Translate

18 Şubat 2019 Pazartesi

10 Haftalık Gebelik Hakkında Çnemli Bilgiler





10 haftalık gebelik, Bebeğin 10. Haftada kemikleri ve kıkırdakları yavaş yavaş oluşmaktadır. 10. Haftada yaklaşık olarak 2.5 cm dir. Gelişimin en kritik haftası ve organ ve dokularının yavaş yavaş geliştiği haftadır. 

Bebeğiniz bu dönem de sıvı yutabilmektedir. Böbrekleri, bağırsakları, beyni ve karaciğeri gelişmeye başlıyor ve hamileliğiniz boyunca devam ediyor. Bebeğinizin elleri bileklerine doğru esneyip ayakları da vücudunun önünde birleşiyor. 




Alnında beyninin gelişmesinden dolayı geçici bir şişkinlik meydana gelmektedir. Ağzının içinde dişler oluşmaya başlıyor ve eğer bebeğiniz erkekse testisleri testeron yapmaya başlıyor. 

10. Haftanın sonunda bebeğinizi fetal dönemden çıkıp büyüme hızında doğuştan gelen özürlülük ve sakatlık riskini azaltmaya başlayacaktır. Aynı zaman da solunum ve sindirim sisteminin gelişimine katkıda bulunacaktır.

Bu hafta da bebeğiniz yutma işlevini de yapmaktadır. Amniyotik sıvı yutmaktadır. Bunu doğumdan sonra nefes alması için bir süreç olarak düşünün. Amniyotik sıvı ayrıca solunum ve sindirim sisteminin gelişimine katkıda bulunur. 10. Haftada artık bebeğinizin kalp atışlarını duymaya başlayacaksınız. 


10. Haftadan itibaren karnınız şişmeye başlayacak ve artık hamile kıyafetler giyeceksiniz. Hamilelik boyunca dar kot pantolonlar, topuklu ayakkabılar, dar bluzlar ve sütyenler giymemelisiniz. Rahat ve spor kıyafetler giymeye hem kendi sağlığınız için hemde bebeğinizin sağlığı için giymelisiniz. 

Bu dönemde vücudunuz bağırsaklarınızı tembel yaptığı için gaz sancısına sebep olabilir. Bunun için bol su için, egzersiz yapın ve sebze yemeye özen gösterin. Gazlı içecek ve yiyeceklerden uzak durun. 10. Haftada alacağınız kilo yaklaşık olarak 1.5 kg civarında olmalıdır. 

Uzmanlar hamilelik boyunca alacağınız kilonun 15 kiloyu geçmemesi gerektiğini söylemektedirler. İlk 3 ay boyunca sürekli mide bulanması ve kusmalarınız olacaktır. 3. Ayın sonunda mide bulantısı ve kusmalar ortadan yavaş yavaş kaybolacaktır.


Yapılan araştırmalarda kadınların %50’si 14. Haftadan itibaren mide bulantılarının azalacağını söylemiştir. 10. Haftadan itibaren aşermeleriniz başlayacaktır. Fakat çok yemek yemekten uzak durmanız gerekecektir. Canınızın istediği bir şeyi aşırıya kaçmadan azar azar yemeniz lazım. 10 haftada midenizde yanmalar olmaya başlayacaktır. 

Bu yüzden hamileliğiniz boyunca tüm asitli içeceklerden uzak durmanız ileri ki dönemlerde rahat bir hamilelik geçirmenizi sağlayacaktır. Hamileliğiniz boyunca ani hareket yapmayın ve ağır eşyalar kaldırmayın. Hormonlarınızın değişmesi ile cildiniz de veya vücudunuzda akne oluşumları olacaktır ve buda normaldir. Hamileliğiniz ilerleyen dönemlerinde geçecektir. 

Hamilelik dönemin de basur olma ihtimaliniz çok yüksek. Ama korkmanıza gerek yok katı gıdalardan uzak durun ve bol bol kayısı tüketin. Hamilelik sonrası basur sorununuz kalmayacaktır. 10. Haftadan itibaren idrar yolu enfeksiyonu olma ihtimaliniz çok yüksek. Hamilelik boyunca doktorunuzun verdiği ilaçlar kesinlikle kullanmayın. Bebeğinize zarar verebilirsiniz.

Hamileliğinizin rahat geçmesi için yapılacaklar
Mısır gevrekleri, taze meyveler, kuru meyveler ve hafif pişmiş sebzeler yemeyi tercih edin

Bol su tüketin ve egzersiz yapmaya başlayın
Katı gıdalardan uzak durun az az sık sık yiyin
Sürekli yürüyüşe çıkın

Sabahları aç karnına galeta simitlerinden tüketin. Midenizin bulanmasını engelleyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg