Rahim duvarında kalınlaşma, tıp dilinde Endometrium Hiperplazisi olarak adlandırılmaktadır. Rahim duvarı olarak adlandırılan endometrium her ay adet döneminde kanama ile birlikte dışarı atılan bir dokudur. Rahim kalınlaşması rahim iç tabakasının normalden daha fazla kalınlaşması olarak tanımlanır. Rahim kanserlerinin birçok türü bu dokunun kalınlaşması nedeniyle ortaya çıktığı bilinmektedir.
Sonra salgılanan progesteron hormonu endometriumda oluşan kalınlaşmayı yavaşlatarak durdurur. Belli bir zaman sonrasında hormon seviyelerinde yaşanan azalma ile beraber adet kanaması yaşanır ve yaşanan kanama ile beraber endometrium doku dışarı atılır. Bu fizyolojik bir durumdur ve sağlıklı kadınlarda her ay düzenli şekilde işler.
Polistik over başta olmak üzere bazı yumurtlama problemlerinde progesteron hormonunun salgısı gerçekleşmez. Dolayısı ile östrojen hormonu kontrolsüz bir şekilde salgılanır ve bu kontrolsüz salgı rahim duvarını olumsuz yönde etkileyerek kalınlaşma oluşur.
Endometrium devamlı kontrolsüz bir şekilde salgılanan östrojen hormonuna maruz kaldığında rahim duvarında kalınlaşma kaçınılmaz olur. Rahim duvarında yaşanan kalınlaşmanın zamanla kansere dönüşme olasılığı vardır.
Dolayısı ile mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve hasta aynı zamanda rutin aralıklarla kontrol edilmelidir. Rahim kalınlaşması olan kadınlarda adet kanamalarında düzensizlik yaşanır. Bu durum 40 yaş ve üzeri ve aşırı kilolu kadınlarda daha fazla görülür.
Rahim Duvarında Kalınlaşma Nasıl Teşhis Edilir?
Rahim duvarında kalınlaşma ultrason yardımı ile tespit edilebilir. Ancak kesin tanı için rahim içinde doku örneği alınarak patolojik inceleme yapılır. Bu sayede kalınlaşma kesin teşhis edilebilir. Rahim kalınlaşması ultrason ile tespit edildikten sonra patolojik inceleme için iki farklı yöntem kullanılır. Bu yöntemler tam kürtaj ya da kürtaj ve pipelle ile biyopsi yöntemidir.
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir. Dolayısı ile kürtaj yöntemi hem tanı hem de tedavi için kullanılabilir. Kürtaj ile rahim içinin temizlenmesi anında hastanın ağrıya maruz kalmaması için lokal ya da genel anestezi kullanılabilir.
Pipelle: Rahim içini incelemeye olanak sağlayan bir diğer yöntemdir. Bu yöntemde özel ince bir alet ile biyopsi yapılır. Hasta için ağrısız ve oldukça kolay bir işlem olduğundan dolayı anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Fakat pipelle yöntemi ile rahim iç kısmı tamamen temizlenemediği için işlemin tam olarak tedavi edici özelliği bulunmamaktadır. Her iki yöntemle alınan parça incelenmek üzere patolojiye gönderilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşmasında Tedavi
Rahim duvarı kalınlaşmasında takip edilecek tedavi kalınlaşmanın boyutuna, hastanın yaşına ve hastanın ileri çocuk isteyip istemediğine bağlı olarak değişir. Basit kalınlaşmalarda genellikle 3-4 ay boyunca ilaç tedavisi uygulanır. Ağız yolu ile progesteron tedavisi uygulanarak hasta takibe alınır.
Bu zaman zarfında tedavinin başarısını kontrol etmek için ikinci bir biyopsiye ihtiyaç duyulur. Eğer rahim duvarı kalınlaşmasının kansere dönüşme olasılığı varsa ve hasta ileride çocuk sahibi olmak istemiyorsa rahim cerrahi ile tamamen alınabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder