Translate

22 Şubat 2019 Cuma

Kadın Genital Bölge Hakkında Önemli Bilgiler




Kadın Genital Bölge, iki başlıkta incelenebilir. Kadın genital bölgesi, dış genital bölge ve iç genital bölge olarak iki bölüme ayrılır. Dış genital bölgede; venüs dğı denilen tepe bölgesi, dış dudaklar, iç dudaklar, klitoris, üretra ağzı, kızlık zarı da denilen hymen ve anüs olarak sıralanabilir. İç genital bölgede ise; vajina, serviks, fallop boruları, yumurtalıklar, ve uterus sayılabilir.

Kadın Genital Bölgesinin Görevleri:

Kadında dış genital organlar ile iç genital organların farklı görevleri vardır. Dış genital organların görevleri daha çok koruma ve cinsel birleşme olarak belirtilebilir, iç genital organların, adet siklusunu tamamlamak ve üremek gibi görevleri vardır.



Dış genital organlar:

Büyük Dudaklar; Erkekte haya karşılığı olan organlardır, genital bölgenin iki yanında yukarıdan aşağıya kadar uzanır. Üzeri tüylerle kaplıdır, ter ve yap dokusundan oluşurlar.
Küçük Dudaklar; Büyük dudakların iç tarafında vajina girişine kadar olan kısımda bulunan iki deri kıvrımı dır. Kıl ve yağ dokusu bulundurmaz. Büyüklüğü kişiden kişiye değişir.
Klitoris; Erkekteki penisin karşılığı olan organdır. Bol miktarda sinir bulundurur. Cinsel ilişki sırasında kanlanarak sertleşir. Cinsel ilişkinin daha tatmin edici olması açısından önemlidir.
Üretra Ağzı; Kilitorisin hemen altında bulunur ve idrarın dışarı atılmasını sağlar.
Hymen; Vajina girişinden bir ya da iki santim içeride bulunan bir deri kıvrımı dır. Çocukluk yaşlarında yumurtalıkların vajina girişine çok yakın olduğundan vajina içinin temiz kalmasını sağlar. Ortasında adet kanının geçmesini sağlayan bir delik vardır.
Anüs; Boşaltım organlarının sonuncusu olsa da genital bölgeye dahildir. Çok sert sinir dokusu içerir.


İç Genital Organlar:

Vajina; Tüp şeklinde ve elastikiyete sahip organdır. Yaklaşık on cm uzunluğunda ve 15 cm genişliğindedir. Doğum sırasında deforme olsa da çok çabuk eski haline dönebilir. Cinsel birleşme sırasında ıslanarak birleşmenin kolaylaşmasını sağlar.
Uterus veya Rahim; Armut şeklinde bir organdır. Cinsel birleşme sırasında boşalan spermlerin fallop borularına taşınmasını sağlar. Adet kanı dışarı boşalırken uterustan geçer. Menopoz döneminde veya hamilelikte rahim duvarı kalınlaşır.
Fallop Boruları; Yumurtalıkta oluşan yumurtanın dışarı atılmasında veya cinsel birleşme sırasında rahme boşalan spermlerin yumurtaya ulaşmasında görevli taşıma kanallarıdır.
Yumurtalıklar; Her ay normal bir kadında üremek için bir adet yumurta oluşur ve bu yumurtayı oluşturmak yumurtalıkların görevidir. Yumurta döllenmez ise adet kanı ile atılır.

Kadın Genital Bölge Hastalıkları ve Kadın Genital Bölgede Hijyen:


Kadın genital organları, bulundukları bölge ve yapıları açısından son derece hassastırlar. Özellikle hijyene dikkat edilmezse, mantar, mayasıl, enfeksiyon gibi hastalıklar kapabilirler. Rahim ağzı kanseri tespiti yapılabilmesi için yetişkin bir kadının her yıl mutlaka smear testi yaptırmasında fayda vardır. Ortak kullanılan tuvaletler ve banyoları kullanan kadınların özellikle dış genital organları, ph derecesi uygun olan bir intim sabun ile yıkamaları faydalı olacaktır. Genital bölgede cinsel yolla bulaşan siğil, frengi gibi hastalıkları önlemek için kondom ile korunmakta faydalıdır. Yetişkin bir kadının kanser, tümör, polikistik over gibi hastalıkların tespiti ve erken tanı ile kolay tedavisi açısından her yıl mutlaka bir jinekolog kontrolünden geçmesinde fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg