Translate

22 Şubat 2019 Cuma

Erkek Genital Bölge Hakkında Önemli Bilgiler




Erkek Genital Bölge; Erkek genital bölgesi de aynı kadınlarda olduğu gibi dış ve iç genital organlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Erkek genital bölgesi, penis, testisler, skrotum, epididim, prostat gibi organlardan oluşmaktadır Erkeğin dış genital bölgesi içinde penis ve içinde testisleri (er bezlerini) barındıran skrotum (torba) bulunmaktadır. 

İç genital bölgede yer alan organlar, torba içinde yer alan iki adet testis, epididim, prostat, seminal veziküller, bazı salgı kanal ve bezlerinden oluşmaktadır.

Penis;
Erkek genital bölgesinde bulunan penis erişkin bir erkekte 4-13 cm uzunluğunda, 2-4 cm çapında silindir şeklinde süngerimsi (spongiyoz) bir organdır. İçinde kan damarları barındıran özelleşmiş gözenekler bulunmaktadır. Cinsel uyarıların devamında içindeki gözenek ve boşluklara kanın dolmasıyla penisin çapı büyür ve boyu hemen hemen iki katına çıkar. Uyarım bittiğinde ise penis kısa sürede eski normal boyutuna döner. Penisin glans (baş) ve corpus (gövde) olmak üzere iki kısımdan ibarettir. Penisin ortasından idrar kanalı (uretra) geçmektedir. İdrar kanalı mesane ve idrar deliği arasındaki bağlantıyı oluşturan boru biçiminde ve idrar bu borudan geçerek dışarıya boşaltılmaktadır. Uretranın diğer bir işlevi ise erkeğin orgazmı sırasında ejekulat (meninin) dışarıya atılmasıdır. Erkek uretrası kadın uretrasına göre çok uzundur, bu nedenle idrar yolu enfeksiyonları kadınlarda çok erkeklerde ise daha nadir görülmektedir.


Testisler;


Erkek genital bölgesinde penisin vücutta bitiminin alt kısmında yer alan ve torba içinde bulunan, spermlerin ürediği ve aynı zamanda testosteron adı verilen erkeklik hormonunun salgılandığı iki adet olmak üzere, yumurta şekline benzer organdır. Büyüklükleri bireye göre farklılıklar gösterebilmektedir. Her biri ortalama 20-30 gr ağırlığında, 2-5 santim uzunluğunda ve 1-3 cm kalınlığında olabilmektedir. Aynı büyüklükte olmalarına rağmen sol testis biraz daha aşağıda gibidir.

Torba (Skrotum);


İçeriğinde sperm kanallarının bir kısmını, sağlı sollu yer alan iki testis ve çok sayıda damar yapısı içeren torbanın adıdır. İçindeki spermlerin ölmemesi ve spermatogenesisin (sperm oluşumu) aksamaması için torbanın içindeki ısı vücut ısısından ortalama 2 derece daha düşüktür. Torbanın erkek genital bölgesinin dışında bulunmasının sebebi de budur. Soğuk havalarda spermlerin soğuktan zarar görmemeleri için skrotum kendini kasarak testisleri vücut içine alır, sıcakta ise tam aksi şekilde kendini gevşeterek ısı dengesini sağlar.

Epididim;


Testis içindeki kılcal kanallar testisin hemen tepe uç kısmında bulunan epididim isimli yapıyla devam eder. Epididim sperm hücrelerinin olgunlaşma sürecinin devam ettiği aynı zamanda depolandığı bölgedir yani hücreler için bir depo görevin yapmaktadır ve vaz deferens adı verilen ana sperm iletim kanalıyla devam eder. Ana sperm kanalının içine prostat bezi, seminal vezikülleri ve Cowper salgı bezleri kendi salgılarını boşaltarak meninin hazır şeklini almasını sağlarlar. Bezler tarafından salgılanan salgılar sperm hücreleri üzerinde besleyici ve hareket artırıcı niteliktedir. İçinde sperm hücrelerinin olduğu meniye ejekulat veya semen adları verilmektedir.


Prostat;


Erkek genital bölgesinin en dışında yer alan organ olduğundan ejakulasyonda ilk çıkan sıvı prostat sıvısıdır ve en canlı spermler de bu sıvı içinde yer almaktadır. Yaklaşık 4 ml. hacmindeki semenin %55-60'ı seminal vezikül tarafından, %20'si prostat tarafından oluşturulmaktadır. Burada bilinmesi gereken nokta cinsel birliktelik sırasında erkeğin uyarılmasının devamında penisin ucundan gelen ilk sıvıda (zevk suyu) sperm bulunduğu için bu sıvının vajinayla buluşması sonucunda bile gebelik şansının olacağıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg