Rahiim fıtığı, diğer adıyla vajinal fıtık, kalın bağırsağın vajina içerisine doğru çıkıntı oluşturması ve fıtık oluşturmasıdır. Rahim fıtığı tıpta rektosel olarak tabir edilir. Bir kadın hastalığı olarak görünen bu rahatsızlık nadiren de olsa erkeklerde de görülebilmektedir.
Bu rahatsızlığı tetikleyen birçok unsur vardır. Doğumda yaralanma, forseps kullanma, kabızlık, aşırı ıkınma gibi durumlar bu rahatsızlığı tetikleyebilmektedir. rahim fıtığının belirtileri şu şekillerde kendini göstermektedir:
- Leğen kemiğinin iç kısmına bir baskı varsa,
- Vajinadan ittirme yapma suretiyle dışkılama rahat yapılabiliyorsa,
- Vajinada şiddetli ağrı ve kanamalar varsa,
- Vajinada dolgunluk ve cinsel birleşmede ağrılar varsa bu rahatsızlıktan şüphelenilebilir.
Rahim Fıtığının Teşhisi ve Tedavisi
Rahim fıtığı fiziksel vajina muayenesiyle tespit edilebilmektedir. Ancak büyüklüğü ve derecesi hakkındaki kesin sonucu röntgen filmleri vermektedir. Eğer rahatsızlık ileri düzeydeyse ve hastanın hayatını olumsuz yönde etkiliyorsa kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir.
Ancak hafif belirtiler tespit edilmişse ve belli aralıklarla yakınmalar meydana geliyorsa ve de tam olarak bir belirti yoksa tedavi gerekmemektedir. Tedavi gerektiren durumlarda hastaya öncelikle özel bir diyet programı uygulanır. Bu programa göre bol lifli ve sıvı besinler tüketilir.
Günde en az 6 bardak sıvı alınmasına dikkat edilmelidir. Bu diyet dışkılama yaparken ıkınmadan kaçınmayı önlemek içindir. Bunun yanı sıra dışkılama sırasında da yine eğer rahat bir dışkılama yapılamazsa ıkınmadan beklemek gerekir ve doğal yollardan boşaltım yapılmalıdır.
Eğer ihtiyaç varsa vajina içerisinden parmak yardımıyla dışkılama desteklenebilir. Ancak kesinlikle makattan parmak sokarak dışkıyı dışarıyı çıkarma girişimi olmamalıdır. Bu tedavi yöntemiyle yeterli sonuç alınamadığı taktirde rahim fıtığı için ameliyat tercih edilmektedir.
Rahim fıtığı ameliyatı iki şekilde gerçekleştirilebilir. Birincisi vajina içerisinden yapılan müdahale, ikincisi ise makattan yapılan müdahaledir. Eğer ileri bir durum söz konusu ise her iki nokta da kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder