Genital bölgede kaşıntı, genellikle kötü kokulu akıntı, idrar yapma sırasında ve cinsel ilişkide ağrıyla ortaya çıkan bir sorundur. Her yaştan kadını etkileyebilen genital bölgede kaşıntı oldukça rahatsızlık vericidir.
Normalde genital bölgedeki berrak ve kokusuz akıntılar sağlık göstergesidir. Fakat kaşıntıyla birlikte diğer belirtilerin olması genital bölgedeki dengenin bozulmasına işarettir. Buna sebep olan en önemli etken mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlardır.
Kadınların büyük çoğunluğu yaşamlarında bir defa da olsa bundan etkilenir. Özellikle kronikleşen mantar enfeksiyonları nedeniyle artan genital bölge kaşıntısı kadınlarda cinsel ve psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Mantar enfeksiyonu yapan mikro organizmalardan en yaygını maya hücresi candida albikanstır.
Bu organizma enfeksiyonların % 65-95 kadarından sorumludur. Bu nedenle oluşan genital bölgede kaşıntı problemi cinsel partneri de etkiler. Bu nedenle tedavide eşin de aktif şekilde tedavi edilmesi gerekir.
Genital bölgede kaşıntı yapan etkenler nelerdir?
Antibiyotik kullanımı: Özellikle geniş spektrumlu antibiyotikler genital bölgedeki pH dengesini bozmakta ve mantar enfeksiyonlarının oluşmasını hızlandırmaktadır. Kaşıntı ve akıntı sorununda en fazla sorun yaratan antibiyotikler tetrasilin ve penisilin grubunda olanlardır.
Hamilelik: Kadınlarda hamileliğin son 3 ayında hücresel bağışıklık azalmaktadır. Bu yüzden mantar enfeksiyonu gelişmesi daha kolay olur. Ayrıca hamilelikte glikojen denilen maddenin artışı da mantar enfeksiyonunu tetiklemektedir. Hamilelikte glikojen artmasıyla birlikte östrojen ve progesteron hormonu da yükselir.
Şeker hastalığı: Kontrol edilemeyen şeker hastalığı idrar ve vajinal salgılarda bulunan şeker oranının yükselmesine yol açar ve mantar oluşumuna uygun ortam yaratır. Bu nedenle genital bölgede kaşıntı sorunu yaşanabilir.
İmmunosupresyon: Bu sorun kişide bağışıklık sisteminin baskılanmasını ifade eder. Genel olarak kullanılan bazı ilaçlar, sistematik hastalıklar bu sorunun gelişimine neden olduğundan, genital bölgedeki enfeksiyonlarda artış görülür.
Doğum kontrol hapları: Daha önceden yüksek dozda kullanılan doğum kontrol hapları enfeksiyonların oluşmasında etkili olurdu. Günümüzde düşük dozlarda kullanıldığı için, genital bölgede enfeksiyon oluşumu daha nadir görülür. Ancak yine de genital bölgede kaşıntısorunundan araştırılması gereken etkenler arasındadır.
Rahim içi araç kullanımı: Genital bölgede enfeksiyon oluşumunda tam olarak etkisi bilinmese de, genital bölge kaşıntılarında araştırılması gereken etkenler arasındadır.
Hormon kullanımı: Özellikle östrojen ve progesteron hormon tedavisi kadınlarda genital bölge enfeksiyonlarının yaygınlaşmasına neden olabilir. Eğer genital bölgede kaşıntı problemi yaşanıyorsa, buna sebep olan etkenler arasında hormon kullanımı da değerlendirilmelidir.
Lokal alerjen maddeler:Özellikle renkli tuvalet kağıtları, parfümler, petler, tampon, havuzlarda hijyen amaçlı kullanılan ilaçlar lerjiye neden olarak, genital bölgede kaşıntı sorunu yaşanmasına yol açabilir.
Naylon iç çamaşırı, giysiler: Herkes için zararlı olsa da, fazla kilosu olan kişilerde naylon iç çamaşırı kullanımı nem ve ısı artışına neden olarak, kaşıntı sorunu yaşanmasına neden olur. Eğer bu tür çamaşırların kullanımı sürekli olursa, genital bölgede enfeksiyonların sürekli tekrarlaması, kronikleşmesi söz konusu olur.
Metabolik hastalıklar: Kişilerdeki obezite, tiroit sorunları, süreğen rahim ağzı iltihabı gibi rahatsızlıklar enfeksiyonların oluşmasına neden olabilir. Bu genital bölgede kaşıntı sorununa yol açar.
Genital bölgede kaşıntı tedavisi
Öncelikle genital bölgede kaşıntıya neden olan etkenin tespit edilmesi gerekir. Uygulanacak tedavi altta yatan etkene uygun şekilde planlanır. Tedavide kaşıntıyı azaltmak amacıyla jel, merhem kullanımı, pamuklu iç çamaşırı giyilmesi gibi önlemler alınır. Tedavi süresince cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Kaşıntı ciltte tahrişe neden olacağından, mümkün olduğunca kaşıntıyı azaltacak tedbirlere uyulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder