Gebelikte akıntı, anne adaylarının çoğunluğu etkileyebilir. Bu tür vajinal akıntılar genellikle gebelikle bağlantılı olarak ortaya çıkan fizyolojik akıntıdır. Tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelir.
Fakat bazı akıntılarda enfeksiyonlardan kaynaklandığından, tedavi edilmelidir. Bunlar parazitler, bakteriler nedeniyle oluşur.
Gebelikte akıntı türleri
Fizyolojik olmayan akıntılar: Gebelikte kahve, koyu yeşil, sarı renklerde ortaya çıkan, kanlı, köpüklü, ağır kokulu, idrarda yanmaya, ağrıya neden olan, bazen anormal kanamaya neden olan akıntılar genital sistemdeki sorunlar yüzünden etkili olabilir.
Bu durumda doktora muhakkak gidilmelidir. Çünkü bazen genital sistemin üstünü etkileyen pelvik enfeksiyonu, rahim ağzı enfeksiyonu gibi etkenler gebelikte akıntı nedeni olabilir.
Vajinitler gebelikte akıntıya yol açabilir. Bunlar tedavi edilmediğinde, üst genital bölgeye çıkarak ciddi enfeksiyonların oluşmasına neden olabilir. Pelvik enfeksiyonu tüplerde tıkanma, apse oluşması gibi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden tedavisi ihmal edilmemelidir.
Bazen kanser lezyonları da akıntı nedeni olabilir. Bu yüzden gebelikte anormal akıntılar mutlaka değerlendirilmelidir. Enfeksiyonlar cinsel yolla bulaşabiliyorsa, gebe kadının eşi de tedaviye alınmalıdır.
Fizyolojik normal akıntılar: Akıntı sorunu kadınları her zaman etkileyebilir. Bu nedenle özel bir süreç olan gebelikte daha dikkatli olunmalıdır. Çünkü vücutta hormon dengeleri gebelikte değişmekte, kadınlar bu süreçte daha hassas olmaktadır.
Buna göre gebelikte akıntı rengine, miktarına, kokusuna, kıvamına göre değerlendirilerek, akıntının normal olup olmadığı belirlenmelidir. Bu tür akıntılar gebelikte sıkça görülebilir. Genellikle şeffaf, beyaz renkli olan akıntılar, herhangi bir şikayete sebep olmaz.
Bu durumda tedavi edilmelerine de gerek kalmaz. Fakat akıntı iyi izlenmeli renginde, kokusunda bir değişim olursa, doktora gidilmelidir.
Gebelikte akıntıdan korunmak için ne yapılmalı?
Gebelik döneminde özellikle pamuklu iç çamaşır giyilmelidir. Bu diğer zamanlarda da mutlaka uygulanmalıdır. Çamaşırların günde 2 defa değiştirilmesi ya da hijyenik ped kullanılması önerilir.
Çamaşırlar sabunla yıkanmalı ve ütülenmelidir. Aşırı şekerli besinlerin mantar enfeksiyonuna yol açma riski olduğundan fazla tüketilmemesi gerekir. Prezervatif cinsel ilişkide kullanılırsa, enfeksiyon riski azaltılabilir.
Gebe kadınlar vajina içini suyla, sabunla yıkamamalıdır. Gerekirse özel ürünler tercih edilmelidir. Vajinada pH dengesini bozacak bu eylemler gebelikte akıntı nedeni olabilir. Kokulu tuvalet kağıtları, pudra, deodorant gibi ürünler vajina bölgesinde kullanılmamalıdır.
Gebelikte akıntı anne adayına rahatsızlık veriyorsa, mutlaka doktora gidilerek tedavi edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder