Küf mantarı,Ağız Mantarı Hakkında Önemli Bilgileri,Ağız Mantarına Karşı Korunma Yolları ve Yöntemleri,Ağız Mantarının Tedavisi,Tipik ağız mukozası,Ağızda yanma ve yutkunma zorlukları Hakkında bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makalemizi alttaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz....!
Ağız mantarı, ağız ve çevresinde oluşan bir küf mantarının neden olduğu bir mantar enfeksiyonuna verilen addır. Ağızda oluşan bu tür mantarların tipik ağız mukozası ile dil üzerinde bulunan beyaz renkli ya da alan şeklinde bir yayılım göstermiş tabakadır.
Ağız içerisinde yayılım göstermiş olan bu tabaka ağızda yanma ve yutkunma zorluklarının yaşanmasına neden olmaktadır. Candida mantar adı verilen yani ağız mantarının oluşmasının sebebi immun adı verilen sistemin direncini kaybetmesi neticesinde ortaya çıkmaktadır.
İmmun sisteminin bir diğer adı ise bağışıklık sistemidir. Ağız enfeksiyonu genellikle yaygın bir biçimde yeni doğan bebeklerde görülmektedir. Yeni doğan bebeklerde yaygın bir şekilde görülmesinin nedeni ise bebeklerin bağışıklık sistemlerinin yeteri kadar gelişmemiş olmasından kaynaklanmaktadır.
Bunun dışında antibiyotik ilaçlar ağız içerisinin florasını bozarak burada mantar oluşabilecek ve oluşan bu mantarların çoğalabileceği bir ortam oluşturmaktadır. Ağız ve çevresinde görülen mantarlar kısa bir sürede sindirim sistemine de özellikle de bağırsaklara doğru yayılım gösterebilirler.
Ağız Mantarına Karşı Korunma Yolları ve Yöntemleri:
Ağız ve çevresinde oluşan mantarlara karşı Nystantinli ya da hint baklasından elde edilen ilaçlar ile mücadele edilebilmektedir. Ağız ve çevresinde mantar hastalığı bulunan hastaların şekerli olan besinleri tüketmemesi ve içeriğinde şeker olan içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Bu içecekler cola, fanta ya da şerbet gibi içeceklerdir.
Şekerli olan yiyecek ya da şekerli olan içeceklerin tüketilmemesinin nedeni şekerli olan tüm besinlerin ağız mantarları için temel gıda olmasından kaynaklanmaktadır. Şekerli yiyecek ve şekerli içecek tüketen hastaların ağız mantarları azar ve ağızda bulunan bu mantarlar gittikçe daha çok yayılmaya başlar.
Ağız Mantarı Olanların Yemesi Gerekenler
- Bal, pirinç,
- Peynir,
- Kavun
- Karpuz
gibi yiyeceklerin tüketilmesi ağız mantarı olan hastalar için iyi bir seçenek değildir. Bebeklerin biberonları ve aynı zamanda emzikleri belli aralıklar ile temiz ortamda kaynatılmalıdır. Eğer bebeklerin biberonları ve emzikleri kaynatılmaz ise mantarlar oluşmaya ve görülmeye başlanacaktır.
Ağızda mantar görülür ise mantarların bulundukları noktalara mirra tentürü sürülür ve bu sayede mantarlardan kurtulunmaya başlanmış olacaktır. Ağız mantarına kesin olarak çözüm üretilmesi ise bağırsak florasasının tedavi edilmesi ile mümkün olmaktadır.
Bağırsak florası için gökçek tonik ve mantar çayı kullanmak zorunluluğu vardır. Ağız mantarı oluşumunda bunlar yapılarak ağız mantarından korunabilir ve aynı zamanda tedavi için neler yapılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Ağız Mantarının Tedavisi:
Ağız mantarının tedavisi için yapılması gereken bazı uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar şu şekilde sıralanabilir. Ağız mantarının geçmesi için beklenen maksimum bir haftalık sürede ağız mantarı bulunan hastanın beslenmesine kesinlikle dikkat etmesi gerekmektedir.
Ağız mantarı olan hastanın vücut direncini yüksek tutması için düzenli beslenmesi oldukça önemlidir. Bunun dışında yine ağız mantarı olan kişinin bol bol vitamin alması gerekmekte ağız mantarından korunmak ve aynı zamanda kurtulmak için oldukça önemlidir.
Bunun dışında yine ağız mantarı olan kişilerin ağız içine zarar verecek sert yiyecekleri tüketmemesi buna dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu sert yiyeceklere örnek olarak cips, sert kuru yemiş, bisküvi gibi yiyecekler ağızda yara oluşturmaları halinde ağız mantarına yol açabilirler.
Bunlar dışında yine ağız derisini yeme alışkanlığı olan kişilerin de buna özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. Bu kısımlara enfeksiyon bulaştığı zaman ağız mantarı oluşumu muhtemel olur. Ağız mantarının tedavisi sırasında ve tedavi sonrasında ağız ve diş temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder