Anne sütü neden gelmez, sorusu bir çok yeni annenin ve anne adayının merak ettiği soruların başında gelir. Anne sütünün gelmemesinin pek çok nedeni vardır. Bu nedenlerin çoğu kolaylıkla ortadan kalkabilecek yapıdadır.
Anne sütü gelmediği durumlarda annenin yapacağı en önemli şey sakin olmaktır.
Anne sütünün gelmeme nedenleri:
- Erken doğum: Eğer anne erken doğum yaptıysa anne süt kanalları henüz süt salgılamaya hazır olmadığından sütün gelmesi biraz gecikebilir. Plasentanın ayrılmasıyla birlikte beyin süt üretimini sağlayan hormonların üretimini sağlar. Ancak yeterince gelişmemiş olan süt bezleri bu hormonlara biraz geç yanıt verebilir. Geçici bir sorun olup, annenin bebeğini ısrarla emzirmeye devam etmesiyle bir iki hafta içerisinde anne sütü gelmeye başlayacaktır.
Hormonal bozukluklar: Süt salgılanmasını sağlayan hormonların (Prolaktin ve Oksitosin) çeşitli sebeplerle yeterli salgılanmaması sonucu süt üretimi ve salgılanmasında sorunlar oluşabilir. Genellikle bu hormonun vücuda dışarıdan verilmesiyle sorun çözülebilir. Ancak beynin hipofiz bölgesinde salgılanan bu hormonların vücut tarafından üretilmesini sağlayan en önemli etken emme hareketidir. Bu yüzden anneler bebeklerini emzirmekten vazgeçmemelidir. Emzirmek bu sorunun da doğal çözümüdür.
Stres: Genellikde doğum stresi, özellikle ilk kez anne olan kişinin çocuğum beni sevecek mi, ona bakabilecek miyim, sütüm gelecek mi gibi korkuları, bir şeye aşırı derecede üzülme gibi doğumlarda psikolojik olarak anne sütü azalması olasıdır. Annenin rahat olması ve tecrübeli yakınları tarafından rahatlatılması önemlidir.
Yetersiz sıvı alımı: Anne sütünü etkileyen en önemli etmenlerden biriside sıvı alımıdır. Günde en az 3 litre su içilmesi gerekmektedir. Annenin sıvı alımı yetersiz olunca süt üretimi azalacaktır. Eğer sıvı alımı çok az olursa anne sütü hiç gelmeyebilirde. Sıvı alımını arttırmak bu sorunu çözecektir.
Mastit: Süt kanallarının tıkanması sorununa mastit denir. Genetik faktörler nedeniyle meydana gelebileceği gibi memelerde süt birikmesinden de kaynaklanabilmektedir. Memelerde şişlik ve kızarıklıkla, ileriki aşamalarda yanma hissiyle kendini belli eder. Çok ilerlemiş mastit durumunda cerrahi müdahale gerekebilir. Mastite yol açmamak için bebek sık sık emzirilmeli, emzirme sonrası memelerde kalan fazla süt sağılarak saklanmalıdır.
Anne sütü neden gelmez sorusunun yanıtları kısaca bunlar olmakla birlikte bilinmesi gereken en önemli şey yeterli sıvı alımı ve bol bol emzirmeyle doğanın kendi işini yapmasına izin verdiğimizde böyle bir soruyu sormamıza bile gerek kalmayacağıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder