Hafta hafta gebelik, takibinin yapılması bebeğin ve annenin sağlığı bakımından gereklidir. Gebelik her kadında farklı bir seyir izlediği gibi, her kadının tüm gebelikleri farklı bir seyir izleyebilir.
Bu ilk defa yaşayanlarda, daha önceden yaşayanlarda ilk defa yaşıyormuş gibi heyecanlanır. Sadece kadının vücudunda yeni bir yaşamın filizlenmesi, gelişmesi bile gebe kadın açısından yorucu olabilir.
40 haftayı kapsayan bu süreçte kadınların ortak duyguları olan korku, heyecan, rahatlama gibi hisler ortaya çıkar. Hafta hafta gebelik süresince kadınlar her gebeliğin farklı olduğunu, bebeği ve annenin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini unutmamalıdır.
Gebeliğin normalde 40 hafta sürdüğü kabul edilir. Bazen buna 2 hafta daha ilave edilebilir. Anne karnındaki bebek ortalama 38 haftada yeteri kadar gelişme gösterir. Embriyonun rahme yerleşme zamanı kesin olarak bilinemediği için, kadının son adet kanamasının ilk günü gebelikte başlangıç olarak kabul edilir.
Bundan itibaren 40 hafta olarak gebelik hesabı yapılır. Adet kanamasının başlamasından 2 hafta sonra doğurganlığın en yüksek olduğu zamandır.
Gebelikte ilk 13 hafta ilk trimester, 14-27 arası haftalar ikinci trimester, 28 ile 40 haftalar üçüncü trimester olarak değerlendirilir.
Bu trimesterlerde bebeğin gelişiminde önemli değişiklikler olur. Bebeğin dış ortama hazır hale gelmesini sağlayacak, doğuma hazırlanmasını sağlayacak değişiklikler kaydedilir. Bu yüzden hafta hafta gebelik takibi yapılır.
Gebelikte ilk trimester
İlk 13 haftayı kapsayan ilk trimester döneminde kadınların çoğunluğu gebe olduğunu bile anlayamaz. Rahme yerleşmeyen embriyonun gebelik açısından fazla önemi olmasa da, bu gebelikte doğum tarihinin hesaplanmasında önemlidir.
Kesin olmasa da, son adet kanamasının başlangıcından itibaren 40 hafta hesaplanarak yaklaşık doğum tarihi belirlenir. Bu dönemde gerçekten inanılamayacak kadar fazla gelişim olur. Yumurtanın spermle döllenmesi 12-24 saat içinde gerçekleşir. Döllenme olmadığında, gebelik için hazırlanmış olan rahim iç tabakası adet kanaması şeklinde dökülür.
Döllenmeyle birlikte rahimde plasenta oluşur. Gebeliği her hafta destekler, bebeğin büyümesine destek olacak hormonların salgılanmasında etkin rol oynar. İlk trimesterdeki 13 hafta boyunca embriyo incelenerek, yaşama bağlanmalarında, gelişimlerinde gereken özen gösterilir. Bu dönemde kadının hissettikleri de dikkate alınır.
Gebelikte ikinci trimester
12 haftalık gebelikte anne karnındaki bebek oluşmuştur. Bu dönem bebeğin insan gibi görüntüsü oluşur. Ancak henüz başı vücudundan büyük olur. Yüzü rahatlıkla görülebilir.
İkinci trimester döneminde bebeğin hayati organları olgunlaşmaya başlar, sinir sistemi oluşur. Hafta hafta gebelikte bebeğin büyümesi daha belirgin olmaya başlar. Trimesterin ortalarına doğru bebeğin hareketleri anne tarafından hissedilmeye başlar.
Anneler kendilerini daha enerjik hissederler. Henüz anne adayının hareketleri gebelik yüzünden kısıtlanmamıştır. İkinci trimester 14 ile 27. haftalar arasını kapsar. Gebelik takibinde bu süreçteki fiziksel gelişimler değerlendirilir.
Gebelikte üçüncü trimester
Bu süreç anne karnındaki bebeğin düzenli şekilde aktif olduğu ve dinlendiği zamanları kapsar. Devamlı olarak yerini değiştirir, tekme atabilir, rahimde rahat edeceği pozisyonu bulabilmek için sürekli hareketli olur. Bu dönem bebeklerde beyin ve sinir sistemi olgunlaşır.
Akciğerleri ise, olgunlaşmaya devam eder. Artık anne adayında net bir gebelik vardır. Kadınlar için bu süreç en uzunu olabilir. Fakat gebe kadınlar bu dönemde kendilerine çok dikkat etmelidir. Çünkü bebekleri daha gelişime devam etmektedir.
Olası bir erken doğum halinde, bebeklerin özel bir bakıma gereksinimi olacaktır. 28. ve 4. haftaları kapsayan bu süreçte bebeğin dış dünyaya hazır olmasına yardımcı olacak durumlar değerlendirilir. Böylece hafta hafta gebelik takibi sona doğru gelir. Artık doğum için gün sayılmaya başlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder