Translate

13 Eylül 2019 Cuma

Muhabbet Kuşu Hastalıkları Nedir ?





Muhabbet Kuşu Hastalıkları, Muhabbet kuşları evcil bir hayvan türü olup papağan çeşitlerinin küçük versiyonudur. Muhabbet kuşları ilgi ve bakımı çok sever, cana yakın, öğretildiği zaman bazı kelimeler söyleyebilen sevimli kuşlardır. 

Ana vatanı Avustralya olan muhabbet kuşları, çok hassas bir yapıya sahip olduklarından çabuk hasta olabilirler. Genellikle yedikleri besin türleri tohum çeşitleridir. Muhabbet kuşu besleyen kişiler özellikle kuşlarını iyi tanıdıkları için olan dışı hareketleri hastalık sebebi olabilir.


Muhabbet kuşu hastalık ve tedavileri,

Sindirim Sistemi Hastalığı;

Hatalı beslenmeden kaynaklanan bu hastalık mikroplu gıdalar ile de sindirim sistemini bozabilir. Bu hastalığın belirtileri karın bölgesindeki yeşilimsi damarlar, kızarıklık ve kararma olur. Kuşun yemliğini her zaman temizlemeliyiz yiyemeyeceği veya sindirmekte zorlanacağı besinleri vermemeliyiz.

Mantar hastalığı;

Bu hastalığın muhabbet kuşlarında görülen belirtileri tüy dökülmesi, kelleşen yerlerde kızarıklık ve pullanmalar görülür. Bulaşıcı bir hastalık olup evinizde başka kuşlar var ise kafeslerinin ayırt edilmesi gerekir. Kuşun suluğu, yemliği ve kafesi köşe bucak temizlenmelidir ve dezenfekte edilmelidir. 


Mantar hastası olan kuş içinde ise nizoral tablet ilaçtan suyuna katıp eritilerek 1 hafta boyunca günlük suyu tazelenerek verilmelidir. Ve kuşun kızaran ve pullanan yerleri içinde yine 7 gün boyuca 100 cc iyot solüsyon 50 cc kaynatılmış su ve rabenzol ilaç ile karıştırılarak vücuduna ucu pamuklu bir alet yardımıyla sürülmelidir.

Solunum yolu hastalıkları;

Kuşlarda da rastlanan bu hastalık yine enfeksiyon kaynaklı olur. Belirtileri nefes almakta zorluk çeker, boğazı tıkanmış gibi ağzını açıp açıp kapatır ve aşırı derecede kuyruğunu sallar. mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. İçme suyu ile birlikte vitamin, baytril ilaç karıştırılarak 5 gün boyunca taze taze verilmelidir.

Çiçek hastalığı ;


Kuşlar için çok tehlikeli bir hastalıktır ve ölümle sonuçlanma ihtimalide oldukça yüksektir. doğru tedavi uygulandığında ve kontrollü ilaç tedavisi ile önlenebilir. Bulaşıcı bir hastalık olup göz çevresi, gagası ve ayaklarında görülür. Mutlaka aşı yapılmalıdır ve veteriner kontrolünde tedavi edilmelidir.

İshal;

Kuşlarda görülen ishal hastalığının iki çeşidi vardır. Mikroplu olarak görülür ve ilaç ile tedavi edilmelidir. Bu ishal durumunda kullanılacak ilaç çeşitleri şunlardır; Koksidin, sulfamazettin, niflodin gibi ilaçlardan birisi ile tedavi edilebilir. 

Eğer mikroplu değil ise kendi kullanacağınız ilaçsız tedavi yöntemiyle iyileştirebilirsiniz. mama verdiğiniz kapta mutlaka haşlanmış patates bulundurulup kaybettiği suyu kazandırmak için marul ve ıspanak yapraklarından verilmelidir. Mutlaka kullandığınız yemi de kontrol edip küflü olmadığından emin olunuz, eğer öyle ise yemini değiştirip taze almalısınız.

Ses kısıklığı ;

Belirtisini zaten ses kaybından anlaşılacağı üzere ses kısıklığına neden olan sebepler değişebilir. Fazla ötmeye bağlı olarak ses kısıklığı olabilir ve zamanla kendiliğinden geçer. Yalnız biraz vitamin vermeniz sesin tekrardan yerine gelmesini çabuklaştırabilir. 


Korkuya ve paniğe bağlı olarak şok durumuna giren muhabbet kuşu ses kaybına ve sesin hiç çıkmamasına nedeni olabilir. Kuşu bu duruma sokan neden ortadan kaldırılarak kuş huzurlu, ve güvenli bir ortama alınmalıdır. Sakinleştiği zaman eskisi gibi ötmeye başlayacaktır. Hatalı beslenme sonucunda ses kısıklığı oluşabilir. 

Bu konuda muhabbet kuşu için verilen besinler araştırılmalı ve doğru gıdalar verilmelidir. Nezle, bronşit ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda ses tellerinde arıza oluşturabilir. İnsanlarda da uygulanan çiğ yumurta kuşlar içinde etkilidir. Günde 2 damla gagadan verilen yumurta sarısı iyi gelecektir.

Muhabbet kuşu hastalıklarını besleyen kişiler, kuşunun sağlığı için hastalık belirtilerini, tedavi şekillerini araştırıp mutlaka öğrenmelidir. Aksi durumda kuşunuzun hasta olduğunu bile anlamadan öldüğüne şahit olabilirsiniz. 

Bu kuşlar zamanla aileden biriymiş gibi görülür ve kaybettiğiniz kuşa çok üzülürsünüz. Tedbir amaçlı mutlaka bir kuş besliyor iseniz önce besleme ve hastalıkları konusunda bilgi edininiz. Çünkü kuşlar hasta olduğunda size hastalığını anlatamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg