Tavuk Hastalıkları, Tavuk kanatlı ama uçamayan hayvanlardan olup insanlar için eti ve yumurtası ile faydalı olan bir kümes hayvanıdır. Bütün canlılarda görülen hastalık ve çeşitleri tavuklarda da görülmektedir.
Tavuk hastalıkları türleri;
- Kronik solunum yolu hastalıkları; Genç tavuk ve civcivler de daha sık görülen bu hastalık aşırı derecede bulaşıcıdır. Nefes almakta güçlük çektiği görülür. Ötecekmiş gibi boynunu uzatır ama bu durumu nefes almak için yapar. Bu hastalık için hasta olan hayvanlar ile olmayanlar ayırt edilmeli, kümesler veya yuvaları nerede kalıyorlar ise her şeyi ile birlikte temizlenmelidir.
- Beyaz ishal hastalığı; Özellikle yumurtadan yeni çıkmış Civcivler de daha çok görülen öldürücü bir hastalıktır. Beyaz ishal hastalığı da bulaşıcı bir hastalık olup beyaz, köpüklü, yapışkan bir ishal görülür. Tavuklar üşüyorlarmış gibi birbirine sokulurlar, kanatları aşağıya doğru düşer, nefes almaları hızlanır ve halsizleşirler. Bulaşmasına kuşlar ve fareler yardımcı olur bu hayvanlara dikkat edilmeli ve kümesten uzaklaştırılmalıdır.
- Kanlı İshal hastalığı; Tavuklarda görülen bu hastalığa bağırsaklarında bulunan parazitler neden olur. Halsizlik, güçsüzlük gibi belirtileri olup dışkılarında kanla birlikte ishal görülür. Tavukların bulundukları ortam zemini kuru olmalıdır. Bulaşıcıdır ve tedavi için ilaç kullanılmalıdır.
- Yalancı Veba hastalığı; Tavuklarda oldukça sık görülen bu hastalık bulaşıcıdır. Birden bire tavuk ölümleri ile başlar. Tamamen mikrop ve pislikten oluşan bir bu hastalığı türüdür. Bulaşan hayvanları da öldürmek gerekir çünkü daha fazla hayvana bulaşmamasını önlemek için bu gereklidir. Bu hastalıktan korunmak için önceden tedbir olarak aşı yapılarak korunmalıdır. Tavukların yaşadığı ortam dezenfekte edilerek temizlenmelidir.
- Kanibalizm hastalığı; Bu hastalık kalabalık, sıcak ve çok fazla aydınlatılan kümes ortamlarında görülen bir hastalık olup, yetersiz kötü yem, vitaminsiz ve tuzlu yemlerin sebep olduğu da bilinir. Tavuklar gagaları ile birbirine zarar verip tüylerini yolarlar. Yemin değiştirilmesi veya arttırılması ayrıca ortamın havalandırılarak sıcaklık seviyesinin de düşürülmesi gerekmektedir. Sonrada yaralanan hayvanlar farklı bir kümeste tedavi edilmelidir.
- Tifo tavuk hastalığı; Yumurta ile bulaşan çok tehlikeli bir tavuk hastalığıdır. Hasta olan hayvanların ibikleri solar, dışkılarında yeşil ishal ve tüyleri kabarır. Bu hastalık bir tavuğu bulaştığı anda diğer hayvanlardan ayırt edilerek öldürülmesi diğer hayvanların sağlığı açısından faydalıdır aksi halde kümesin tamamını bu hastalık öldürür. Tifo hastalığı bulaştıran sonra tedavi edilmesi çok zordur. Yalnız öncesinde korunmaları için öncesinde aşı yapılmalıdır. Hastalığın oluşması ve gitmesi tamamen temizlik şartlarına bağlıdır.
Tavuklara ne kadar iyi bakım, kaliteli yem verilirse tavuklarda güçlü olur ve zor hastalanırlar. Bakımsız tavuklar çabuk hastalanır, ayrıca temizlik ve hijyen de çok önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder