Translate

9 Mayıs 2019 Perşembe

Ağız Yapısı Hakkında Önemli Bilgiler





Ağız Yapısı, Bu konuyu incelerken 3 konu dikkatimizi çekti ağız yapısını çözmek için 1. konu ağızın kendisi 2, konu dişler ve yapısı 3. konu ise ağız yapısının insan davranışları üzerindeki etkileri. Bu üç konuda siz değerli okuyucularımıza ağız yapısını anlatmak için dikkat çekecek unsurlar olacak.

Ağız: Ağız yapısının başlangıcı dudaklardan oluşup arka kısmında geniz eti ve yutak boşluğu bulunmaktadır. Yan kısımlarında yanaklar ve üst kısım damak kısmını oluşturan sert kemikten alt kısım ise yumuşak dokulardan oluşur. 
Sindirim organları deyince akla ilk gelen yer ağız. Bunun nedeni ağız yapısı sindirim sistemine çok uygun şekilde tasarlanmış. 


Besinler Ağıza dudak yoluyla alınıp dişler ve dil aracılığıyla küçük parçalara bölünür. Tükrük bezlerinin görevlerini yerine getirmesiyle salgılanan tükrük, küçük parçaları içinde bulunan enzimlerle parçalayarak ezilmesini sağlar ve yemek borusundan geçmesine yardımcı olur. Eğer ağız yapısı bu kadar mükemmel olmasaydı insan oğlu nişastanın sindirim işlemini gerçekleştiremezdi. 

Nişata sindirimi ağızda başlar ve daha sonra ise tükrük bezlerinde bulunan amilase maddesi nişastayı glikoza çevirerek mideye ulaşmasını sağlar. Ayrıca ağız tat alma sayesinde adeta bir yemek denetleme merkezidir. Bu merkezin amacı yeninlen gıdanın kokusunu duyan burundan bilgileri alır ve daha sonra aldığı tatla birleştirerek yiyeceğin bozulup bozulmadığını bizlere bildirir.
Ağız yapısındaki dişler çene kemiklerinin çukur kısımlarına vida gibi montelenmiştir. 

Ağız yapısı iki delikten meydana gelir bunlar önde dudak kısmı arkada ise boğaz deliği bulunur. Ağız boşluğunun içi mukoza ile çevrili canlı hücrelerden oluşan bir zarla kaplıdır. Ayrıca birden fazla tükrük bezi ağız yapısında yerini alır. Üç çift büyük tükrük bezi ana görevi yerine getirir. Ağızın yapısını tamamlayan tükrük bu tükrük bezleriyle kanallar aracılığıyla salgılanır. 

Dişler: Ağız yapısınının temel unsurlarından biriside diştir. Bu dişler yetişkin bir insanda tam bulunduğunda 28 adet bulunur. Bu rakamın 32 olarak bilinbmesinin sebebi ise büyük azılar gurubuna giren dört ayrı 20 lik diş olarak bilinen dişlerin çıkmasıyla 32 ye tamamlanır ancak bu dişler ana dişler değildir. Bir insanın dişleri 4 ana gruptan meydana gelmektedir. 



  • Kesici dişler( 4 Alt ve 4 Üst)
  • Köpek dişleri ( 2 Alt ve 2 Üst)
  • Büyük azı dişleri ( 4 Alt ve 4 Üst)
  • Küçük azı dişleri ( 4 Alt ve 4 Üst)
Ağız yapısındaki dişlerin bu gruplarının her birinin ayrı görevi vardır. Süt dişleri 1 ila 5 yaşındaki çocuklarda bulunan dişlerdir. 20 adet bulunan bu dişler 3 yaşında tamamen çıkar ve 5 yaşında dökülmeye başlar ve daimi dişler çıkmaya başlar. 13 yaşında ise daimi dişler çıkmaya başlar, Bu sürecin kontrol altında tutulması ilerde ağız yapısı bozukluklarının önlenmesine yardımcı olur.

Kesici dişler ismindende anlaşılacağı gibi yiyecekleri öğütülmesi için büyük ana parcadan ağız yapısına uygun küçük parçlara ayırır. Daha küçük parçalara bölünmesi için arka dişlerin görevini daha rahat yerine getirmesini sağlar. Alt kesicilir ortalama 6 milimetre, üst kesiciler ise yan küçükler 6 milimetre orta kesiciler ise 10 milimetredir.

Köpek dişleri ise yiyecekleri daha küçük parçalara ayırarak azı dişlerine gönderir. alt üst olmak üzere 4 tanedir. uzun bir yapıya sahiptir. Kesici dişlerden hemen ayrılır. Gözle görülür bir farklılık vardır. Uçları sivri yapıdadır.

Azı dişeri alt ve üst toplam 16 tane bulunur. 

Bu 16 azının 8'i küçük 8'i büyük azı olarak ayrılır. Ağız yapısının ana iskeletini oluşturur. Bu ana iskletteki görevi ise sindirimin en önemli unsuru olan öğütme işlemidir. Küçük ve büyük azılar tüberkülleriyle daha çok öğütmek ve ezmek işlemini mükemmel bir şekilde yerine getirir. Ağız yapısı içinde bulunan 20lik diş olarak bilinen dişler nesil küçüldüğü için artık çoğu insanda çıkmamaktadır. Çıkanlardada genelde sorun çıkarmaktadır. Bu nedenle ağız yapısı konusunun içinde yer vermemekteyiz.


Ağız yapısının sağlığını korumak insanın genel sağlığını korumakla eş değerdir. Bu sebeple diş ve diş eti temizliği çok önemlidir. Ülkemizde her ne kadar eğitimleri küçük yaşlarda verilsede, Bakım yapan sayısıda bir o kadar az olmaktadır.

Ağız yapısına göre insan davranışları: Fizyognomi bilimi insanın fizyolojik özelliklerini inceleyerek bizlere fizik özelliklerinin insan davranışlarını gösterdiğini kanıtlamıştır. Bu bilim sayesinde ağız yapısının insan davranışları üzerindeki etkilerini inceleyelim. 


Eğer dudaklarınınızın köşerleri aşağı sarkık bir şekilde ise siz iradeli ve baskıları rahatlıkla atlata bilen biri olabilirsiniz. Dudakların küçük olması zayıf iradeli ve gelecek kaygılı biri olabilirsiniz. Dudakların birbirine yakın olması sizin ısrarcı bir yapıda olabileciğinizi, ağzınızın simetrik olması duygularınızın dengeli olduğunu, devamlı titreyen ağız yapısı ise sinirli olduğunuzu gösterir. 

Büyük ağız yapısı cesurluk, ağız yapısının küçük olması ise korkaklığı ifade eder.
Ağız yapısı bakımına önem vermenizi diler. Sağlıklı bir yaşam dileriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg