Translate

7 Mart 2019 Perşembe

Alzheimer Teşhisi Hakkında Önemli Bilgiler





Alzheimer teşhisi, Alzheimer hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin ölmesi neticesinde beyin sinyallerinin uygun biçimde iletmesinin zorlaştığı bir olaydır. En başlarda Alzheimer teşhisinin belirlenmesin kolay bir durum değildir.

 Alzheimer hastalı olan kişi hafıza, düşünme ve yargılama sorunu yaşar ve bu da kişinin günlük hayatındaki katılımını ve çalışmasını zorlaştırmaktadır. Sinir hücrelerinin ölümü ile yıllar içinde azar azar etkisini açık şekilde göstermektedir.

Alzheimer teşhisi nasıl konur?
Herhangi bir sevdiğimizde bu belirtilerden biri gösteriyorsa, doğru şekilde bir değerlendirme ve teşhis yapılması için doktora başvurulması gerekir. Depresyon, belirli kimyasal ve vitamin dengesizlikleri, kafa yaralanmaları, ilaçların yan etkileri olarak da Alzheimer benzeri belirtilere de sebep olur. 

Bu hastalıkların bir çoğu tedavisi yapılabilir. Doktor tıbbi, nörolojik ve psikiyatrik değerlendirmelerden sonra belirtilenin Alzheimer ile alakalı olup olmadığı belirleyecektir. 

Alzheimer hastalığının belirtilerini azaltmada yardımcı ilaçlar olduğundan, doktor demansın diğer muhtemel nedenlerini de elemesinin ardından Alzheimer kararı almış olacaktır. Henüz net olarak Alzheimeri kesin ve net şekilde teşhis eden bir test görülmemiştir. 


Alzheimer hastalığı kesin olarak teşhis edilmesinin akabinde ölümden sonra, hastalıkların göstergesi olarak hastanın beynindeki değişikler bir patolog tarafından yakından incelenmesinin ardından mümkün hale gelebilir.

Alzheimerın yaygın şekilde görülen belirtileri şunlardır:
  • Bir şeyler kaybetmek: İşitme cihazı, gözlük veya anahtar gibi her gün rutin şekilde kullanılan eşyaları koydukları yerleri unutmaktadırlar.
  • Bozuk hafıza ve düşünce: Kişi hatırlama konusunda ve yeni şeyler öğrenmekte zorluk çekerler.
  • Normal uyku düzeninin kaybı: Kişler gündüz uyuyup gece uyanık kalabiliyor.
  • Kafa karışıklığı ve yön duygusu yitimi: Alzheimer hastaları kendi başlarına dışarı çıktıkları zaman kaybolabilir ve nerede olduklarını ya da oraya nasıl geldiklerini hatırlamazlar. Daha önceden bildikleri yerleri ve olayları hatırlamayabilirler.
  • Motivasyon ve inisiyatif kaybı: Kişi çok aktifsizleşebilir ve başkalarıyla etkileşime girmek, bir şeylerle ilgilenmek için harekete geçirilmesi gerekebilir.
  • Açıklamaları anlamada zorlanma: En basit açıklama ve yönlendirmeleri anlamada zorlanırlar. Ortalıkta gezinmeye ve kolaylıkla kaybolup uzaklaşmaya başlarlar.
  • Muhakeme kapasitesinde zayıflama veya azalma: Alzheimer hastaları soğuk bir günde evden ayakkabısız ve paltosuz çıkabilir veya markete normal pijamalarıyla gidebilirler.
  • Açıklamaları anlamada zorlanma: En basit açıklamaları ve yönlendirmeleri anlamada zorluk çekebilirler. Ortalıkta gezinmeye, kolaylıklar kaybolup uzaklaşabilirler.
  • Kişilik ve davranışlarda değişiklik: Kişi alışılmışın dışında sessiz, huzursuz, kızgın sessiz olur. Alzheimer hastalarının bazen kafaları karışmakta ve paranoyak olabilirler.
  • Her zamanki görevleri yapmakta zorlanma: Alzheimer hastası giyinme, yeme, kendine çeki düzen verme gibi rutin günlük işleri yapamama durumuna gelirler.
  • Soyut düşünme: Alzheimer hastalarına banka hesabını dengelemeye benzer belirli görevleri eskisine göre daha zor gelmeye başlayabilir.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg