte beş dakika yatmayla sentezlediği D vitamini için bizim 15 dakika, bir zencinin ise yarım saat güneşte kalması gerekir. Bu yüzden esmer insanlarda ve zencilerde D vitamini eksikliği daha çok görülmektedir.
   
 Kan D vitamini seviyesini kimler ölçtürmeli?
Güneydeki bol güneşli şehirlerimizden birinde yaşıyorsanız D vitamini seviyenizi ölçtürmenize gerek yoktur. Bundan böyle her gün on dakika (yanmadan) güneş almaya dikkat edin yeter. Türkiye’nin kuzey yarısında yaşıyorsanız, gün boyu kapalı bir mekânda çalışıyorsanız D vitamini seviyenizi ölçtürmenizde yarar var.

D vitamini seviyesini nasıl ölçtüreceğim?
Derimiz tarafından sentezlenen cholecalciferol karaciğerimizde 25 (OH)Dadını verdiğimiz D3 vitaminine dönüşür. Bir laboratuvara gidip kanınızda 25(OH)D seviyesini ölçtürmek istediğinizi söyleyin. Sonuç 20 ng/ml altında çıkarsa D vitamini eksikliği var demektir.    

D vitami seviyem düşük çıktı, ne yapayım?
Yukarıda anlattığım gibi D vitamini seviyenizi yükseltmenin en ucuz ve en doğal yolu güneşlenmektir. Çeşitli nedenlerle güneşlenme imkânı bulamayanların ağız yolu ile D vitamini almasında fayda vardır. (Eczanelerde satılan D vitamini içeren damla ve ampulleri doktorunuzun önerdiği dozda suya veya süte katarak alabilirsiniz.) Dikkat! Aldığınız D vitamininin sadece D3 olduğundan emin olun, birlikte A vitamini de içeren kapsüllerden uzak durun.  

Yiyeceklerle D vitamini ihtiyacımı karşılayabilir miyim?
D vitamini, yiyecekler içinde en çok balıkta, sütte ve yumurtada bulunur. Balıklardan en çok somon balığında bulunur. Bizim Lüfer balığının 100 gramında 310 IU D vitamini vardır. Günde on Lüfer yeseniz bile günlük vitamin ihtiyacınızı karşılayamazsınız. Bir litre tam yağlı sütte yaklaşık 60 IU D vitamini vardır. Yağsız sütün D vitamini değeri ise sıfıra yakındır. D vitamini ihtiyacınızı karşılamak için her gün birkaç kova süt içmeniz gerekir. Özet olarak, yiyeceklerle D vitamini ihtiyacını karşılamak mümkün değildir.  

Kullandığım multivitamin içindeki D vitamini yeterli mi?
Multivitaminlerin içinde genelde 200-400 ünite D vitamini vardır. Bu miktar ihtiyacımızı karşılamaya yetmez.

Yaşlılar D vitamini almalı mı?
Yaşlılar, evden dışarı daha az çıktıkları için D vitamini seviyelerine özellikle dikkat etmeleri gerekir. D vitamini takviyesi ile kemik erimesini geciktirmek mümkündür.

Pencerenin arkasından güneşlenebilir miyiz?
Pencere camından 300 nm altındaki ultraviyole ışınlarının % 90’ı geçmez. Bu yüzden cam arkasından güneşlenmenin D vitamini sentezini katkısı sınırlıdır.  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg