Adet döneminde diyet, Adet dönemi kadınlar için her ay, belli bir süre sıkıntılarla geçen sorunlu bir aydır. Bu sorunlar kramp ve ağrılar olduğu gibi, bitmek ve tükenmek bilmeyen yeme isteği, bu yeme isteği en çok tatlı yer almakta ve kilo almaya meyil oluyor.
İşte bu günlerde kadınlar kendilerine bir diyet belirleyip ona uymaları gerekmekte, aksi takdirde baş belası olan kilolar fazlasıyla alınmaktadır.
Adet dönemleri düzenli olabileceği gibi düzensiz dönemler de olmaktadır. Bu dönem kanamalarına menstrüel kanama adı verilir. Eğer kanama miktarı 80 ml den fazla yaşanıyorsa adet döneminde fazla tatlı ve yeme isteği artmaktadır. Bu dönemde kilo almamak için dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır bunlar;
- Öğün sayısı artırılmalıdır. Ana öğünlerin yanına iki öğün daha eklenmeli öğünlerde fazla yemeden, sadece açlığı bastırmak uygun olacaktır.
- Ekmek tüketimi artmalı. Ekmek derken tam buğday veya çavdar ekmeği olmalı böylece uzun süre kan şekeri artacağından tatlı alma isteği azalacaktır.
- Öğünler arasında kuru erik, kayısı kurusu, gün kurusu, kuru üzüm gibi sağlığa yararlı ve kan yapıcı tatlılardan devamlı surette alınmalıdır. çok tatlı krizi gelirse o tatlı tercihinizi sütlü tatlılardan 1 porsiyon olarak kullanmanız tavsiye edilir.
- Yaşanabilecek kabızlık riskine karşı yeşillik, sebze ve meyve tüketimini artırılmalı, bol su içmeli ve spor ve yürüyüş yapmalı.
- Bu dönemde su diğer zamanlardan daha bir önemi artıracaktır. Su tüketimi fazla olacak şekilde dikkat ederken diğer taraftan konserve, turşu, salamura yiyecekler su tutumunu azaltacağı için bu dönemde uzak durmalıyız.
- Kandaki demir sayısı menstrüel kanama nedeniyle düşük olacaktır. Düşen kan demir sayısını artırmak için kırmızı et, tavuk, balık tüketimi artırılmalıdır. Yine demir seviyesini artırmada yardımcı olan siyah kuru üzüm ve pekmez fazlaca tüketilmelidir. Özellikle sabah kahvaltıda pekmez tüketimi çok etkili olmaktadır.
- C vitamini bu dönemde önemi artacağından sebze ve yumurta tüketilince yanında biraz söğüş, maydanoz, salata veya taze sıkılmış meyve suyu, portakal mandalina ve limon C vitamini artırıcı etki yapar.
- Et, tavuk ve balık yenildiği zaman ardından koyu yeşil yapraklı sebze; örneğin, ıspanak yenildiği zaman vücuda alınan demiri rahatlıkla kullanabilir.
- Eğer demir eksikliğiniz var ise doktorun size verdiği ilaç, iğne gibi demir minarelini artırıcı tedavi yöntemlerine doktorunuza danışarak tedaviye ara vermeden devam etmelisiniz.
- A vitamini bu dönemde eksilme yaşanmaktadır. Turuncu ve sarı meyveler A vitaminini direkt artırıcı etki yaptığı için fazlaca tüketmek gerekir.
- Hayvansal kaynaklı yağları tüketmede dikkatli olunmalıdır. Tüketeceğimiz et ve et ürünlerinde yağ oranlarına bakmalı ona göre tüketmelidir. Aynı şekilde et ve tavukta yağsız kısımlar tüketmelidir.
- Sakatat ürünleri, iç yağ, kuyruk yağı gibi hayvansal yağları kullanımını azaltılmalı ve mayonez ve yağlı sosları azaltmalıdır.
- Çay ve kahve içimini yemekten hemen sonra yapmamalı ve kahveyi sütlü, çayı ise açık içmeliyiz.
- Beslenme gibi pişirme yöntemleri çok önemlidir. Haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri daha fazla tercih edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder