Translate

10 Eylül 2019 Salı

Hastalık Nedir?




Hastalık, Vücut sağlığının dengesini koruyamayarak bozulmasını sağlayana fizyolojik bozukluğu hastalık denilmektedir. Mikro organizmaların vücuda girmesi ile dışarıdan ve içeriden zarar verilmesi anlamına gelmekte olan hastalığın oluşmasıyla vücudun anatomik ve fizyolojik yapısı bozularak ruh sağlığının değişmesine sebep olmuştur. İnsan vücudunda çeşitli etmenlerden kaynaklanarak hastalıklar türleri ve şekilleri belirlenmiş olur.

Hastalıkların belirlenmesinde çeşitli tıp alanları meydana gelmiştir. Zamanla hastalığın oluşmasına sebep olan mikro organizmaların türleri ve çeşitleri tespit edilerek bir kısım uzmanlık alanı gerektiren hekimlik dalları oluşmuştur.



Başlıca Hastalık Dalları Nelerdir?


  1. Çocuk Hastalıkları,
  2. Göz Hastalıkları,
  3. Deri Hastalıkları,
  4. Zührevi Hastalıklar,
  5. Diş Hastalıkları,
  6. Kemik Hastalıkları,
  7. Akıl ve Sinir Hastalıkları,
  8. Akciğer ve Solunum Yolları Hastalıkları,
  9. Metabolizma Hastalıkları,
  10. Dahiliye ve İç Hastalıklar

Yukarıda sıraladığımız hastalık türleri belirli hastalıkların ana dallarını oluşturmaktadır. Bu hastalık kolları da kendi aralarında çeşitli kollara ayrılmaktadır.


Rahatsızlık

Vücudun sürekli tedirgin olması içsel olarak rahat olmama hali olarak tanımlaya bilmekteyiz. Rahatsızlığın oluşmasında en büyük ve kapsamlı etken bulaşıcı hastalıkların oluşmasıdır. Rahatsızlık mikrop unsurların oluşmasından kaynaklıdır. Tıp literatüründe hastalık ve rahatsızlığa neden olan mikrobik unsurlar arasında virüsler, mantarlar, bakteriler ve bir kısım hastalık yaratıcı mikroorganizmalar yer almaktadır. 


Vücutta oluşacak bu virüs tarzı bakterilerin zamanla enfeksiyonlara yol açarak mikro organizmaların oluşturduğu hastalıklı kolonilerin bedenin yorgun düşmesiyle hastalıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Bir kısım hastalıklar mikrop kaynaklı olmayıp kalıtımsal olarak oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu kalıtsal hastalıklar anne ve babanın gen yapısından kaynaklı olan çekinik ve hastalıklı genlerin baskın çıkması sonucunda dünyaya gelen yeni bireyde rahatsızlığı Peyda etmesinden kaynaklı olabilmektedir.


Tıp Literatüründe Hastalık



Hastalık organizma içinde anormallik teşkil eden bir durumdur. Genellikle fiziksel hastalıklar, zihinsel hastalıklar, duygusal hastalıklar, fonksiyonel hastalıklar olarak 5 farklı kategoride bu hastalık türleri sıralanmaktadır. Saydığımız bu hastalık türleri uzmanlık alanlarına göre değerlendirilerek faklı gruplar halinde sıralanmıştır. 


Mikrobik bir rahatsızlıktan kaynaklı olarak baş ağrısı, mide bulantısı, kaşıntı, aşırı terleme gibi rahatsızlıklar mikrop etkenlidir. Bu hastalıkların önüne geçmek amacıyla yapılan doktor muayenesinde ilgili rahatsızlığın geçirilmesi için bir takım bitkisel ve ilaç kökenli tedaviler uygulanmaktadır. Kimi hastalıklar illet hali oluşturmaktadır bu durum hastanın rahatsızlığını önceki deneyimlerine dayanarak rahatsızlığının şahsi sebeplerle oluştuğuna ilişkindir.


 İllet hali ekseri enfeksiyon kaynaklı değildir nesiller boyunca kalıtımsal olarak gelip devam eden bu rahatsızlığını bilen kişi tedavisini önceki deneyimlerine göre gerçekleştirmektedir. Kimi hastalar ve yakınlarının kullanmış olduğu marazilik hali aslında halk dilinde türetilmiş bir kelimedir. Marazilik durumunda hasta genellikle vücudunu halsiz, iş yapamaz, bitkin olarak hissederek elinden bir şey gelmemesi halidir.




Hasta olan bir kişide halsizlik, rahatsızlığının olduğu bölgede ağrı, istem dışı kas hareketleri, bulantı, kusma ve yüksek ateş gibi durumlar gözlemlenir. Böylesi bir durumda olan kişi hastalanmıştır. Sürekli devam eden ağrı ve bulantı kişinin sosyal hayatında pasif olmasını ve iş yapamaz sürekli yorgunluklara sebep olmaktadır. 

Hastalığın temelinde yatan mikrop üreten virüs ve bakterilerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sebebi ne olursa olsun rahatsızlık belirtisi ne olursa olsun hasta kesinlikle uzman hekimlere başvuruda bulunarak vücutta rahatsızlığa sebep olan bakteri ve virüslerin ortadan kaldırılması için ilaç tedavilerinin uygulanması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg