Translate

18 Şubat 2019 Pazartesi

11 Haftalık Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler




11 haftalık gebelik, 11. haftada gebeliğin %25'lik bölümü tamamlanmış olur. 11. haftada düşük yapma tehlikesi azalır, artık bu haftada düşük yapma tehlikesi %1'dir. Çünkü düşük olma tehlikesi sağlıksız gebeliklerde ilk 10 haftadır, 11. haftaya gelen bebeğin sağlıklı olma şansı oldukça yüksektir. 

11. haftalık gebelikte bebeğin ağırlığı 7-8 grama ulaşır ve bebeğin kafa ile popo arasındaki boyu 4.4 ile 6 cm kadar olur. Bebek büyüdükçe hareketliliği daha da artmaya başlar ve anne adayı bu hareketleri hissetmeye başlamıştır. 



Bebeğin başı vücudundan biraz daha büyüktür, bu durum bu haftadan sonra normal boyuta gelmeye başlayacaktır, 11. haftada bebeğin organları gelişmeye devam edecektir. Bu haftaya kadar karın dışında gelişen bağırsaklar artık karın içine doğru yerleşmeye ve gözün iris tabakası şekillenmeye başlar. 

11. haftada bebeğin cinsiyeti yavaş yavaş belirginleşmeye başlar fakat henüz kız mı, erkek mi belli olmaz, saçları ve tırnakları gelişmeye başlar, diş etlerinin altındaki diş yerleri oluşur, elleri yumruk haline gelir ve kemikleri güçlenmeye başlar.

11. haftada bebeklerin beş duyu organları gelişmeye başlar. Tat alma, dokunma, işitme,görme ve duyma rahim içerisinde oluşur. Ve bebek bu haftadan başlayarak bulunduğu yeri dokunarak tanımaya çalışır. Bu haftada bebeğin organ gelişimindeki kritik dönem bitmiştir. 


11. haftadan doğuma kadar olan bölüme fetal dönem denir. Fetal dönemde bebek ve anne rahmi arasında kan dolaşımı başlar ve bebeğin eşi (plasenta) görev yapmaya başlar. 

Bazı organlar bu haftayla birlikte görev yapmaya başlar, artık bu hafta bebeğin kalp atışları daha iyi duyulur ve ultrasonda daha net görülmeye başlar. 
Çünkü artık bebeğin kalp, damar, sinir sistemi, beyin ve iskelet sistemi gelişmiştir.

11. haftalık gebelikte artık anne adayında da değişiklikler başlar

Bel ve sırtta ağrılar hissedilebilir, hormon değerlerinin artmasına bağlı olarak baş ağrıları oluşabilir uykuda bile ayak ve bacaklardaki kramplar sıklaşır. Duygu karmaşası, midede ekşime, memelerde hassasiyet, sinirlilik, kabızlık, sabah bulantıları oluşabilir. 


Bu haftadan itibaren yavaş yavaş kilo alınmaya başlar hatta haftada bir kilo alınır ve bu kiloları kalça ve göğüslerinizde hissetmeye başlarsınız. Bu haftada halsizlik ve yorgunluk hissiniz oldukça artacaktır telaşlanacak bir şey yoktur, gebeliğin ortalarında yaşanan gayet normal durumlardır.

 Çünkü vücudunuz hem bebek hemde sizin için çalışmaktadır. Bu haftada rahim büyümeye devam eder ve rahim büyüdükçe hamilelik daha belirgin olmaya başlar. Hamileliğin tam belirgin olması 3. haftada başlar yani bir iki hafta sonra karnınızda şişlik belirginleşmeye başlayacaktır. 

Gebelik öncesinde rahim 70 gram ağırlığında iken, gebelik ilerledikçe bir kilogram ağırlığa ulaşır. Rahmin bu büyümesini ilk haftalarda fark etmezsiniz fakat ilerleyen zamanda oldukça net şekilde şekilde hissettirecektir. 

Gebeliğiniz esnasında karnınızın büyümesi bebeğiniz kadar fiziksel yapınıza bağlıdır, onun için diğer gebe kadınların karınlarıyla kıyaslamamanız gerekir kimi kadınlarda karın büyük kiminde ise küçük olabilir. Bebeğin gelişimi normal ise karnınızın büyük veya küçük olmasının bir önemi yoktur.

11. haftalık gebelikte bulantılar ve kusmalar azalacak ve iştahınız artmaya başlayacaktır. Fakat kalorili ve yağlı yiyeceklerden uzak durmanızda fayda vardır. Bu haftada kilo artışlarınız dahada fazlalaşacağı için dengeli beslenmeye özen göstermeniz gerekir. 


Sırt ve bel ağrısı şikayetlerini ve bacaklardaki krampların önüne geçmek için daha çok potasyum ağırlıklı besinler tüketmelisiniz(muz, kuru kayısı, kuru üzüm, incir). Gebeliğiniz süresince besleyiciliği düşük, kalorisi yüksek gıdalardan uzak durursanız doğum sorası alınan kilolar kolaylıkla verilir. 

İki kişilik beslenmede kalsiyum ihtiyacı artacağı için kalsiyum ağırlıklı besinlere öğünlerinizde yer vermelisiniz. Pastörize süt, peynir, yoğurt ve taze badem kalsiyum açısından oldukça zengindir. Kendinizi ne aç bırakacak ne de aşırı yiyip kendinizi şişireceksiniz.


11. haftalık gebelik döneminde bebeğin sağlığına daha iyi bakabilmek için bazı testler yapılır. Bu testlerden biri 11 ve 14. haftalık gebeliklerde Down Sendromu taramasıdır. 


Temelde ultrason altında bebeğin ense kalınlığı ölçümüne ve eşlik eden anne kanında gebeliğe özgü plasentayla ilgili protein A ve serbest beta-HCG ölçümüne dayanan risk hesaplaması yatar. 

Bunun yanında bebeğin anatomik olarak kontrolü yapılır. 11. hafta gebelikte eğer gebeliğiniz risk altında değil ise herhangi bir sorununuz yok ise doktorunuza danışarak seyahat edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg