Erkeklerde karın ağrısı, Karın ağrısı, başta sindirim sistemi olmak üzere karın içi veya karın dışı organlardan kaynaklanan bir semptomdur. Bir yerdeki hasar sonucu oluşan çeşitli maddeler sinir uçlarını uyararak beyne ileti gönderir ve ağrı duyusu oluşur.
Ağrı oluştuğunda çoğu zaman hastalığı önleme adına iyi bir işaret olur. Çünkü doku harabiyeti olmadan erken müdahale etme şansı elde edebiliriz.
Erkeklerdeki karın ağrısı kadınlardakine benzer olmakla birlikte, kadınlarda uterus ve bununla ilişkili yapılar hasara uğradığında ağrı oluşturabilir. Erkeklerde daha çok bağırsak ilişkilidir.
Erkekte Ağrı tipleri
- Visseral (primer) ağrı: Visseral peritonla çevrili organlarda oluşan ağrı bu tiptedir. Bu organlarda oluşan gerilme, kasılma, iskemi gibi nedenler vardır. Ağrının yeri tam olarak lokalize edilmez.
- Pariyetal (sekonder) ağrı: pariyetal periton etkilenmesi sonucu oluşan ağrılardır. Kas, kemik, sinir veya kan damarlarının uyarılması pariyetal ağrının oluşmasına neden olur. Bu ağrılar keskin ve şiddetlidir. İyi lokalize olduğu için ağrının yeri nettir.
- Yansıyan ağrı: Hasar bölgesindeki sorundan dolayı oluşan ağrı ile birlikte, vücutta aynı dermatom üzerinde bulunan farklı bir yerde ağrının ortaya çıkması durumudur. Örneğin akut kolesistitte sağ omuzda ağrı duyulur, mesane ağrısı kasık ve testislere vurur, diafragma irritasyonu sonucu sol omuzda ağrı olur gibi...
Bazı doku hasarları vardır ki bunlar hem visseral hem pariyetal ağrı oluşturabilirler. Örneğin akut apandisitin erken döneminde visseral ağrı ön plandayken daha sonraları oluşan ağrı pariyetal ağrıdır.
Erkek karın ağrısında lokalizasyon önemlidir. Çünkü ağrıyan bölgenin hangi nedenlerden dolayı ağrıdığını tahmin etmede bize fayda sağlar. Karnı anatomik olarak dört kadrana ayırırız: Sağ üst kadran, sol üst kadran, sağ alt kadran ve sol alt kadran
- Sağ üst kadran ağrısı yapan nedenler: Hepatomegali, hepatitler, karaciğer kistleri, safra kesesi ve safra yolu hastalıkları, pankreatit
- Sol üst kadran ağrısı yapan nedenler: Mide ülseri, gastrit, pankreatit, pankreas kanserleri, sol böbrek kisti-tümörü-infeksiyonu, dalak hastalıkları
- Sağ alt kadran ağrısı yapan nedenler: inflamatuvar barsak hastalıkları, kalın barsak bakteriyel ve paraziter infeksiyonları, çekum kist ve tümörleri, divertikülit, sağ üreter taşı
- Sol alt kadran ağrısı yapan nedenler: Divertikülit, kalın barsak tümörleri, sol üreter taşı, bağırsak tıkanması,
Bunların dışında karında yaygın bir ağrı tablosu da oluşabilir. Bunlar: Yaygın peritonit, akut gastroenterit, yaygın lenfadenit, ailesel akdeniz ateşi atağı, orak hücreli anemi krizi, mezenterik damar trombozları gibi nedenlerdir.
Özellikle 2-3 günden fazla devam eden karın ağrılarında, beraberinde ishal, kusma, hazımsızlık, gaitadan kan gelmesi, uzun süreli olgularda kilo kaybı gibi belirtiler varlığında doktora başvurulmalıdır. Aksi takdirde karın ağrısına yol açan etmen daha da kötüleşebilir ve kişinin ölümüne bile neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder