Rahim duvarı kalınlaşması gebelik, rahim yapısında dışta olan periton tabakası, altında miyometrium tabakası ve en içte olan endometrium tabakası vardır. Kadınlarda her ay beynin uyarısıyla salgılanan hormonlar sayesinde, rahmin en iç zarı olan endometrium rahmi gebeliğe hazırlamak için kalınlaşmaya başlar.
Eğer gebelik o ay içinde gerçekleşmezse, bu sefer yine hormonların etkisiyle iç za parçalanarak adet kanaması olarak dışarıya atılır. Bu döngü kadının menopoza girmesine kadar her ay aynı şekilde devam eder.
Aylık olarak yumurtalıklardan salgılanan progesteron homonu adet döngünün yaklaşık ilk14 gününde rahim iç tabakasını kalınlaştırır. Bu tamamen olası bir gebelik durumunda bebeğin gelişimine rahat bir ortamın sağlanması amacıyla gerçekleşir.
Gebelik oluşmadığında adet kanaması oluşarak, iç zarda meydana gelen kalınlaşma dışarıya atılır. Eğer bu döngü bozulursa, rahimdeki kalınlaşma artar ve kalıcı hale gelebilir. Bu durumda endometrial hiperplazi denilen sorun yaşanmaya başlar.
Bu rahmin gereğinden fazla anormal şekilde kalınlaşması demektir. Bunun olmasına sebep olan etkenlerin başında, yumurtlamanın bozulduğu PCO rahatsızlığı, karaciğer hastalıkları, dolaşımda fazla miktarda olan östrojen nedeniyle meydana gelen fazla kilolar, hormonal dengesizlik, östrojen kaynaklı oluşan tümörler sayılabilir.
Östrojen hormonu fazlalaşır, progesteron homonu ile karşılanmazsa, aylık gebelik için hazırlanan rahimdeki kalınlaşma durmaz ve adet kanaması gecikir. Bu gecikmenin sonucunda, gelen adet kanaması da uzun süre devam eder. Üstelik kanamanın miktarı da fazla olur. Genellikle gelen kanama fazla miktarda pıhtılı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder