Parkinson Alzheimer; dünya üzerinde en sık rastlanan iki nörodejeneratif hastalığın isimleridir. Bu hastalıklar beyinde hücre ölümü olan ve seçici hücre olmayan iki benzer hastalıktır.
Parkinson Alzheimer Genel Özellikleri
Özellikle yaşlı kişilerde ortaya çıkan Alzheimer hastalığı çok sık görülen bir nörodejeneratif hastalıktır. Beyinin bellekle ilgili hücrelerini ve zaman ilerledikçe de zihinsel işlevlerle ilgili diğer tüm hücreleri etkileyen bir hastalıktır.
Alzheimerdan sonra en sık rastlana Parkinson hastalığı ise en çok görülen ikinci nörodejeneratif hastalıktır. Bu hastalık da öncelikli olarak beynin hareketle ilgili ufak bir bölgesinde hücre kaybına ve hücre ölümüne neden olur.
Mekanizmaları bakımından benzer olan bu hastalıkların her ikisinde de seçici hücre kaybı görüldüğü için bu hastalıklar aynı grupta incelenir. İkisi de nörodejeneratif hücre kaybına giren bu hastalıkların belirtileri ise birbirinden farklıdır.
Parkinson Alzheimer Belirtileri
Alzheimer hastalığı öncelikli olarak hastada zihinsel işleyişi etkiler ancak hareketler üzerinde bir zarar gözlenmez. İleri safhada yani hastanın iletişiminin çevresiyle tamamen koptuğu evrede, hastada bir yavaşlama görülebilir. Buna karşı Parkinson hastalarında ise, hareketin öncelikli olarak etkilendiği görülür.
Özellikle genç hastalarda hastalığın ilk yıllarında zihinsel işleyişte fazla bir sorun ortaya çıkmaz. Hatta hastanın çevresi tarafından herhangi bir sorun fark edilmez. Yıllar ilerledikçe ve hasta yaşlandıkça bunama şeklinde belirtiler görülür.
Özet olarak Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı mekanizmaları açısından birbirine benzer ancak belirtileri açısından birbirlerinden çok farklıdır.
Parkinson Alzheimer Benzerliği
Yaşlılıkla beraber sık görülen Parkinson Alzheimer hastalıklarının belirtilerinin farklı olmasına rağmen beyindeki etkileri benzerdir. Yakın dönemlere kadar bu iki hastalığın arasında doğrudan ilişki bulunmadığına inanılıyordu.
Ama tıp dünyasındaki son gelişmeler, her iki hastalıkta da görevini tamamlayan birtakım proteinlerin atılamayarak hücrelerin içinde birikmesi sonucu ortaya çıktığını gösterdi. Bu proteinlerin birbirleriyle ilişkileri de yine bu gelişmelerle anlaşılmaya başlandı.
Yeni elde edilen bilgiler hem Parkinson Alzheimer hastalıklarına hem de bu hastalıkların tedavilerine ilişkin yeni yaklaşımları gündeme getiriyor. Uzmanlara göre Parkinson hastalarının yaklaşık olarak yüzde 40'ında, hayatlarının geç evrelerinde Alzheimer hastalığının da gelişiyor ve bu iki hastalık klinik ve beyinde oluşan değişikler açısından ortak yönleri olan hastalıklar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder