Translate

13 Şubat 2019 Çarşamba

10 Haftalık Gebelik Hakkında Bilkmedikleriniz




10 haftalık gebelik, artık anne adayları gebeliğinin bilincine varmalı, hareketlerine daha fazla dikkat etmelidir. Uzun süre ayakta kalmaktan ya da oturmaktan kaçınmalıdır. 

Çünkü dolaşımda olan kan miktarı arttığından, dolaşım yavaşlar. Bu ayakların şişmesine, basur, varis gibi sorunların yaşanmasına yol açabilir. Belirli aralıklarla dolaşmak, vücuttaki toplardamarları harekete geçirmek gerekir. 



Bundan sonraki süreç anne adaylarının daha fazla dikkatli olmasını gerektirecektir. 10 haftalık gebelik ayrıca bebeğin embriyo halinden çıkarak fetus haline geldiği önemli bir süreçtir. Bu zamana kadar olan tehlikeli dönem atlatılmaya başlanmış ve fetal döneme doğru gidiş başlamıştır.

10 haftalık gebelikte bebekte olan değişiklikler
Bu haftaya ulaşan gebeliklerdeki bebeklerde olan en önemli değişim böbreklerde idrar üretiminin başlamasıdır. Bebekler idrarı amnios kesesine boşaltarak, daha sonra bunu yutar. 

Bağırsaklarda çalışmaya başladığından, yutulan sıvı emilir. Buradan kana geçen sıvı, daha sonra böbreklere geçerek tekrar ortama bırakılır. Anne karnındaki bebeğim gelişimi ve korunması açısından önemli bir vazife gören amnios sıvısı bu döngü sayesinde normal sevide tutulmuş olur. 


İdrar insanlarda normalde zehirli atıklar içerir. Ancak anne karnında bu görevi böbrekler yapmaz. Bu açıdan bebeğin idrarı herhangi bir bakteri içermediğinden, zararlı değildir.

Bebeklerin karaciğeri 10 haftalık gebelikte çalışmaya başlar. Kan üretimini sağlar. Normalde böbreklerin ve karaciğerin atık maddeleri vücuttan uzaklaştırma görevini rahimdeki plasenta yapar. 

Bu haftada ayrıca bebeğin cinsel organı belirgin hale gelmeye başlar. Kız ve erkeklerde genital tüberkül adı verilen yapıdır aynıdır. Daha sonraki haftalara penis ya da klitoris olarak değişime uğrar. 


Bebeklerin göz rengini belirleyen iris tabakası da bu haftada oluşur. Ayrıca bebeğin göz kapakları oluşacak, ancak daha sonraki haftalara kadar kapalı olacak.

10 haftalık gebelikte bebeğin boyu ve kilosu
Bu haftaya ulaşan gebeliklerde bebekler yaklaşık 5,5 cm boyunda, 6 gram ağırlığında olur.

10 haftalık gebelikte bebeğin ultrason görünümü
Bu haftada yapılan ultrason tetkikinde bebek ve anne arasındaki iletişim artar. Bebeğin organları ve hareketleri ultrasonda daha rahat görülebilir. Ancak bebeğin cinsiyetini öğrenmek için henüz erkendir. 


Eğer uygun bir zamanda ultrasona bakılıyorsa, bebeğin hareketleri izlenebilir. Çünkü bebekler içinde oldukları sıvının içinde daha hareketli olurlar. Birde en önemlisi bebeğin kalp atışı bu hafta daha net şekilde duyulmaya başlar.

10 haftalık gebelikte anne adayındaki değişiklikler
10 haftaya ulaşan gebeliklerde anne adayının sabah bulantıları azalmaya başlar. Bu yakınması devam eden gebelerde doktorunun tavsiyesiyle ilaç kullanabilir. Yine hormon değişimi nedeniyle anne adayları kolayca sinirlenme, huzursuzluk çekme gibi etkiler yaşayabilir. 

Bunlar geçici olduğundan, anne adaylarını pek rahatsız etmez.
Gebelikte kan dolaşımındaki kan miktarı yarı yarıya arttığı için, kadının meme dokusunda, ayaklarında ve vücudun çoğu yerindeki toplardamarlarda genişleme olur. 

Damarlar genişlediği için, anne adayları varisten korkmasınlar. Fakat buna rağmen önlem almaları iyi olur. Hareketsiz yaşamdan kaçınmaları daha doğru olur. Uzun süreli oturma ya da ayakta durma onlara göre değildir. Annen adaylarının bu hafta karnı yuvarlak hale gelir, beli ve karnı kalınlaşır, şişkinlik, kilo alma hızlanır. 


Bu nedenle 10 haftalık gebelik döneminden itibaren kadının giysilerini gözden geçirmesi, esnek ve bol olanları tercih etmesi önerilir. Bu dönem baba adayları içinde, heyecanlı bir süreçtir. 

Eşinin karnı büyümeye başladığından, artık bebekler fiziki olarak ben buradayım derler. Bu nedenle baba adayı eşine destek olmaktan kaçınmamalı, birlikte en azından yürüyüşlere çıkmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg