Translate

19 Şubat 2019 Salı

15 Haftalık Gebelik Hakkında Önemli Bilgiler





15. haftalık gebelikte henüz siz farkında olmasınız da minik bebeğiniz kıpırdanmaya başladı. Bu hafta bedeninizde taşıdığınız bebeğinizin ağırlığı ortalama 70 gr, uzunluğu ise 10 cm kadardır. 

Kulakları artık kafasının yanlarında yerini almış durumda. Gözleri ise yüzünün ön kısmına konumlanıyor. Bebeğiniz el, ayak parmaklarını oynatabilir, dış dünyaya uyum sağlayabilmek için nefes egzersizleri yapıyor.


15. haftalık gebelikte bebek üst solunum kanallarında amniyotik sıvıyı hareket ettirebiliyor. Bu sayede akciğerinde ilkel hava kesecikleri gelişiyor. Kolları bacaklarından daha kısa ve eklemlerini oynatabiliyor.

 Göz kapakları henüz kapalı ancak ışığa karşı duyarlılığı artıyor. Bu hafta cinsiyetini öğrenmek için uygun bir hafta olabilir. Fakat bebeğin anne karnında ki pozisyonu cinsiyetini öğrenmek için engel olabilir.

15. haftalık gebelik itibari ile bebeğinizin vücudunu kaplayan tüyler oluşmaya başladı. Bu hafta bebeğin kemik yapısı da sertleşecek. İçinizde büyüttüğünüz bebek bu aralar daha çok nefes alış-verişleri ve parmağını emerek vakit geçiriyor.


15. haftalık gebelikte anne; gebelik hormonu birçok alanda etkili olduğu gibi diş ve diş etlerinde de etkili olmuştur. Dişlerinizde iltihap oluşması muhtemel sıkıntılar arasında. Gebelikten önce son derece sağlıklı olan dişleriniz bu haftalardan sonra eskisinden daha hassas ve kanamaya meyilli olabilir.

Karnınız da eskiye bakarak bir büyüme fark edebilirsiniz. İlerleyen haftalarda gebelik sürecinizi takip eden doktor rahminizi ölçmeye başlayabilir. Rahim ölçümleri ile doğum eyleminin gerçekleşeceği gün hakkında fikir edinilebilir. Ruh halinizde sürekli bir değişim yaşıyor olabilirsiniz. Yaşamınızda ki heyecanlı değişimler yoğun stres yaşamınıza yol açabilir.

Hayat Akışı: Şu ana kadar yaklaşık 3 – 5 kilo kadar almış olabilirsiniz. Gebelik hormonları nedeni ile burun tıkanıklığı ya da gebelik nezlesi yaşayabilirsiniz. Gebelik döneminde amniyosentez yaptırmayı düşünüyorsanız bu testi 18. Haftaya kadar yaptırmalısınız. 

Amniyosentez ile bebekte oluşabilecek genetik ve kromozom bozukluklar tespit edilebilir. 15. Haftalık gebelikte biraz daha fazla hamile görünümü kazanmış olabilirsiniz.

Baş Ağrısı: Gebelikte açığa çıkan baş ağrısı hormonlar, stres ve yorgunluk sebebi ile ortaya çıkabilir. Karanlık odada geçireceğiniz birkaç dakika faydalı olabilir.

Gaz: Hormon değişimleri gaza yol açabilir. Bu nedenle gaz yapacak gıdalardan uzak durmalısınız.


Mide Yanması Ve Hazımsızlık: Bu haftalarda mide bulantınız kaybolduğu için daha fazla açlık hissedebilirsiniz. Bir anda çok fazla yemek yerseniz bu durum mide de yanma ve hazımsızlık sorununa yol açar. Bu nedenle ufak porsiyonlarda ve sık aralıklarla yemek yemeye özen göstermelisiniz. Bu sayede sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz.

Uykusuzluk: Uykusuzluk ve uykuya dalmakta çok güçlük yaşıyor olabilirsiniz. Gebe kadınların %65’i uykusuzluk problemi yaşayabilir. Daha rahat uyuyabilmek için hamile yastıklarından yararlanabilirsiniz. Uykuya geçmeden önce eşinize yaptıracağınız masaj da sizi rahatlatacaktır.

Alt Karın Ağrısı: Rahminizi destekleyen kaslar her geçen gün esnemeye başlıyor, bu durum alt karın ağrısına neden olabiliyor. Gebelikte alt karın ağrısı gayet normaldir. Fakat ağrı çekilmez boyutlarda ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız.



Varis Damarları: 15. Haftalık gebelikte varis damarları açığa çıkabilir. Oluşan varis damarları size herhangi bir zarar vermez. Ayaklarınızı yukarıda tutarsanız kan akışını hızlandırabilirsiniz. Gebelikte ortaya çıkan varisler doğumdan sonra diğer belirtiler gibi ortadan kaybolacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg