Translate

9 Mayıs 2019 Perşembe

Ağız Ve Diş Sağlığı Bölümü Hakkında Önemli Bilgiler




Ağız ve diş sağlığı bölümü: diş hekimlerinin laboratuvar işlemlerini yapabilecek insanların okuduğu bir bölüm olmaktadır. Hastanın kaybetmiş olduğu dişleri yaptırmak istediğinde, diş hekimlerinin aldığı kalıpları, herhangi bir yanlış yapmadan kaplama dişleri ya da protezleri yapmak gibi görevleri bulunmaktadır. 

Bu bölümde okuyan insan tekniker olmaktadırlar. Okullar 2 yıl boyunca eğitim vermektedir. Diş muayenesi ya da hastayı tedavi ederken doktora yardımcı olmasını amaçlar. Okuduğu 2 yıl boyunca diş hekiminin kullanacağı malzemeleri tanıyacaktır. 


Ağız ve diş sağlığı bölümünü bitiren teknikerler, uluslar arasında eğitim görmektedirler. Bu yüzden iş bulma imkanları çok fazla olmaktadır. Diş hekimi ile aynı yerde çalışabileceği gibi kendisine ayrı bir ofis de açabilir.

Okulun içeriği ve eğitimi :

İlgili meslek liselerinden mezun olanlar sınavsız geçiş hakkından yararlanarak bu bölüme gidebilirler. ÖSYM tarafından hazırlanan sınava girip, puanı tutması sonucunda kazarak okuyacağı bölüm 2 yıllık bir bölüm olmaktadır.. Örgün eğitim görülür. 


Öğrencinin okuldan mezun olabilmesi için 45 gün staj yapabilmesi ve başarılı olması gerekmektedir. 2 yıl boyunca öğrenci genel kültür dersleri olan, Türk dili, Yabancı dil ve Atatürk ilke ve inkilapları dersini görecektir. Göreceği meslek dersleri: Anatomi, diş anatomisi, protez 1, protez 2, modern protez vb. gibi mesleki dersleri görecek ve mesleki dersler sırasında kullanması gereken aletleri yakından tanıyacaktır. 2 yıllık bölümü bitiren öğrencilerin, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına girerek, üst bölüm olan Diş hekimliği ya da Diş protez teknisyeni lisanslarını tamamlayabilirler. Kamu Personeli Seçme ve Seçilme sınavına girip devlet memuru olabilirler. İstedikleri zaman özel sektörde de çalışabilirler. Maaşları oldukça dolgun olmasından, iş imkanının olmasından tercih edilen meslekler arasında olmaktadır.

Yapacağı görevler: 


  • Diş hekimleri hastanın yaptırmak istedikleri kalıpları aldıktan sonra uygun ölçülerde modeller hazırlaması gerekmektedir
  • Hazırlamış olduğu modellerin her türlü bakımını yapması gerekmektedir. Cila atması, protezin düzgün görülmesi, dişe estetik görünümü vermesi gibi görevleri vardır.
  • Yapılan protezlerin kırılması ya da çatladığında bu protezlerin onarılmasını yapacaktır. 
  • Hastaya diş hekiminin uygulayacağı tedavi sırasında diş hekimine yardımcı olması gerekmektedir.
  • Kullanmış olduğu cihazların bakımını yapması gerekmektedir. 
  • Geçici dişi çok kısa bir sürede yapabilmelidir.
Diş teknikerlerinde olması gerekenler:
  • Diş teknikeri olmak isteyen insanlar çok dikkatli olması gerekmektedir. 
  • Diş yaparken yapacağı en ufak bir hata o dişin ağıza uymamasına neden olacaktır. 
  • Gelişen teknolojiyi yakından takip etmesi gerekmektedir. 
  • Diş ile ilgili alanlarda geliştirilen teknoloji aletlerini edinmesi gerekmektedir. 
  • El becerisi çok iyi olmalıdır. 
  • Doktor tarafından yapılan diş rengi testine uygun dişler yapabilmesi gerekmektedir
  • Estetik anlayışı olması gerekmektedir. 
  • Kimyasal maddeye karşı ve toza karşı alerjisi olanlar bu okula girmemeleri gerekmektedir.

Hekimin yanında çalışacak olan teknikerin, aletlerin adını bilmesi ve hekimin istemesi halinde vermesi gerekmektedir. Böylece hekimin daha rahat ve daha üretken çalışmasını sağlayacaktır. Olası herhangi bir ilk yardım konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Birçok devlet üniversitesi ve özel üniversitelerde son yıllarda bu bölümlere artışın çok fazla olmasından dolayı Ağız ve diş sağlığı bölümü açılmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg