Burun ağrılarına neden olan hastalıklar nasıl önlenir?,Burun ağrılarına neden olan hastalıklar nelerdir?,Burun kanamalarının önlenmesi nasıl yapılır?,Burun kanamalarına bağlı ağrılar ve Burun Ağrısı Nedir ? Hakındaki bilgileri araştırdık makalenin tamamını okuyabilmeniz için alttki linke tıklayın.....>>
Burun Ağrısı, İnsanın anatomik yapısı gereği yönetici konumunda bulunan baş bölgesi vücudun tamamını kontrol altında tutabilmesi için çok karmaşık sinir, duyarga ve damar sistemine sahiptir, burun ağrısının oluşmasına neden olan hastalıklar sadece burnun fizyolojik yapısı ile ilgili değildir, öyle ki tansiyon yüksekliğinde burun kanaması görülmesi, burunun koku almadan başka görevleri de olduğunu göstermektedir.
Ayrıca migren, çene kemikleri, kulak ve diş hastalıkları da burun ağrısına neden olabilir. En sık karşılaşılan, burun ağrımasına neden olan hastalıklar aşağıda sıralanmıştır.
Burun kanamalarına bağlı ağrılar;
- Burna dışarıdan oluşabilecek bir darbe,
- Burun kemik kırıkları, burunda ağda uygulaması, burnun karıştırılması,
- sprey şeklinde burna sıkılan kortizon içerikli ilaçlar,
- burundan çekilen uyuşturucular burun kanamasına ve ağrı oluşmasına neden olurlar.
- Nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları da sürekli temizlenmesi gereken burun için tehdit oluşturur ve ağrımasına neden olur.
- Burunun içinde bulunan kanallar da meydana gelen tümoral hastalıklar hem hayati önemdedir hemde yoğun kanamalara yol açarak ağrı meydana getirir.
- Kan sulandırıcı ilaçlar (koraspirin, aspirin) burun kanamasına neden olabilir.
- Karaciğer hastalıkları ve alkol alımı,
- Hemofili hastaları,
- Yüksek tansiyon burun kanamalarına yol açarak ağrıya neden olur.
Burun kanamalarının önlenmesi nasıl yapılır?
İlk olarak baş öne doğru eğilerek burun deliklerine burun kanamaları için özel üretim tıkaçlar kullanılmalıdır, eğer bu yoksa gazlı bezin sıkıştırılması gerekir, enseyi biraz soğuk su ile ıslatmanın faydası görülmüştür. Fakat burun kanamalarında en etkili yöntem başparmak ve işaret parmağı ile burun sıkılarak bir kaç dakika beklenmelidir.
Kanamaların büyük bir bölümünün bu yolla durduğu tespit edilmiştir. Bu işlemler yapıldıktan beş dakika sonra burun kanaması devam ediyor ve kanama geniz akıntısına dönüşmüş ise kanamanın daha geride olduğu düşünülür. Acil polikliniğine başvurarak hekiminiz tarafından muayene edilmeli ve gerekir ise cerrahi müdahale yapılmalıdır.
Burun ağrılarına neden olan hastalıklar nelerdir?
Burun ağrılarına neden olan hastalıklar nelerdir?
- Nazal Polip; Geniz bölümünde ve sinüslerde bulunan mukozada iltihaplanma meydana gelerek burun delikleri ve boğaz alt bölümlerine kadar ulaşır. Bu tip hastalıklar burunda tıkanıklık yaparak ağrıya neden olur.
- Burunda ve sinüste meydana gelen tümoral hastalıklar; Burunda meydana gelen tümörlerden iyi huylu ve en sık karşılaşılan "popillom" isimli tümördür. Nadir olarak kötü huylu tümörler ile karşılaşılır.
- Burun kemiğinde eğrilikler; burun derisinin altında bulunan kıkırdak ve onun altında da kemik yapısı bulunur, normal burun kemiği yapısı burnun yüzün ortasında ve iki delik de eşit büyüklüktedir. Bu yapının dış darbeler veya yapısal olarak bozulması ile kemik sorunları meydana gelir. Bu durum ağrı oluşumuna neden olur.
- Sinüzit; burnun her iki yanında yüz kemikleri içinde sinüsler bulunur, burada burun ve boğazın nemli kalmasını sağlayan salgılar bulunur. Buralarda meydana gelen iltihaplanma ile sinüzit hastalığı meydana gelerek burun ve çevresinde ağrı meydana gelir. Alerjen ve soğuk algınlığı ile ortaya çıkan bu hastalık, yüzde dolgunluk hissi ile birlikte burun akıntısı ve ağrı ortaya çıkar.
Burun ağrılarına neden olan hastalıklar nasıl önlenir?
Burun ile ilgili hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilebilmesi için öncelikle hastalık nedenlerinin ortadan kalkması gerekir, duştan sonra başın ıslak olmaması, alerji oluşumuna neden olan etkenlerden uzak durulması gerekmektedir.
KBB uzmanına giderek hastalığın ne olduğu teşhis edildikten sonra hekim tarafından antibiyotik ve diğer ilaç tedavileri uygulanacaktır, ilaç tedavisi sonuç vermez ise cerrahi müdahale ile sonuca gidilerek hastalık sonuçlandırılacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder