Translate

18 Şubat 2019 Pazartesi

13 Haftalık Gebelik





13 haftalık gebelik, Uzun ve meşakkatli bir dönem olan gebelik dönemi, anne adayı için hayatı boyunca unutamayacağı bir süreçtir. 13 haftalık gebeliğe ulaşıldığında gebeliğin ilk üç ayını geride kalmıştır. 

Bu hafta itibariyle gebeliğin başlangıcında yaşanan sıkıntılı anlar yavaş yavaş yerini rahatlamaya bırakmıştır. Anne gebeliğin her döneminde beslenmesine çok dikkat etmeli, kendini pozitif olaylardan geri çekmelidir. 




Anne adayının yaşamış olduğu olumlu ya da olumsuz olayların tümü bedeninde can bulan bebeği de etkiler.

13. Hafta gebelik ve anne adayında yaşanan değişimler

Karın ve sağ kasıkta çok şiddetli olmayan hafif ağrılar belirebilir. Bu ağrıların sebebi, her geçen gün büyüyen rahmin, rahmin yerinde kalmasını sağlayan bağları ve özellikle yuvarlak bağ olarak tanımlanan yapıyı germesidir. 

Rahim yuvarlak bağa nazaran daha hızlı büyüdüğü için karın ve sağ kasık ağrıları yaşanabilir. Bu durum anne adayı için endişelenecek bir durum değildir ve ağrılar kalıcı olmaz. Anne adayı gebeliğe adapte oldukça ve ligamentler gevşedikçe ağrılar ortadan kalkacaktır. 

Fakat ağrılar anne adayının dayanamayacağı şiddette ise mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Doktor uygun gördüğü sürece bu ağrılar için gebeliğe uygun ağrı kesiciler kullanılabilir. 



13. haftalık gebelik ile beraber artık ikinci üç aylık döneme ulaşılmıştır. Erken dönemde yaşanan gebelik belirtilerinin çoğu artık neredeyse ortadan kalkmıştır. Rahim gittikçe büyüyor, bebeğin beslenme ihtiyacı artıyor ve metabolizma artık daha hızlı çalışıyordur. 

Tüm bunların sağlıklı bir şekilde olması için vücutta kan hacmi artmaya başlamıştır. Bu dönemde artan kan hacmi baş ağrılarına yol açabilir.

13. haftalık gebelik döneminde anne adayının karnı artık yavaş yavaş dış dünyadan belli olmaya başlamıştır. Anne adayı normal hayatında giydiği kıyafetleri artık giyemeyecek durumdadır. 


Anne karnındaki bebeğin baş ve poposu arasındaki mesafe yaklaşık 60 mm kadardır. Bebeğin sinir sistemi gelişimi devam eder. Bebek beslenmesini tamamen plasenta ve göbek kordonu aracılığıyla karşılar. 

Annenin tükettiği besinlerle beslenen bebek için tamamen doğal gıdaların tercihe dilerek tüketilmesi gerekir. 13. hafta gebelikte artık gebeliğin düşükle sonlanma ihtimali oldukça azalmıştır. 

Bebek artık anne adayına daha sıkı tutunmaya başlamıştır. Gebelik döneminin her haftasında anne adayında farklı değişiklikler yaşanır. Bu değişiklikle fiziksel ve ruhsal olarak gelişir. Bu değişimlerin sebebi anne adayının vücudunda bebeğin gelişimini desteklemek ve doğum için hazırlıktır.

13. hafta gebelik ve vajinal mantar: 13. hafta gebelik döneminde anne adayı vajinal mantar problemine maruz kalabilir. Vajinal mantar, vajende bulunan yararlı bakterilerin artmasıyla glikojen olarak tanımlanan şekerden asit üretiminin artmasıdır. Vajende asidik özellikte artış olur. 


Bu artış zararlı bakterilerin çoğalmasına yol açar ve dolayısıyla vajinal mantar ortaya çıkar. Vajinal mantar, kaşıntılı, beyaz renkte olabilir.

13. hafta gebelik ve diş problemleri: Gebelik planlanarak gerçekleşmişse gebelikten önce bir diş hekimine görünmek en doğru yaklaşım olur. Ancak alınan önlemlere rağmen gebelik döneminde kontrolsüz bir şekilde diş problemleri açığa çıkabilir. Yaşanan diş sorunlarının ihmal edilmemesi gerekir. 

Aksi halde diş kayıpları yaşanabilir. Hekim anne adayı ve anne karnındaki bebeği göz önünde bulundurarak uygun tedavilerle diş problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.

13 hafta gebelik döneminde bebekte meydana gelen değişimler

13. hafta gebelik dönemiyle beraber anne karnındaki minik varlığın ses telleri yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır. Yüz hatları artık daha fazla insana benzemektedir. Daha önceki haftalarda kafanın yan tarafında olan gözler her geçen gün birbirine yaklaşmaya başlamaktadır. 


Aynı şekilde kulakları da olması gereken yere doğru yaklaşmaktadır. Bu hafta bebeğin cinsiyet tayini yapılabilir. Fakat kesin bir sonuç alabilmek için birkaç hafta daha beklemek daha doğru olur.

13 haftalık gebelik dönemine ulaşıldığında anne karnındaki bebeğin boy uzunluğu yaklaşık 8 santim, ağırlığı ise yaklaşık 20 gram kadardır. Bebeğin karaciğerinden bu haftalarda artık safra salgılanmaya başlayabilir. İnsülin üretimi pankreas bezi tarafından gerçekleştirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg