Translate

10 Eylül 2019 Salı

Hsp Hastalığı Nedir?






Hsp Hastalığı, küçük kan damarlarının iltihaplanması ile ortaya çıkan bu hastalık, Henoch Schöenlein Purpusası olarak da bilinmektedir. Bu iltihaplanmaya vaskülit adı verilir ve çoğunlukla deri, bağırsak ve böbreklerdeki küçük kan damarlarını etkiler. 

Bu iltihaplı kan damarları derinin içine doğru kanayarak purpura denilen kırmızı veya mor renkteki döküntülere yol açar. Aynı zamanda ince bağırsağa doğru kanayarak idrar yolundan kan çıkmasına sebep olur.




5 ile 15 yaş aralığındaki çocuklarda sıkça görülen bu hastalığın, erkeklerde görülme riski kızlara oranla daha fazladır. Bazı bilgilere göre kışın ortaya çıkan bu hastalık ilkbahar ve sonbaharda bazı olgular meydana getirir.
Bilinen herhangi bir nedeni yoktur.

 Uzmanlara göre mikroplar bu hastalığı tetikleyen en önemli unsurlar arasında yer alır. Çünkü genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonunun ardından ortaya çıkar. Böcek ısırığı ve soğuk havalara maruz kalma da bu hastalığa neden olabilmektedir.
Hastalık bulaşıcı veya kalıtsal değildir.


Hsp Hastalığının Belirtileri


  • En sık belirtisi hastaların hemen hemen hepsinde görülen deri döküntüleridir. Döküntüler bazen kurdeşen tarzında olup bazen de deriden hafif kabarık halde bulunur. Hastalık ilerledikçe mor rengini alan bu döküntüler, kollarda ve kalçada sıkça görülür.
  • Hastaların %65'inde bilek, dirsek, parmak ve diğer eklemlerde ağrı görülmektedir. Özellikle küçük çocuklarda yumuşak doku şişliği görülür.
  • Hastaların %60'ında ise iltihaplanma sonucu karın bölgesinde ağrı görülür. Ayrıca nadir de olsa karın içinde bağırsak katlanması durumunda ortaya çıkabilir.
  • Böbrek damarlarının iltihaplanması sonucu hastaların %30'unda kanama meydana gelir ve hastaların idrarları içerisinde proteine rastlanılır. Böbrek iltihapları ve diğer problemler genellikle geçicidir.

Hsp Hastalığının Tanısı
  • Genellikle tanı, alt ekstremiteler ve kalça ile sınırlı klasik purpirik döküntüye dayalıdır. Eklem ve karın ağrıları tanı için yeterli olmaz.
  • Bunun yanında böbrekler için böbrek biyopsisi yapılabilir. Eritrosit sedimentasyon hızı ve bazı testler de tanı için yardımcı olur.


Hsp Hastalığının Tedavisi


  • Genellikle ilaca ihtiyaç duyulmadan bu hastalık yok olmaktadır.
  • Eklem ağrıları şikayeti için basit analjeziklerin kullanımı iyileşmeyi destekler. Ayrıca iltihaplanma için de steroidler kullanılır.
  • Genelde ilaç tedavisinde yan etkiler ortaya çıkmaz. Ancak ağır böbrek iltihaplanması için kullanılan ilaçlar bazı yan etkilere yol açabilir.
  • Hastalık yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürmektedir. Hastaların çoğu bu süre zarfında iyileşir.
  • Akut hastalık türlerinde genellikle hastalık süresince fiziksel aktiviteler kısıtlanır. Ancak çocuk iyileştikten sonra normal hayatına dönebilir ve okula gidebilir. Doktor tarafından verilen aşılar kaçırılmamalı ve zamanında yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg