Bebeklerde Kızıl Hastalığı Nedir, Kızıl hastalığı, kırmızı lekeler halinde ortaya çıkan, mikroplu ve bulaşıcı bir hastalık olduğu bilinir.. Daha çok bebek ve çocuklarda görülen bu hastalık bağışıklık sistemini oldukça zayıf düşüren bir enfeksiyon konumundadır bunun yüzünden çocuklar çabuk hasta olurlar.
Genel olarak bu hastalık üst solunum yolları ile bulaşıp ortaya çıkmaktadır. Bir ameliyat ya da açık bir yaradan dolayı da direkt yolla bulaştığı görülebilir. gıdalar yoluyla da bu hastalık bulaşabilir. Özellikle de pastörize olmayan süt ve süt ürünleri ile bulaşabileceğinin üzerine dikkat çeker uzman doktorlar.
Bu kızıl hastalığı her yaş grubunda ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür. Bu yüzden yenilen ve içilen şeylere özen göstermeniz gerekir.
Kızıl Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Kızıl hastalığı hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkar. Bu hastalık kendisini şu belirtiler ile gösterir. Boğaz ağrısı, baş ağrısı, ateş, halsizlik gibi şikayetler başlangıç için ve hastalığın ortaya çıkması açısından dikkate alınmalı ve bu şikayetler önemsenmeli.
Ayrıyeten karın ağrısı ve kusmada görülebilmektedir. Ateş ani bir şekilde yükselir. Başlangıçta 39 dereceye kadar çıkarki bu durumda bebekler ve çocuklar için oldukça tehlikelidir. İkinci gün ise ateş maksimum limite ulaşır ve bebeğin havale geçirmesine de neden olabilir.
Altı ve yedi gün sonra ise sürekli ve düzenli olarak yükselen ateş bu sefer düşmeye başlar. Bebeğin bademcikleri ise büyük ödemli, kırmızı ve bademciklerin üzerinde pürüzler görülür. Bu hastalık ortaya çıktıktan sonra yaklaşık olarak yirmi dört veya otuz altı saat sonra vücudun belirli yerlerinde dökülmeler oluşur.
Kızıl Tedavisi Nasıl Olur?
Uzman bir doktor tarafından uygun ve etkin bir antibiyotik tedavisine başlanır. Bu başlanan ilaç doktor gözetiminde hastalık dönemin de ve düzenli bir şekilde verilmesi önemlidir. Eğer ki pensilinin bebek için kullanma olanağı yok ise bebeğin kilosu dikkate alınarak 25 mg miktarında eritromisin ilacı verilebilir. Başlanan bu ilaç on gün süre ile kullanılmalı yoksa zararlı olabilir. Bakterilerin büyümesini ve daha fazla yayılmasıbı önlemek amacı ile sülfamitler kullanılmalıdır. Kızıl hastalığının atlatılabilmesi için yatak istirahati ve bol sıvı tüketilmesi büyük önem teşkil eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder